Hirdetés

MOME Doktori Agora

Idén másodszor. Az előadások és azt azt követő szakmai beszélgetés nyilvános és ingyenes.

A MOME Doktori Iskola második alkalommal rendezi meg Doktori Agora című eseményét. A doktori nyilvános prezentációkkal és szakmai beszélgetéssel mutatja be néhány izgalmas doktori kutatását jövő szerdán, április 13-án 10.00 és 17.00 óra között a Design Terminál konferenciatermében (I. emelet).
 
Ezúton szeretnélek meghívni Benneteket az eseményre.
 
Program:
moderál: Veres Bálint PhD és Szentpéteri Márton PhD
 
10.00 – 13.00: Utópiák az egyetemen
 
Botzheim Bálint, Földön kívüli építészet
Az Apolló 17 űrhajósai 3 napot tartózkodtak a holdon. Ez volt a leghosszabb idő amit ember egy földön kívüli égitesten eltöltött. Milyen feltételei lennének a hosszabb tartózkodásnak? Hogyan képzeljük el a világűr benépesítését ma és hogyan fogjuk a jövőben?
Témavezető: Marián Balázs DLA
 

Kárpáti Judit Eszter, Intelligens textilek. Utópisztikus energiák a textilkultúrában?
A kutatás az HCI (Ember-Gép-Interakció) fogalmon belül az interaktív technológiák anyagokba való integrálását, az kísérleti interfészeket, az intelligens anyagok kísérleti, esztétikai, funkcionális alkalmazásának jelen idejű tudományát vizsgálja, amelyek új irányokat és minőségeket jelölnek ki a textilkultúrában.
Témavezető: Harmati Hedvig DLA
 

Kovács Nóra Patrícia, A színházi tér kortárs utópiái. Illúziókeltés és valóságteremtés

A kutatás saját kiindulópontjaként egy rendszert fogalmaz meg, amely az általános téralkotás stabilitását ötvözi dinamikus mozgással. Ilyen kontextusban a mozgás olyan lehetőségeket rejt, amik alapvetően változtathatják meg fogalmainkat az épített terekkel kapcsolatban. A színházi terek az egyik felhasználási területét képezik ennek a kísérleti rendszernek.

Témavezető: Szirtes János DLA
 
------------------------------------------
14.00-17.00: Megoldások a hétköznapokban
 
Kerékgyártó András, Életminőség és komplex tervezési módszerek (inkluzív tervezés)
A testi jóllét és az ülés kultúrája
Éber óráinkat számos tevékenységgel tölthetjük, de túlnyomó részükben közös, hogy ugyanabban a testhelyzetben, vagyis ülve végezzük őket. A kutatásom általános kérdése az, hogy milyen összefüggés van az életminőség és a modern társadalom egyik legjellemzőbb testi funkciója és a hozzá kapcsolódó bútorok (székfajták) között. Az ülés általános elterjedtsége és a vele járó fizikai tehermentesítés miatt már nem csupán ergonómiai problémáról van szó. A kérdéskör túlnőtt azon, hogy milyen szögben legyen a háttámla és többé nem lehet eltekinteni az életmódbeli, vagy kulturális vetületei mellett - paradigmaváltásra van szükség.
Témavezetők: Koós Pál és Szentpéteri Márton PhD

kép © MOME
 
Szakács Gergő, Folyamat, gondolat, megvalósulás a papírbeton
A gondolat kiteljesedésének bemutatása a folyamaton keresztül a megvalósulásig, felfedve és elemezve az útközben felmerülő buktatókat, megkötéseket, beleértve a mai designtermékek közé való beilleszkedés problémakörét is.
A folyamat végrehajtásának nincsenek kötött szabályai, így ha valaki egy innovatív termék megszülető gondolatából el akar jutni a megvalósulásig, csupán durva csapásirányokat követhet.
Témavezetők: Turányi Gábor DLA és Markó Balázs DLA
 
Csernátony Fanni, Design Demokrácia // Tervezni emberi dolog
A Design Demokrácia két dolgot jelent: a design-szemlélet és módszertan széleskörű elterjedését és az ennek követeztében kialakuló, demokratikusan működő közösségeket, akik képesek közös erővel a saját problémáikat kreatívan megoldani. Ez a jelenség megfigyelhető: a design fogalma tágul, az innováció minden téren nélkülözhetetlenné válik, a designerek egyre több embert vonnak be a tervezés folyamatába, szakértőket és felhasználókat egyaránt. Milyen hatással van ez a tervezés menetére és a tervező szerepére és hogyan lehet ezt a folyamatot katalizálni?
Témavezető: Cosovan Attila DLA
 
Az előadások és azt azt követő szakmai beszélgetés nyilvános és ingyenes. Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

szöveg: MOME közlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Génmódosított csirkék és Szisziphus a párizsi Gare du Nordon

Génmódosított csirkék és Szisziphus a párizsi Gare du Nordon

MOME hallgatók sikere Európa legfontosabb fotóművészeti vásárán.
 

3h_3ház / A kortárs magyar építészet kulisszái mögött

3h_3ház / A kortárs magyar építészet kulisszái mögött

A tervezők életre keltik a MOME Campust, a Szegedi Dómot és a fertődi Esterházy-kastélyt, hogy jobban értsük a miérteket és hogyanokat.

MOME a Bartók Béla úton

MOME a Bartók Béla úton

A MOME Diploma 2018 mestermunkáinak válogatásával találkozhatunk szeptember 26. és október 19. között, a Bartók Béla úti galériákban, showroomokban.

Hirdetés