Nevadában már be is nyújtottak egy törvényjavaslatot.

Saját adótörvények, saját rendfenntartó erő is szerepel a javaslatban, amit pénteken nyújtottak be Nevada államban, melynek kormányzója lehetővé tenné a technológiai cégeknek miniállamok létrehozását – írja a Rakéta.hu az AP híre alapján.

A javaslat úgynevezett „innovációs zónák” létrehozásáról szól, amelyeken belül gyakorlatilag a saját törvényeik érvényesülnének. A javaslat azokra a cégekre vonatkozik, amelyek legalább 200 négyzetkilométernyi területtel rendelkeznek az államban, fejlett technológiákon dolgoznak és ígéretet tesznek rá, hogy legalább 1,25 milliárd dollár értékű beruházást visznek Nevadába.

Van hely lehasítani 200 négyzetkilométert - Fotó: Anubhav Saxena / Unsplash

Az AP hírügynökség szerint a javaslat a Blockchains LLC-re lett szabva, vagyis egy olyan kriptovalutákkal foglalkozó vállalatra, amely már jelenleg is 270 négyzetkilométernyi területtel rendelkezik az államban, ahol egy okosvárost terveznek felépíteni a következő 10-15 évben. A Renótól néhány kilométerre fekvő város a tervek szerint mintegy 15 ezer otthont teremtene, és teljesen egyedi, blokklánc alapú technológiával működne. A javaslat alapján az ilyen innovációs zónákat egy háromtagú testület kormányozná, amelyet a kormányzói hivatal nevezne ki, azonban a testület legalább két tagját maga a cég delegálná.

„Ez egy példátlan koncepció, amely Nevadát a technológiai innováció központjává teheti, eközben pedig azonnali pozitív hatásai lesznek a gazdaságra" – lelkendezett Steve Sisolak, az állam kormányzója.

Ezzel szemben a világ vezető hatalmai inkább korlátoznál a tech óriásokat, az USA-ban eljárás is indult a Facebook és a Google ellen, az Európai Unió pedig szigorítaná a szabályozást.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Tech cégek hozhatnak létre miniállamokat

Tech cégek hozhatnak létre miniállamokat

Nevadában már be is nyújtottak egy törvényjavaslatot.

Félelmetes gépszörny az építkezésen

Félelmetes gépszörny az építkezésen

Új eszköz állt munkába a Market-csoporthoz tartozó OKM Kft.-nél.

Életműdíjat kapott a „nagy átalakító”

Életműdíjat kapott a „nagy átalakító”

Rafael Moneo a Velencei Építészeti Biennálén veheti majd át az elismerést.

Hirdetés