Hirdetés

Tech cégek hozhatnak létre miniállamokat

Nevadában már be is nyújtottak egy törvényjavaslatot.

Hirdetés

Saját adótörvények, saját rendfenntartó erő is szerepel a javaslatban, amit pénteken nyújtottak be Nevada államban, melynek kormányzója lehetővé tenné a technológiai cégeknek miniállamok létrehozását – írja a Rakéta.hu az AP híre alapján.

A javaslat úgynevezett „innovációs zónák” létrehozásáról szól, amelyeken belül gyakorlatilag a saját törvényeik érvényesülnének. A javaslat azokra a cégekre vonatkozik, amelyek legalább 200 négyzetkilométernyi területtel rendelkeznek az államban, fejlett technológiákon dolgoznak és ígéretet tesznek rá, hogy legalább 1,25 milliárd dollár értékű beruházást visznek Nevadába.

Van hely lehasítani 200 négyzetkilométert - Fotó: Anubhav Saxena / Unsplash

Az AP hírügynökség szerint a javaslat a Blockchains LLC-re lett szabva, vagyis egy olyan kriptovalutákkal foglalkozó vállalatra, amely már jelenleg is 270 négyzetkilométernyi területtel rendelkezik az államban, ahol egy okosvárost terveznek felépíteni a következő 10-15 évben. A Renótól néhány kilométerre fekvő város a tervek szerint mintegy 15 ezer otthont teremtene, és teljesen egyedi, blokklánc alapú technológiával működne. A javaslat alapján az ilyen innovációs zónákat egy háromtagú testület kormányozná, amelyet a kormányzói hivatal nevezne ki, azonban a testület legalább két tagját maga a cég delegálná.

„Ez egy példátlan koncepció, amely Nevadát a technológiai innováció központjává teheti, eközben pedig azonnali pozitív hatásai lesznek a gazdaságra" – lelkendezett Steve Sisolak, az állam kormányzója.

Ezzel szemben a világ vezető hatalmai inkább korlátoznál a tech óriásokat, az USA-ban eljárás is indult a Facebook és a Google ellen, az Európai Unió pedig szigorítaná a szabályozást.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Iroda a Szarvasi-Holt-Körös partján

Iroda a Szarvasi-Holt-Körös partján

A TIBA Építész Stúdió, a Telekom székház megálmodója most vidéken tervez irodaházat.

Így fog kinézni a  2020-as dubaji világkiállítás magyar pavilonja

Így fog kinézni a 2020-as dubaji világkiállítás magyar pavilonja

A pavilon Magyarország gyógy- és termálvízkincsének bemutatására fókuszál.

Skardelli: Nagyon bántó, picit rosszindulatú is, amit az új Puskás-stadionról állítanak

Skardelli: Nagyon bántó, picit rosszindulatú is, amit az új Puskás-stadionról állítanak

Skardelli György Ybl Miklós-díjas építész, az új Puskás Ferenc Stadion vezető tervezője a Sport TV-ben beszélt a létesítményről.

Hirdetés