Hirdetés

Már több mint 500 hallgató tanul a PTE Műszaki és Informatikai Karán.

Az első nemzetközi hallgatót a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának (PTE MIK) jelenlegi dékánja személyesen kísérte a repülőtérről Pécsre a karon akkor indult osztatlan építész képzésre még 2013-ban, az azóta eltelt nyolc év alatt mára 500-ra duzzadt a világ minden tájáról a MIK-re érkező külföldi diákok száma. Az oktatási intézményben 12 képzés érhető el angol nyelven, köztük a 2021 szeptemberében induló biomedikus mérnök mester szak, amely iránt már most is több százan érdeklődnek, és amit kifejezetten angolul indítanak. Amellett, hogy a leendő külföldi hallgatók részéről jelentős érdeklődés mutatkozik a PTE MIK-en meghirdetett angol nyelvű képzések iránt, a nemzetköziesítés számos új külföldi egyetemi kapcsolatot is hozott a karnak. A pécsi egyetemi oktatók már eddig is több külföldi felsőoktatási intézményben vezettek kurzusokat, amelyek szakmai színvonaluk miatt igen népszerűnek bizonyultak az ottani diákok körében.

Az országban másodikként a pécsi egyetem Műszaki és Informatikai Kara indított angol nyelven osztatlan építész képzést, amelyet az európai építészképzésben, és a szakmagyakorláshoz illeszkedő direktívák alapján korszerűsítettek, és amelyre az Európai Parlamenttől kaptak validációt. Az első külföldi hallgatók még egyesével érkeztek, mára a karon a nemzetközi hallgatók száma elérte az ötszázat, de közülük jellemzően minden második továbbra is az építészképzésben vesz részt. Az osztatlan képzés mellett a BsC, az MsC, sőt a Breuer Marcell Építész Doktori Iskola is fogad nemzetközi jelentkezőket. 2015-től az IT és az építőmérnök szakon is elindították az angol nyelvű oktatást, 2017-től pedig a villamosmérnök-képzésben is megnyílt a lehetőség a külföldi hallgatók előtt. 

„Attól a pillanattól kezdve, hogy angolul is elérhetővé vált az építész doktori iskolánk képzése, elképesztő módon kiszélesedett a spektrum – mondja dr. Medvegy Gabriella dékán. – Mára elmondhatjuk, hogy jóval több jelentkezőnk van a nemzetközi doktori iskolába, mint a hazaiba. A doktori iskola nemzetközi piacra lépése a hallgatók oktatása mellett ahhoz is hozzájárult, hogy több külföldi, így például német és kínai egyetemek oktatóit képezzük, e szakmai kapcsolatok pedig a jövőben is megmaradnak, ami szintén megalapozza munkánk majdani sikerét. Az angol nyelvű képzés alapját a magyar tananyag szolgáltatja, szakmai tartalomban nem, metodikában azonban vannak eltérések a magyar és az idegen nyelven oktatott tananyag között.

A kar egy európai képzőhely, európai tartalommal, európai akkreditációval, aki hozzánk jön tanulni, az éppen erre az európai ízre kíváncsi. A saját iskolánkat képviseljük, ami a világ minden tájáról vonzza a tanulni vágyókat.” 

A kar az elmúlt évek alatt számos külföldi egyetemmel alakított ki gyümölcsöző szakmai együttműködést. A PTE legmagasabban jegyzett kapcsolatai közé tartozó, az USA Colorado államában működő Metropolitan State University of Denveren elérhető 2 féléves építész minor program 6 tantárgyát a PTE MIK Építész Intézet oktatóival akkreditálta az ABET (American Board of Engineering and Technology) és 2014 óta az 1-1 félévre kiküldött pécsi oktatók látják el a kurzusok vezetését. Emellett közös tudományos kutatásokban, publikációkban és hallgatói csereprogramban is összekapcsolódott a két intézmény. Ugyanilyen szoros együttműködésben dolgozik a kar a kínai Wuhan Hubei University of Technology-val; 2017-ben jött létre az építészet képzési területeken az ún. Architecture Innovation Class program, a belsőépítészeti témájú joint programban pedig a hallgatók ellenőrzött módon teljes éveket tölthetnek el a partnerintézményben, hogy a képzés végén mindkét intézmény diplomáját kézhez kaphassák. 

Ahogy a PTE MIK oktatási palettája is sokszínű, úgy a nemzetközi hallgatók összetétele is. Az interkulturális légkör, a szakmai-kulturális olvasztótégely inspirálóan hat az oktatásra. A hallgatók által képviselt értékek, a szakmai háttér, a szocializációjukból fakadó eltérő látásmód a tanórákon komoly szakmai vitákra, akár az oktatók szemléletének formálására is lehetőséget ad. A PTE MIK-en jelenleg húszszázalékos a külföldi hallgatók jelenléte, ezt az oktatás minőségének erősítésével a kar vezetése a jövőben is szeretné ezen a szinten tartani. Kiemelt cél egy-egy képzési területen a kettős diploma kiadásának jogosultságáig – joint program – eljutni, különösen a műszakiinformatikai, és a klasszikus mérnök szakmacsoportokban. A magyar felsőoktatás nemzetköziesítését támogató Stipendium Hungaricum program nemzetközi listáján a Pécsi Tudományegyetem által kínált első 10-12 képzés között négy a Műszaki és Informatikai Karé, ami jól mutatja, hogy milyen népszerű a pécsi műszaki felsőoktatás Európában, de más földrészeken is.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Környezetbarát cementből készített járdát egy ausztrál egyetem

Környezetbarát cementből készített járdát egy ausztrál egyetem

A kutatás következő fázisa a 12 hónapos monitorozás.

A Vizafogó Óvoda nyerte Budapest Építészeti Nívódíját

A Vizafogó Óvoda nyerte Budapest Építészeti Nívódíját

Dicséretben részesült a MOME Campus, az OMRRK, a Ligeti-műteremvilla felújítása és a Havanna Hetivásár. 

Modern építészeti megoldásokkal újult meg Csehország második legjelentősebb középkori vára

Modern építészeti megoldásokkal újult meg Csehország második legjelentősebb középkori vára

Ilyen lett Helfštýn várának felújított reneszánsz palotája.

Nincs találat!

Hirdetés