Hirdetés

A biológus-designer Teresa van Dongen a beltéri világításra talált alternatív megoldást.

Napenergia, hidrogénenergia, bioenergia, termálenergia - nem elszigetelt tudósok kísérletezései többé, mint ahogy a nem megújuló erőforrások hívei előszeretettel címkézték így régen az alternatív megoldásokban gondolkodókat. Az elmúlt évben vált igazán erőteljessé annak hangsúlyozása, hogy ha nem tanulunk meg környezettudatosan gondolkodni és cselekedni, akkor hamarabb fog visszaömleni ránk az, amit a környezetünknek tudatosan vagy akaratlanul okoztunk, mint azt gondolnánk. Ebben az atmoszférában kerültek igazán reflektorfénybe az alternatív gondolatok, ennek kapcsán bemutatjuk nektek Teresa van Dongen alkotását, amely baktériumokat használ fel a villamosenergia előállításához. 

Az Electric Life - Fotó: Rene Gerritsen

Theresa van Dongen egy Amszterdamban élő designer, akit a természet és a tudomány kapcsolata már gyerekkorában is foglalkoztatott, ezért a középiskola elvégzése után biológiát kezdett tanulni. A tudományos érdeklődése mellett azonban a kreatív személyiségét sem nyomta el, leginkább a belsőépítészet varázsolta el. Jelentkezett is az Eindhoveni Design Akadémiára, amelyet 2014-ben fejezett be, 2015-ben pedig megnyerte a Holland Design Hét díját a fiatal designer kategóriában.

Az egyetemi tanulmányaim alatt szembesültem azzal a dilemmával, hogy a természet tele van az átlagember által egyáltalán nem ismert titkokkal, és hogy számos olyan tudományos felfedezés történik ezekre a misztikumokra fókuszálva, amelyek sajnos gyakran a laboratóriumi ajtókon belül maradnak. Témában és formában engem leginkább a fény érdekel, az üveg átláthatósága, és a mozgás fizikája. Mindig nagyszerű megérteni a fizika, a kémia és a biológia összefüggéseit, de ami még ennél is nagyobb értéket jelent, az az emberekkel való együttműködés, akik folyamatosan meglepnek és inspirálnak a tudásukkal - mesélte Teresa van Dongen.

Az Electric Life nevű szerkezetben jól visszaköszön van Dongen fény iránti érdeklődése Célja egy olyan környezetbarát alternatíva kifejlesztése a jelenlegi energia- és fényforrások helyett, amelyeket otthonokban lehet használni. A szerkezet úgy néz ki, mint egy robot és egy modern állólámpa szerelemgyereke, de sokkal több, mint maga a design: a fényforrást teljes egészében az elektronokat dinamizáló mikroorganizmusok táplálják. 

Therese van Dongen - Fotó: Hans Boddeke

Ehhez azonban szüksége volt némi földtani vizsgálatra, melynek során a folyók és tavak iszapjában olyan elektrokémiailag aktív baktériumokat talált, amelyek elektromos áramot bocsátanak ki anyagcseréjükben hulladékként.

Miután felfedezte a baktériumoknak ezt a fajta viselkedését, elkezdte hasznosítani az energiát: olyan környezet alakított ki, amelyben ezek a szervezetek élhetnek. Ezt a több száz baktériumokból álló ökoszisztémát van Dongen egyszerűen baktérium akkumulátornak nevezte el. 

Minden egyes akkumulátor rendelkezik egy speciálisan kialakított elektródával, amely az elektronokat összegyűjti és szállítja az áramkörön keresztül. Egy-egy ilyen akkumulátor három lámpát képes táplálni. Az Electric Life a Pompidou Központban kerül bemutatásra a La Fabrique du Vivant kiállításhoz kapcsolódóan 2019. február 20. és április 15. között.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Vita a Notre-Dame huszártornyának újjáépítéséről

Vita a Notre-Dame huszártornyának újjáépítéséről

Miután a műkincseket és ereklyéket már az elmúlt napokban kimenekítették a tűzvész pusztította Notre-Dame-ból a Louvre múzeumába, pénteken az utolsó festményeket – 15 darab XVII. századi képet – is átszállították. A huszártorony újjáépítéséről viszont vita indult.

Nyolc templom a moderntől a klasszikusig

Nyolc templom a moderntől a klasszikusig

Templomépítészet itthon és külföldön.

Ötezer embert lát el élelemmel ez a növény-felhőkarcoló

Ötezer embert lát el élelemmel ez a növény-felhőkarcoló

A növény-felhőkarcolók lehetőséget adnak arra, hogy helyben termesszk élelmiszereinket. 

Hirdetés