Lakásokat, kampuszt és komplett városnegyedet is épít az internetes óriáscég.

Egyre jobban integrálódik az ingatlanszektorba a Google, amely komplett városnegyedeket épít Észak-Amerikában – közölte a realista.hu.

A San Franciscó-i öböl három városában összesen mintegy 15 ezer lakást épít a Google az ausztrál Lendlease vállalattal együttműködve. Az egymilliárd dolláros projekt háromnegyedéből telkeket vett a keresőcég, míg az egynegyedét a fejlesztésekre fordítja. A 10-15 évre tervezett projekt részben megoldás lehet a Szilícium-völgy lakhatási problémáiára, a helyi tech-cégek és azok dolgozói úgy felverték az ingatlanárakat, hogy azokat egyre többen nem tudják megfizetni.

A térségben három munkahelyi kampuszt is létrehozott már a Google, a sunnyvale-i Moffett Parkot például a BIG tervezésében. Az Egyesült Államokon kívül a londoni King’s Cross Campus lesz a cég első saját tulajdonú épülete, amely 11 emeleten százezer négyzetméternyi irodát kínál majd, és a nagy részét maga a Google veszi birtokba.

New Yorkban, a Washington Streeten 2022-től egy régi szállítmányozási terminált alakítanak át: ráhúznak még nyolc emeletet, így megtriplázzák a területét. Ám ez csak az egyik a három épületből, amelyeket Google Hudson Square néven hívunk majd. A fejlesztés részeként egy 1896-ban épült régi cukorgyár neoklasszikus épületét is újjávarázsolják, ahol csak a tetőterasz ezer négyzetméteres lesz.

És akkor még ott van a Sidewalk Toronto, a Waterfront Toronto és a Sidewalk Labs közös projektje. Az előbbi a kanadai kormány, Ontario megye és a város közös szervezete, amelyet annak érdekében hoztak létre, hogy a nagyváros vízparti részét megújítsák. Az utóbbi cég pedig a Google anyacégének, az Alphabetnek egyik leányvállalata.

Ez egyfajta kísérlet az okos városokkal, magasabb életminőség keresése egy metropoliszban.

Az első városnegyedbe számos faépületet tervez a Snøhetta és a Heatherwick Studio, és talán meglepő, de a 2500 lakóegység jelentős része várhatóan a piaci ár alatt lesz elérhető, míg más részük bérlakás lesz. A projekt nagyságrendjét jól jelzi, hogy egy fafeldolgozó gyárat is építenek Ontarióban, hogy az építkezést ellássák kellő mennyiségű és minőségű faanyaggal.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A Google is elárulta a dátumot, 2030-ra jöhet a teljes karbonsemlegesség

A Google is elárulta a dátumot, 2030-ra jöhet a teljes karbonsemlegesség

2030-ra az energiafelhasználását is karbonmentes forrásokból szeretné biztosítani.

George W. Bush művészettel vezekel

George W. Bush művészettel vezekel

Az ex-elnök most fest, többnyire olyan témákról, amelyekért politikusként bírálták.

2030-ra kabonsemleges lesz az Apple

2030-ra kabonsemleges lesz az Apple

A többi technológiai óriásnál is nagyok a vállalások.

Hirdetés