Solinfo City Guide by Octogon #8: Vaduz.

Valódi értéket ad karácsonyra a Solinfo: az adventi naptárjukban bemutatnak 24, design szempontjából érdekes várost, méghozzá különleges, nem mainstrem látószögből, tervezőkkel, múzeumokkal, kiállításokkal, és néhány különleges tárggyal. Az Octogonnál nyolcrészes sorozatot készítettünk a Solinfo City Guide-ból, kiválogatva a kevésbé ismert városokat bemutató részeket. Utolsóként Vaduzt.

Kedvenc gyártónk Lichtensteinben:
Swarovski

Múzuem, amit nem hagyhatsz ki:
Centre for Art

Az úgynevezett L’Or du Rhin vagy Centre for Art. 1971 és 1974 között épült a kubai építész, művész, szobrász és festő Ricardo Porro tervezésében (1925-2014).

A Liechtensteini Hercegség Nemzeti Parlamentje / Hansjoerg Goeritz Architekturstudio

A Hansjörg Göritz Architekturstudio 2000-ben egy nemzetközi pályázaton nyerte el a tervezési jogot. A tervezés, majd a kivitelezés hét évig tartott. Az épített külső és belső terek nem csak a hatalmi ágak demokratikus szétválasztását valósítják meg, Luigi Snozzi eredeti mestertervét újraértelmezték, és az urbánus kapcsolódások tudatos megértését is képviseli az épület. Az új kontextus aprólékos megvalósítása visszautasítja az általános konvenciókat, törekedtek arra, hogy a tér és az építészeti megvalósítás időtlen legyen. Sabine Laidig művészetének telítettsége szintézist teremt ezzel az egyszerűségre törekvő térrel.

A város további érdekes épülete:
Aktív energia épület – Vaduz

A falkeis.architects által kifejlesztett aktív energia épület egy nemzetközi pályázat nyertes alkotása volt. A pályázat egy vaduzi (Liechtenstein) lakóépület megtervezéséről szólt. Hatévnyi tervezés, kutatás és kivitelezés után az épületet nemrégiben fejezték be. A legmagasabb műszaki szinten („közvetlenül a tárgyon”) megvalósított újítások teszik az épületet az osztrák építészet egy bravúros darabjává. Az aktívenergia-épület fő célja egy olyan fenntartható struktúra teremtése, mely több energiát termel, mint amennyit elhasznál. Az épület energetikailag autonóm, mivel kizárólag megújuló energiaforrásokat aknáz ki, helyben termel energiát és új technikákat alkalmaz az épület klímájának szabályozására.

Világítótestek, melyekről tudnod kell:
Swarovski Crystal Palace

A Swarowski Crystal Palace látványtervezőkkel együttműködve hoz létre egyedi világítótesteket, melyek az enteriőrt a csillogó csoda terévé alakítják. Élvonalbeli dizájnnal, új esztétikai megoldások és technikai újítások alkalmazásával a projekt még inkább kitágítja a kézművesség és az innováció határait, felhasználva azt, amilyen érzéseket a vágott kristály kelt bennünk. Többféle irányzat tervezőivel együttműködve a projekt hamar elragadó felfedezőúttá, és új ötletek melegágyává vált. A Swarowski Crystal Palace 15 év alatt több mint 60 tervezővel dolgozott együtt, akik között megtalálható Zaha Hadid, Yves Behar, Tom Dixon, Ross Lovegrove, Arik Levy, Tokujin Yoshioka és Gaetano Pesce is.

Ha vehetnénk egy lámpát Vaduzban, ez lenne az:
Vibrant

Az új minimalista, dinamikus vonalvezetésű lámpa, mely a kortárs Swarovski választékot erősíti. A felépítése elegáns, karcsú, könnyed, de közben egy műszaki rajz szögeire is emlékeztet, amelyet a Swarovski kristály varázslatos csillogása egészít ki.

A teljes sorozatot a Solinfo honlapján és Facebook-oldalán olvashatjátok, többek között olyan világvárosokkal is, mint Amszterdam, Barcelona vagy Montreal.

A Solinfo professzionális világítástechnikával, és high-end designtermékek forgalmazásával foglalkozik. A világ vezető designmárkáival karöltve nemzetközi szinten is egyedülálló, széles választékot tár partnerei és leendő partnerei elé.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A Thonet új székhelyét a nagyközönség is látogathatja

A Thonet új székhelyét a nagyközönség is látogathatja

Solinfo City Guide by Octogon #2: Torino.

Vitra a Solinfo főhadiszállásán
  • 2018-11-19 10:13
  • Deco

Vitra a Solinfo főhadiszállásán

Vitra Concept Store nyílt a Solinfo főhadiszállásán

Hirdetés