Hirdetés

Az A’Design Award - Interior Space and Exhibition Design kategóriában nyert Arany minősítést az IO line and round stúdió tervezte öltöző.

Hirdetés

Díjnyertes öltözőt tudhat magáénak a Sopron Basket női kosárlabdacsapat, hiszen az lO line and round által tervezett projekt Arany minősítést kapott az A’design Award & Competition Interior Space and Exhibition Design kategóriájában. Az egyszerűség és a futurisztika jegyeit ötvöző öltöző koncepciójával a tervezőpáros az első magyar, akik ebben a kategóriában elnyerték a minősítést.

A Sopron Basket öltözőkomplexuma
Az IO line and round stúdiót 2017-ben alapította Bella Gábor és Hevesi Annabella, és formatervezéssel, belsőépítészettel, bútortervezéssel foglalkoznak. A Sopron Basket Magyarország egyik legsikeresebb női kosárlabda klubcsapata, akik egy reprezentatív, nemzetközi léptékű, a csapatot motiváló és identitásukat erősítő öltözőkomplexumot szerettek volna. Az lO és a csapat végül találkozott, és ennek az eredménye az Arany minősítést nyert, fehéren vibráló, futurisztikus űrhajót idéző öltöző. Sőt, ennél több: egyszerre sajtótájékoztató- és oktatóhelyiség is. 

Amikor stilisztikailag próbáltuk meghatározni azt a világot, amit a játékosok köré elképzeltünk, leginkább három erőteljes irány hatott ránk: a letisztult funkcionalizmus, a futurisztikus megjelenés és az a gondolat, hogy milyen lehet egy női kosárlabdacsapat tagjának lenni - meséli Hevesi Annabella formatervező.

A professzionális sportolói precizitást a szervezett, rendezett tér jellemzi leginkább, ezt tükrözik a beépített bútorok is. Ha körbenézünk, azt látjuk, hogy itt minden a helyén van, hogy itt miliméterre pontosan mindent kitaláltak. Itt minden makulátlan. A ragyogó fehérség pedig a tisztaság mellett a természetes fény hiányát és az alacsony belmagasságot kompenzálja.

A Sopron Basket díjnyertes öltözőkomplexumaA Sopron Basket díjnyertes öltözőkomplexuma

De nem csak a látható felületek teszik ezt a projektet jövőbe mutatóvá. A tervezők a technológiai megoldásoknál sok esetben a határokat feszegették: a zuhanyzóban használt glettbeton felületekkel, a fallal azonos síkba süllyesztett perem nélküli lámpa használatával, a "kommunikációs fallal" vagy a konyhabútor kialakításával, ami anyagából eredendően tette lehetővé a formai játékot. Mindemellett nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy sportolóknak, nőknek terveznek. Így a játékosság mellett a formák feminin jellege is tudatos, mellyel a terek keménységét puhítják. Nemcsak a bútorok lekerekítetek, de az öltözőszekrényeket is egy íven helyezték el, mely egyúttal kifejezi azt is, hogy a fókuszban egy közös cél áll, amit a csapat identitása, a játék és az edző jelent.

Ez a kockázatvállalás, határfeszegetés és kísérletezés a részünkről a tervezés folyamatát részben a termékfejlesztéshez tette hasonlóvá. A végeredményben viszont talán nem nehéz felfedezni a párhuzamot egy űrhajóval vagy más hasonló futurisztikus képződménnyel - mondja Annabella.

Az A’design Award & Competition egy 2010-ben alapított, a világ legnagyobb és egyik legjelentősebb szakmai elismerése. 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Az Év háza 2017 pályázat nyertesei

Az Év háza 2017 pályázat nyertesei

Hagyományosan az Építészet Világnapja nyitóeseménye volt az „Év háza” pályázat ünnepélyes díjátadója, ahol a fődíjat idén Dénes György építész vehette át a tervei alapján Balatonhenyén felújított lakóépületért.

Németh Hajnal nyerte a Leopold Bloom Díjat

Németh Hajnal nyerte a Leopold Bloom Díjat

Németh Hajnal nyerte az immáron negyedik alkalommal meghirdetett Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat.

Magyar siker az Iconic Awards-on

Magyar siker az Iconic Awards-on

A pannonhalmi díszterem Frankfurtban is nyert: Iconic Awards 2017 Interior Winner.

Hirdetés