Stratégiai megállapodás a MOME és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat között.

Stratégiai partnerségi megállapodást köt a MOME és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A megállapodás hosszú távú célkitűzései között szerepel, hogy a szociális design és a designgondolkodás eszközeivel javítsák a hátrányos helyzetű településeken élők életminőségét, növeljék a közösen kialakított programban résztvevő településeken a foglalkoztatottságot, ösztönözzék a helyi vállalkozókat, valamint hazai ellátási láncokat építsenek ki. A program arra is lehetőséget teremt, hogy a fiatal művészgeneráció a saját válaszokat adjon a leszakadó települések valós problémáira.

A két szervezet nagy hangsúlyt fektet majd az oktatás és képzésfejlesztés, valamint működő kreatívipari együttműködések kialakítására. Az együttműködés alapját az MMSZ részéről a Modellprogramok által működtetett Jelenlét programok, a folyamatos szakmai jelenlét a célterületen és együttműködési szándék; a MOME részéről a felhalmozott komplex designszemlélettel járó tudás és kreativitás és a design társadalmasításába vetett hit és kapacitás jelenti.

A közösen megvalósított projekteken keresztül, melyben egyenrangú partnerként vesznek részt, többek között fenntartható, regionális gazdasági-társadalmi ökoszisztémákat, tudáscsere programokat terveznek kiépíteni, emelett szociális design módszerek alkalmazásával kreatív, helyi szinten értelmezhető, adaptálható, skálázható programok megvalósítását tűzték célul.

A megállapodás része közös pályázati projektek indítása, valamint az is, hogy közös kutatások, projektek fejlesztésében dolgoznak majd együtt. A tervezett célok megvalósítását segítő programokba kurzusok formájában a hallgatókat és a helyi közösségeket is bevonják, mindezzel nem csak érzékenyítenek, de az egyetemen tanulók számára valódi szociális helyzetek, problémák megismerését teszik lehetővé.

A tervezési feladatok így életszerűbbé, megragadhatóbbá válnak, az oktatás pedig hatékonyabbá, izgalmasabbá. Fontos elvárás, hogy az együttműködésben létrejövő projektek gyakorlati szintre hozzák a elméletet, az akció alapú gondolkodás az együttműködés egyik alapelve. 

Fülöp József és Vecsei Miklós az aláírás után

„A 21.század állandóan változó és kihívásokkal teli időszakában kötelességünk kiterjeszteni tevékenységeink határait – üdvözölte a megállapodást Fülöp József, a MOME rektora. – Fontosnak tartom, hogy a klímaválság korában a társadalmi, ökológiai, gazdasági és kulturális fenntarthatóság kiemelt szerepet kapjon egyetemünk munkájában. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a MOME stratégiai megállapodása izgalmas új lehetőségeket teremt mindkét szervezet számára főként a tudáscsere, a gazdasági-társadalmi ökoszisztéma és a kreatív ipar metszéspontjain.”

A tervezett együttműködés fontosabb konkrét területei között olyan izgalmas feladatok  szerepelnek, mint a tiszaroffi korábban csődbe ment ipari létesítmény hasznosításával kapcsolatos fejlesztési irányok közös kidolgozása, rövid, közép- és hosszútávú programok megvalósítása a Magyar Máltai Szeretetszolgálat tiszabői, tiszaburai létesítményeiben; vagy egy közös MMSZ x MOME alkotótelep, telephely létrehozása.

„A telephely kiszélesíti az felzárkózásért végzett munka lehetőségeit, és tekintélyt ad a térségnek. A fővárosi fiatal művész generáció megismerheti a magyar vidék valós problémáit, hogy saját nyelvén, saját tehetségével találjon választ azokra. A MOME ezzel a gesztussal csatlakozik a programhoz, amely a modern kor lehetőségeitől már-már kilátástalan távolságba került közösségeket segít közelebb hozni. A leszakadó települések felemelése akkor lesz mindannyiunk közös ügye, ha a többség befogadja a nehéz sorsú embereket, az elfogadás első lépése pedig a megismerés” – mondta el Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke és a Felzárkózó települések program miniszterelnöki biztosa.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

„Hátra kell lépni”

„Hátra kell lépni”

Beszélgetés Kozma Dániel tervezőgrafikussal.

A járműtervezés fellegvára nyílik a MOME-n

A járműtervezés fellegvára nyílik a MOME-n

A MERCEDES vezető designere nyitotta meg a MOME MOBILITY DESIGN LAB-et

Reframe – a feldolgozás ékszerei

Reframe – a feldolgozás ékszerei

Sümegh Anna Reframe című diplomamunkája a MOME Ékszertervezés és fémművesség MA szakán.

Hirdetés