Hirdetés

Meghalt a Lego atyja

Jens Nygaard Knudsen 78 éves volt.

„Köszönjük az ötleteket, a képzeletet, és az építők generációinak inspirálását, Jens” – így búcsúzott a Lego Minifigure feltalálójától, Jens Nygaard Knudsentől a dán vállalat a Twitteren.

Knudsen 78 évesen halt meg, ALS-ben – az akaratlagosan mozgatható izmokat beidegző agyi és gerincvelői mozgató idegsejtek pusztulásával járó végzetes betegségben – szenvedett, közölte egy kollégája, Niels Milan Pedersen, aki Knudsen képzelőerejét méltatta.

Matthew Ashton, a Lego design elnökhelyettese a „játékipar ismeretlen hősének” nevezte Knudsent, és elárulta, hogy bár sosem találkozott vele, a

„teremtményei hatalmas szeletét adták a gyerekkoromnak, ahogy világszerte sok millió másik gyereknek is. Nélküle nem is ez lenne ma a munkám. Micsoda elképesztő ember volt, milyen hihetetlen örökséget hagyott maga után!”

Knudsen öröksége valóban tovább él, ami alatt nem pusztán a Lego további működését értjük, hanem a cég innovációra való törekvését: a napokban arról írtunk, hogy a cég 2030-ig az összes építőkockáját kizöldítené, vagyis teljesen átállna újrahasznosított és biológiai alapú anyagok használatára.

Ugyanakkor nemcsak maga a legózás ihleti meg a gyerekek millióit, hanem az építőkockák témaválasztása is. A vállalat 1978 óta gyárt űrtémájú játékokat, az űrhajók, űrrakéták, űrsiklók, asztronauták, Holdbázisok pedig egyre valósághűbbek, ami a Johnson Űrközpont számos dolgozójánál bevallottan szerepet játszott a későbbi pályaválasztásban. 

A Legónál 1968-2000-ig dolgozó Knudsen a várak mellett éppen az űr-tematika egyik kidolgozója volt. 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ilyenek lennének a városok, ha gyerekek terveznék őket

Ilyenek lennének a városok, ha gyerekek terveznék őket

A Lego Rebuild the World kampányának keretében 9-10 éves londoni gyerekek kipróbálhatták, milyen is építésznek lenni.

Hatalmas és valósághű lett a LEGO Colosseum készlete

Hatalmas és valósághű lett a LEGO Colosseum készlete

A szett az eddigi legnagyobb és legrészletesebb LEGO készlet, ami részletekbe menően adja vissza az eredeti római amfiteátrum építészetét.

Búcsút int a Lego az egyszer használatos műanyag zacskónak

Búcsút int a Lego az egyszer használatos műanyag zacskónak

Öt éven belül újrahasznosított papírra cserélik őket.

Hirdetés