Hirdetés

Egy designteoretikus utána járt az elmémesült étkészlet eredetének. 

Gyorsan mémmé vált a net magyar szegletében a sokunk gyerekkorából ismerős „koronavírus-bögre”, valójában az Alföldi Porcelán egyik régi terméke. Novák Piroska designteoretikus elkezdte nyomozni, kinek köszönhetjük a furcsán aktuálissá vált mintát – a nyomozást a Hypeandhyper foglalta össze.

A fenti bögrét mindannyian jól ismerjük. Ki a gyerekkorából, ki mások gyerekkorából, most, utólag, miután mémmé vált a karanténhelyzetben. Egyszerre kedves gyerekkori emlék (a hasonló designvilágú bögréknek köszönhetően még annak is ismerős, akinek pontosan ugyanilyenje nem volt), a humorral feszültséget old, ami nélkülözhetetlen ezekben a napokban.

De kinek is köszönhetjük? Maga a poszt először márciusban jelent meg, a konyhalal.cafeblog.hu Facebook-oldalán. A bögre maga nyilván jóval régebbi: 1971-ben került forgalomba, és 1982-ig gyártották, Hódmezővásárhelyen, és a mémeknek megfelelően valóban az Alföldi Porcelán terméke.

A bögrét magát még 1965-ben tervezte Torma Istvánné a gyár pályázatára, a gyártási szériában a Covid-19-re némiképp hasonló Krisztina-202 nevet kapta, később azonban Centrum Varia néven forgalmazták – lévén a Centrum Áruházakban lehetett kapni – különböző dekormatricákkal díszítve – írja a lap, amely részletesebben is kitér a korabeli kerámiakultúra és szilikátipar helyzetére.

Mi maradunk a dekormatricáknál, amelyek közül a „koronavírusos” futott most be nagy karriert, ennek ellenére sokáig eredménytelen volt a design-nyomozás, talán mert „a porcelántervezők számára a mintatervezés másodlagos, jellemzően kissé alantas munkának számított”. Végül Ambrus Éva porcelántervező – az Alföldi Porcelángyár egykori művészeti vezetője – szállította a megoldást:

a dekort, amelynek hivatalosan Pöttyöske volt a neve, Kis Edit tervezte.

Tehát ebben az esetben is más tervezte a formát, és a hozzá tartozó mintát. Kis Edit 1957-ben végzett a Magyar Iparművészeti Főiskola porcelántervező szakán, később a Gránit Csiszolókorong- és Kőedénygyárban és az Alföldi Porcelángyár edény gyáregységénél dolgozott tervezőként, illetve művészeti vezetőként. Elsősorban a dekortervei kerültek forgalomba, a Pöttyöske mellett széles körben ismert volt az ötszirmú, stilizált virágfejekből sormintát alkotó, Menza-minta is, amit nem kizárólag porcelántárgyakon alkalmaztak.

U.I.: A Centrum Varia készletet tíz évig gyártották az Alföldi Porcelángyárban, népszerűségének legfőbb oka az volt, hogy darabonként is meg lehetett vásárolni, így, ha a használat során a készlet megfogyatkozott, a vásárlók pótolni tudták.

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Elhunyt Luigi Feltrin, az Arper bútorcég alapítója

Elhunyt Luigi Feltrin, az Arper bútorcég alapítója

A 85 éves designer a koronavírus áldozata lett.  

Elkészültek a nemzeti lobogók karantén verziói

Elkészültek a nemzeti lobogók karantén verziói

Maradjunk otthon és küzdjünk együtt a vírus ellen!

Eddig 178 szemüveget juttatott el a Tipton az egészségügyi dolgozóknak

Eddig 178 szemüveget juttatott el a Tipton az egészségügyi dolgozóknak

A cég a fennálló összes erőforrását a Szemüveget minden hősnek kampányba fekteti.

Hirdetés