Hirdetés

A Fülöp Fruzsina által tervezett betonpad az A’ Design Award arany fokozatú díját nyerte el.

Barátságos, ismerős formája alkotói szerint ösztönzőleg hat a köztereken, kimondott célja, hogy sokféle használatra, közösségi és egyéni tevékenységre legyen alkalmas - ez a KAVICS, melyet Fülöp Fruzsina tervezett és mely utcabútor kategóriában nyerte el az A’ Design Award arany fokozatú díját. Az évente kiosztott nemzetközi díj számtalan kategóriában jutalmazza a legjobb design teljesítményeket szerte a világban. 

Fotó: Fabricius AnnaFotó: Fabricius Anna

Az A’ Design Award arany fokozatú minősítése egy nagy presztízsű díj, amellyel a felső 3%-ba tartozó, kiemelkedő design teljesítményeket jutalmazzák. A nevezéseket egy nemzetközi zsűri bírálta el, amely vezető akadémikusokból, a sajtó neves képviselőiből és elismert szakemberekből áll. A Fülöp Fruzsina által tervezett betonpadot az utcabútor kategóriában a világ minden tájáról nevezett számos koncepció közül választották ki.  

A KAVICS izgalmas feladat volt a tervező, Fülöp Fruzsina és a VPI Beton számára is. Ötvözte a tradicionális, kézi megmunkálást a legújabb 3D technológiákkal.

Hagyományos szobrászati eszközökkel készített 35 gipsz formatanulmány közül választották ki a betonmanufaktúrában a legideálisabbat, majd digitalizálás után, egy 3D modell alapján készült el a végleges öntőforma. A kiöntés után a betonpad elnyeri végleges formáját és felületét, nincs szükség további csiszolásra vagy polírozásra. Színtiszta beton. A könnyed forma mögött jelentős technológiai fejlesztések állnak.

Fotó: Fabricius Anna
A VPI által erre a célra kifejlesztett beton miatt vált lehetségessé, hogy ilyen bonyolultnak számító alakzatokat hozzanak létre. A Varga Péter István által vezetett betonmanufaktúra egyébként is híres a saját fejlesztésű, nagyszilárdságú betonkeverékekről, melyek karcsú és összetett formák, nagy teherbírású szerkezetek, valamint szokatlanul finom felületek létrehozását teszik lehetővé. 

A KAVICS esetében a tervezés nem csupán a forma szépségéről szólt, itt sokkal többről van szó. A tárgy barátságos, ismerős formája a tervezők szerint ösztönzőleg hat a köztereken, kimondott célja, hogy sokféle használatra, közösségi és egyéni tevékenységre legyen alkalmas.

A díjnyertes utcabútorral VPI Beton szándéka, hogy hangsúlyozza a köztéri tevékenységek élményszerűségét.

A Kavics. Fotó: Fabricius AnnaFotó: Fabricius Anna


Az A’design Award & Competition egy 2010-ben alapított, a világ legnagyobb és egyik legjelentősebb szakmai elismerése. Legutóbb az IO line and round stúdió tervezte Sopron Basket csapatának öltözőjéről írtunk, mely az Interior Space and Exhibition Design kategóriában nyert arany minősítést. 

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Zseniális kis házé lett a legrangosabb svéd építészeti díj

Zseniális kis házé lett a legrangosabb svéd építészeti díj

Egy bájos, kis léptékű családi ház nyerte el Svédország legrégebbi, legnagyobb presztízsű építészeti díját, noha olyan nagy név is a jelöltek közt szerepelt, mint a Bjarke Ingels Group.

Magyar társasjátékot dicsértek a Design That Educates Awardon

Magyar társasjátékot dicsértek a Design That Educates Awardon

A Histheory nevű fejlesztőjátékot több gimnáziumban is kipróbáltak már, és most a sorozatgyártását tervezik.

Hirdetés