Hirdetés

Designbögre hívja fel a figyelmet az emelkedő tengerszintre.

A tengerszint-emelkedés miatt várhatóan az Egyesült Államok 13 millió tengerparti lakosának kell elhagynia lakóhelyét 2100-ra – írtuk tavaly ilyenkor, külön kiemelve Florida drámai helyzetét. A komoly veszélyben lévő félszigetről, az ott zajló éghajlati dzsentrifikációról most a ClimeNews írt alapos cikket.

„Száz év múlva az egész város víz alatt lesz” – idéz egy Miamiról beszélő ingatlanberuházót a portál. A város ajándékboltjaiban – meg az interneten is – világtérképet ábrázoló bögréket kapni, amelyek jelzik a tengerszint-emelkedést, ha forró vizet öntenek beléjük. Olyankor Florida félszigete eltűnik a térképről.

Miamiban nemigen akadnak már klímaváltozás-tagadók, a buszok „A klímaváltozás valós tény” felirattal az oldalukon közlekednek, a Miami Herald külön rovatot indított a témának, már két éve.

1992 óta hét cm-rel nőtt a tengerszint magassága, de az utóbbi 15 évben a folyamat felgyorsult. 2060-ra a vízszint akár 86 cm-el is emelkedhet.

„Florida, amely egykor mocsár volt, és alig emelkedik ki az Atlanti óceánból, a legvédtelenebb amerikai állam az egyre sűrűbb áradásokkal szemben – írja a lap. – Gyorsabban emelkedik a tenger, mint máshol, és a dagályok különösen pusztítóak a ’king tides’, azaz az őszi szuperdagályok idején. Ilyenkor a szennyvízkivezetők víz alá kerülnek, a sós víz bejut a rendszerbe, és a szennyvízzel együtt visszaáramlik a csatornahálózaton keresztül, napokig elárasztva az utakat és a terepszint alatti parkolókat. (...) Geológiai hátrány a térség porózus mészkőtalaja, amely valóságos szivacs – ez nagy különbség olyan más tengerparti városokkal szemben, mint New Orleans vagy New York. Az óceán terjeszkedése eléri az édesvízlelőhelyeket és a város derítőit is. Ez ellen nem védenek a város által egyre magasabbra emelt gátak sem.”

Ilyen körülmények között a város ingatlanpiaca is komoly mozgásban van. Olyan kifejezések jelentek meg, mint az „önkéntes elköltözés” vagy az „éghajlati dzsentrifikáció”, és ezúttal még a milliomosok sincsenek biztonságban Miami Beachen, a Fisher Islanden, a Star Islanden vagy Indian Creeken. A védelmi infrastruktúra teljes kiépítése gyakorlatilag megfizethetetlen, egyéni szinten pedig az elköltözés sem feltétlenül megengedhető.

A ClimeNews Marc Singers befektetési tanácsadót is idézi, aki szerint a saját tulajdonú ház többé nem biztos befektetés, mert „a klímaváltozás nem ciklikus, mint a tőzsde, hacsak nem várjuk meg a következő jégkorszakot. (...) Előbb utóbb a biztosítók emelni fogják a díjakat, a bankok nem fognak harminc évre hitelezni, és a tulajdonosok nem fogják tudni eladni a házaikat.”

A változások máris társadalmi feszültséghez vezettek: West Coconut Grove a tengerszint felett három méterrel helyezkedik el, eredetileg bahamai bevándorlók laktak ott, és most sem egy posh környék. Illetve lassan azzá válik, bár a tenger nem látszik „a shotgunnak nevezett kis keskeny négyszögletes faházakból, amelyek az Antillák jellegzetes építési módját idézik, viszont soha nem árasztja el őket a víz”. Az erős, régi földszintes házak képesek ellenállni a hurrikánnak, elég kinyitni az ajtókat, ablakokat, a szél keresztülfúj a házon, és nem dönti fel – ezt átvészelt hurrikánok bizonyítják.

Ám ezeket a házakat folyamatosan felvásárolják ingatlanfejlesztők, hogy a helyükre modern, fehér kockaépületeket húzzanak fel. „Az új lakások 2 millió dollárba kerülnek. Nem olyanoknak épülnek, mint mi” – idéz a cikk egy helyi lakost, aki fenyegetésnek éli meg az új házak megállíthatatlan terjedését.

A teljes cikket itt olvashatod el.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Sztársportolónak sztárépítész kell?

Sztársportolónak sztárépítész kell?

Novak Djokovic beleszeretett egy Renzo Piano-épületbe – és gyorsan vett is egy lakást benne.

Ez az installáció megmutatja, hogyan áraszt majd el minket a víz

Ez az installáció megmutatja, hogyan áraszt majd el minket a víz

Finn művészeknek elegük lett és meghúzták a Vonalat.

Öt fiatal alkotó a Plydesign-pályázat finisében

Öt fiatal alkotó a Plydesign-pályázat finisében

Barta Fanni, Kovács Anna, Schillinger Laura, Sütheő Áron és Varga Ildikó a PLY DESIGN HOUSE pályázat döntőjében.

Hirdetés