Hirdetés

Hidegszoba_gyerekszoba: Tillinger Adrienn és Bérdi Tamás legújabb projektje.

Hidegszoba néven működtetett galériát Tillinger Adrienn, Török Aliz és Bérdi Tamás Budapesten, a Dob utcában, ahol képző- és iparművészeti kiállítások, valamint egyéb kulturális projektek kaptak helyet. A kiállítóhelyhez stúdió is kapcsolódott, mely szakmai hátteret és anyagi támogatást biztosított a galériának. Itt a kerámiakészítéstől a belsőépítészeti tervezésig számos eltérő típusú munka zajlott. Költözés miatt a Hidegszoba Budapestről Zebegénybe került, idén pedig kiegészült egy _gyerekszobával. A _gyerekszoba első projektje egy fából készült egyedi kis konyha. Az átalakulásról, a konyháról és a jövőben tervekről Tillinger Adrienn formatervezővel beszélgettünk.

Hogy jött létre a Hidegszoba_gyerekszoba?
A Hidegszoba az alkotói oldalunk, ehhez kapcsolódik a _gyerekszoba, mely keretében gyerekléptékű bútorok készülnek, elsőként a kis konyha.

A Hidegszobához hasonlóan a _gyerekszobát is közösen működtetitek Török Alizzal és Bérdi Tamás Totóval?
Így, hogy vidékiek lettünk, a Hidegszoba is átalakult, kétszemélyes projektté vált. Totó most is a galéria jövőjével foglalkozik, illetve fotóz és intézi az anyagbeszerzéseket a bútorokhoz. Én javarészt a kisbútorokkal foglalkozom. Az ötletelés azonban közös. Mindemellett péknek tanulok, fél éven belül szeretnénk megnyitni a pékműhelyünket Zebegényben. A sztereotípiákhoz képest némileg fordítva működnek nálunk a dolgok: apa van többet Lujzával a játszótéren, viszi mindenfelé.

Egyelőre egy bútor található az Instagram-oldalon, mesélj a mini-konyháról!

Lujza elkezdett főzőcskézni a játszótéren homokból, itthon pedig etette a babát, a játék állatokat. Ezért gondoltuk, hogy élvezné, ha lenne egy kis konyhája.

Elég sok a maradék az építkezésből, volt sok hajópadló is, így ebből készült. Az elrendezés a mi nagy konyhánk egyszerűsített, kicsinyített mása. Rendelésre készítjük, így van lehetőség ezen változtatni, igényre szabni.

A kis kiegészítőket is te készítetted?
A kerámiákat mi készítettük még régebben, vastag falúak, így nem törnek szerencsére. A mini vágódeszkák régiek, örökség.

A tervezés a te munkád, a kivitelezést is te végzed?
Én készítettem az egészet, amíg Totó Lujzával volt a szabadban, ugyanis ha itt van, akkor nem nagyon tudok érdemben dolgozni, főleg a gépekkel. Ez a láthatatlan munka (nevet), ami nélkül nem tudnának elkészülni a bútorok.

A bútor rendelhető is. Abban az esetben, ha megnő a rendelések száma, miként zajlik a kivitelezés?
Most annyit vállalunk, amennyit így el tudunk készíteni. Egyrészt nehéz jó szakembert találni, másrészt is így tudjuk a leginkább megtartani a profitot anélkül, hogy a vásárlókra terhelnénk a többletköltségeket; így túl drága lenne a termék. Ha bővíteni fogjuk a választékot, akkor valószínűleg keresünk a környéken olyan szakembert, aki akár lapszabászati munkában tud segíteni.

A kis lépték, a személyesség szerintem fontos egy ilyen magasabb árkategóriás terméknél.

Nem lehet ugyanakkorát gyártani egy másfél évesnek, mint egy óvodai csoportnak (utóbbira is van már példa).

A kislányotok részt vesz a folyamatban? 
A kiindulás most minden esetben ő, rajta keresztül látom, hogy mi hogy működik a valóságban.

Számos, játékokkal foglalkozó csoportban azt látom, hogy inkább a gyerekszoba megjelenése és a szülők esztétikai igénye irányítja a játékvásárlást, majd a gyerek nem is játszik a csodaszép szivárvánnyal például.

Ez nagyon érdekes és tanulságos számomra. Minél egyszerűbb, de valahogy mégis a gyerek szemével érdekes részleteket tartalmazó dolgokra gondolok.

A konyha alapanyaga fa. Sokat dolgozol fával, mi vonz ebben az anyagban? 
Természetes anyag, könnyen megmunkálható, sokféle formában hozzáférhető, fenntartható. Strapabíró, így továbbadható, végső esetben egy jó szalonnasütésen teljesíti be pályáját. (nevet)

A diplomamunkád témája az emlékezés volt, a jelenlegi projekt azonban inkább a jövőbe tekint az által, hogy gyermekeknek készül. Hogyan változott a fókusz a munkádban az évek során?
A mestermunkámnál is felmerült az a gondolat, hogy régi tárgyat nem lehet tervezni. Ez az egyik aspektus. Emlékek ehhez a konyhához is fognak kötődni, Lujza emlékeiben lehet, hogy lesznek olyan részletek majd róla, amelyekre én nem is figyeltem fel. Nekem is vannak gyerekkori tárgyaim, melyek máig nagyon otthonosak. Most mi építjük az ő gyerekkori emlékeit.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A házak koronája

- 2021/2

Kicsit már a nyárra készül az Octogon Deco friss száma, amelyben bemutatjuk a legújabb árnyékolási megoldásokat és elkalandozunk a horvát tengerpartra, de szétnéztünk a frankfurti ISH fürdőszobai szakkiállítás és a tetők újdonságai között is. Zöld remények, villák, Isten hozzátok!

A konyhai világítás kihívásai
  • 2021-04-03 16:00
  • Deco

A konyhai világítás kihívásai

Jánosi András, a LumoConcept alapító ügyvezetője segítségével rávilágítunk a legfontosabb kérdésekre. 

A minőségi és stílusos konyhákért
  • 2021-03-14 09:00
  • Deco

A minőségi és stílusos konyhákért

Lakásfelújítás, építkezés során talán a konyha tervezése a legösszetettebb feladat.

Hirdetés