Hirdetés

Már több mint 500 hallgató tanul a PTE Műszaki és Informatikai Karán.

Az első nemzetközi hallgatót a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának (PTE MIK) jelenlegi dékánja személyesen kísérte a repülőtérről Pécsre a karon akkor indult osztatlan építész képzésre még 2013-ban, az azóta eltelt nyolc év alatt mára 500-ra duzzadt a világ minden tájáról a MIK-re érkező külföldi diákok száma. Az oktatási intézményben 12 képzés érhető el angol nyelven, köztük a 2021 szeptemberében induló biomedikus mérnök mester szak, amely iránt már most is több százan érdeklődnek, és amit kifejezetten angolul indítanak. Amellett, hogy a leendő külföldi hallgatók részéről jelentős érdeklődés mutatkozik a PTE MIK-en meghirdetett angol nyelvű képzések iránt, a nemzetköziesítés számos új külföldi egyetemi kapcsolatot is hozott a karnak. A pécsi egyetemi oktatók már eddig is több külföldi felsőoktatási intézményben vezettek kurzusokat, amelyek szakmai színvonaluk miatt igen népszerűnek bizonyultak az ottani diákok körében.

Az országban másodikként a pécsi egyetem Műszaki és Informatikai Kara indított angol nyelven osztatlan építész képzést, amelyet az európai építészképzésben, és a szakmagyakorláshoz illeszkedő direktívák alapján korszerűsítettek, és amelyre az Európai Parlamenttől kaptak validációt. Az első külföldi hallgatók még egyesével érkeztek, mára a karon a nemzetközi hallgatók száma elérte az ötszázat, de közülük jellemzően minden második továbbra is az építészképzésben vesz részt. Az osztatlan képzés mellett a BsC, az MsC, sőt a Breuer Marcell Építész Doktori Iskola is fogad nemzetközi jelentkezőket. 2015-től az IT és az építőmérnök szakon is elindították az angol nyelvű oktatást, 2017-től pedig a villamosmérnök-képzésben is megnyílt a lehetőség a külföldi hallgatók előtt. 

„Attól a pillanattól kezdve, hogy angolul is elérhetővé vált az építész doktori iskolánk képzése, elképesztő módon kiszélesedett a spektrum – mondja dr. Medvegy Gabriella dékán. – Mára elmondhatjuk, hogy jóval több jelentkezőnk van a nemzetközi doktori iskolába, mint a hazaiba. A doktori iskola nemzetközi piacra lépése a hallgatók oktatása mellett ahhoz is hozzájárult, hogy több külföldi, így például német és kínai egyetemek oktatóit képezzük, e szakmai kapcsolatok pedig a jövőben is megmaradnak, ami szintén megalapozza munkánk majdani sikerét. Az angol nyelvű képzés alapját a magyar tananyag szolgáltatja, szakmai tartalomban nem, metodikában azonban vannak eltérések a magyar és az idegen nyelven oktatott tananyag között.

A kar egy európai képzőhely, európai tartalommal, európai akkreditációval, aki hozzánk jön tanulni, az éppen erre az európai ízre kíváncsi. A saját iskolánkat képviseljük, ami a világ minden tájáról vonzza a tanulni vágyókat.” 

A kar az elmúlt évek alatt számos külföldi egyetemmel alakított ki gyümölcsöző szakmai együttműködést. A PTE legmagasabban jegyzett kapcsolatai közé tartozó, az USA Colorado államában működő Metropolitan State University of Denveren elérhető 2 féléves építész minor program 6 tantárgyát a PTE MIK Építész Intézet oktatóival akkreditálta az ABET (American Board of Engineering and Technology) és 2014 óta az 1-1 félévre kiküldött pécsi oktatók látják el a kurzusok vezetését. Emellett közös tudományos kutatásokban, publikációkban és hallgatói csereprogramban is összekapcsolódott a két intézmény. Ugyanilyen szoros együttműködésben dolgozik a kar a kínai Wuhan Hubei University of Technology-val; 2017-ben jött létre az építészet képzési területeken az ún. Architecture Innovation Class program, a belsőépítészeti témájú joint programban pedig a hallgatók ellenőrzött módon teljes éveket tölthetnek el a partnerintézményben, hogy a képzés végén mindkét intézmény diplomáját kézhez kaphassák. 

Ahogy a PTE MIK oktatási palettája is sokszínű, úgy a nemzetközi hallgatók összetétele is. Az interkulturális légkör, a szakmai-kulturális olvasztótégely inspirálóan hat az oktatásra. A hallgatók által képviselt értékek, a szakmai háttér, a szocializációjukból fakadó eltérő látásmód a tanórákon komoly szakmai vitákra, akár az oktatók szemléletének formálására is lehetőséget ad. A PTE MIK-en jelenleg húszszázalékos a külföldi hallgatók jelenléte, ezt az oktatás minőségének erősítésével a kar vezetése a jövőben is szeretné ezen a szinten tartani. Kiemelt cél egy-egy képzési területen a kettős diploma kiadásának jogosultságáig – joint program – eljutni, különösen a műszakiinformatikai, és a klasszikus mérnök szakmacsoportokban. A magyar felsőoktatás nemzetköziesítését támogató Stipendium Hungaricum program nemzetközi listáján a Pécsi Tudományegyetem által kínált első 10-12 képzés között négy a Műszaki és Informatikai Karé, ami jól mutatja, hogy milyen népszerű a pécsi műszaki felsőoktatás Európában, de más földrészeken is.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A természet és a megújult ember a fő irányvonal Casa Luziában

A természet és a megújult ember a fő irányvonal Casa Luziában

A mexikói építésziroda egészen Nietzscheig nyúlt vissza.

Nyílt levél Kerényi József kecskeméti könyvtárépületének megmentéséért

Nyílt levél Kerényi József kecskeméti könyvtárépületének megmentéséért

A szakma nyílt levele a Kerényi József tervei alapján felépült kecskeméti könyvtárépület megmentéséért

Hirdetés