Hirdetés

Egy designteoretikus utána járt az elmémesült étkészlet eredetének. 

Hirdetés

Gyorsan mémmé vált a net magyar szegletében a sokunk gyerekkorából ismerős „koronavírus-bögre”, valójában az Alföldi Porcelán egyik régi terméke. Novák Piroska designteoretikus elkezdte nyomozni, kinek köszönhetjük a furcsán aktuálissá vált mintát – a nyomozást a Hypeandhyper foglalta össze.

A fenti bögrét mindannyian jól ismerjük. Ki a gyerekkorából, ki mások gyerekkorából, most, utólag, miután mémmé vált a karanténhelyzetben. Egyszerre kedves gyerekkori emlék (a hasonló designvilágú bögréknek köszönhetően még annak is ismerős, akinek pontosan ugyanilyenje nem volt), a humorral feszültséget old, ami nélkülözhetetlen ezekben a napokban.

De kinek is köszönhetjük? Maga a poszt először márciusban jelent meg, a konyhalal.cafeblog.hu Facebook-oldalán. A bögre maga nyilván jóval régebbi: 1971-ben került forgalomba, és 1982-ig gyártották, Hódmezővásárhelyen, és a mémeknek megfelelően valóban az Alföldi Porcelán terméke.

A bögrét magát még 1965-ben tervezte Torma Istvánné a gyár pályázatára, a gyártási szériában a Covid-19-re némiképp hasonló Krisztina-202 nevet kapta, később azonban Centrum Varia néven forgalmazták – lévén a Centrum Áruházakban lehetett kapni – különböző dekormatricákkal díszítve – írja a lap, amely részletesebben is kitér a korabeli kerámiakultúra és szilikátipar helyzetére.

Mi maradunk a dekormatricáknál, amelyek közül a „koronavírusos” futott most be nagy karriert, ennek ellenére sokáig eredménytelen volt a design-nyomozás, talán mert „a porcelántervezők számára a mintatervezés másodlagos, jellemzően kissé alantas munkának számított”. Végül Ambrus Éva porcelántervező – az Alföldi Porcelángyár egykori művészeti vezetője – szállította a megoldást:

a dekort, amelynek hivatalosan Pöttyöske volt a neve, Kis Edit tervezte.

Tehát ebben az esetben is más tervezte a formát, és a hozzá tartozó mintát. Kis Edit 1957-ben végzett a Magyar Iparművészeti Főiskola porcelántervező szakán, később a Gránit Csiszolókorong- és Kőedénygyárban és az Alföldi Porcelángyár edény gyáregységénél dolgozott tervezőként, illetve művészeti vezetőként. Elsősorban a dekortervei kerültek forgalomba, a Pöttyöske mellett széles körben ismert volt az ötszirmú, stilizált virágfejekből sormintát alkotó, Menza-minta is, amit nem kizárólag porcelántárgyakon alkalmaztak.

U.I.: A Centrum Varia készletet tíz évig gyártották az Alföldi Porcelángyárban, népszerűségének legfőbb oka az volt, hogy darabonként is meg lehetett vásárolni, így, ha a használat során a készlet megfogyatkozott, a vásárlók pótolni tudták.

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Konténerekben oltatná be a brit lakosságot egy építésziroda

Konténerekben oltatná be a brit lakosságot egy építésziroda

A modulokat kamionok szállítanák, így nem terhelnék túl az egészségügyi intézményeket, és minden kis faluba hamar eljutnának.

„Hagyjátok abba az ostoba, soha meg nem valósuló ötletek mutogatását!”

„Hagyjátok abba az ostoba, soha meg nem valósuló ötletek mutogatását!”

Kate Wagner építészetkritikus páros lábbal szállt bele az építészekbe, a tervezőkbe és a projektjeiket felkaroló médiába.

Újrahasznosított anyagból készülő termékkel szállt be az Adidas a maszkgyártásba

Újrahasznosított anyagból készülő termékkel szállt be az Adidas a maszkgyártásba

A befolyt összeg egy részét egy alapítványnak adják. 

Hirdetés