Ikonikus bútorok – beszélgetés Jászay Elizabettel, a Ligne Roset hazai üzletvezetőjével. Tizedik rész.

Jászay Elizabet a hazai bútor szakma egyik legismertebb és legrégebbi alakja, több évtizedes szakmai tapasztalattal. Beszélgetés-sorozatunkban designtörténetről, ikonikus darabokról és tervezési mesterfogásokról beszélgetünk vele 12 epizódon át. A tizedik részben a Nemolasz Concept Store kínálatában is megtalálható itthon. studio és Balázs Botos Design márkák kerültek a fókuszba.

 

Előző cikkünkben magyar designról és – az ünnepek közeledtére tekintettel – az ajándékozás öröméről beszélgettünk. Említetted, hogy az Edőcs Márta és Obai Concrete márkákon kívül további hazai tervezőkkel is együtt működtök. Hogy esett a választás rájuk?

Azt már az előző cikkben is elmondtam, hogy fontosnak tartom a hazai tervezők támogatását és képviselését, éppen ezért választottunk magyar kiegészítőket bemutatótermünkbe. Mindenképpen egyszerű, mégis különleges tárgyakat kerestem, amik jól passzolnak designer bútorainkhoz. Az egyik ilyen tervező Botos Balázs, akinek karakteres porcelán vázái már széles körben ismertek Budapesten. A másik márkánk, amiről még nem esett szó az itthon. design studio, amit két feltörekvő fiatal tervező álmodott meg. Az itthon.-nak ráadásul nemcsak gyönyörűen esztergált fatáljaik inspirálók, hanem történetük és küldetésük is.
 


Felcsigáztad az érdeklődésemet. Mi az itthon. design története?

Az itthon. érdekessége, hogy egy egyetemi diplomamunkából indult. Szalai Bálint, a márka egyik alapítója a Vajdaságban született, ahol számos kisiparos él sajnos kevés munkalehetőséggel. A tervezők ezeket a nagy szaktudással bíró műhelyeket akarták megszólítani, hogy közösen formált kollekciókat hozzanak létre, ezzel is kiszélesítve a mesteremberek lehetőségeit. Olyan kézzel készült, kis szériás otthoni kiegészítőkről van szó, amik helyi alapanyagokból készülnek, formaviláguk pedig a hagyományos kézműves technikák és a modern formavilág finom keverésével születik. Ez a történet és a mögötte álló értékek rögtön megfogtak. Amikor pedig személyesen is megnéztem a kiegészítőket olyan minőséget és esztétikumot tapasztaltam, ami megállja a helyét a Ligne Roset ikonikus dekorációi mellett is.
 


Jó látni, hogy egyre több küldetéstudattal rendelkező tervező van hazánkban is. A Botos Balázs márka is közvetít hasonló üzeneteket?

Botos Balázs fő célja, hogy mosolyt csaljon a hétköznapokba, és hogy kiegészítői örömmel töltsék el mindazokat, akik használják és szemlélik őket. Ami elsőre nagyon tetszett ezekben a vázákban, hogy nagyon letisztultak, mégis azonnal felismerhető, markáns karakterjegyekkel rendelkeznek. A gyakran gömbölyded formákkal és pasztellszínekkel készülő termékek megmelengetik az ember szívét és kedvességet visznek az otthonokba. Mindegyik váza egy külön személyiség, ami szinte életre kel az asztalon. A fényes és matt, sima és érdes felületekkel, textúrákkal való játék miatt pedig nemcsak kinézetük lesz kívánatos, de kézbe venni is ugyanolyan jó érzés őket.
 


Melyek a kedvenc darabjaid a két márkától?

Balázs Rocky és Silhuette vázái máig nagy szerelmek, de az újabb Grip csészéi is elengedhetetlen tartozékai a reggeli kávé rutinnak. Az itthon. fedeles dobozkái is nagy kedvenceim. A doboz ívelt fedelét nem tudom elégszer megnézegetni és a ráadás, hogy használat szempontjából is nagyon sokoldalú tárgy, hiszen a fedelét domború és homorú változatban is lehet használni.
 

 

Nemolasz Concept Store | Web | Facebook Instagram

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

„Nagyon foglalkoztatott az élő tűz jövője az életterünkben”

„Nagyon foglalkoztatott az élő tűz jövője az életterünkben”

Ujlaky-Gazdag István – az azóta már Magyar Formatervezési Díjas és EDIDA díjas – Relief csempekollekció kapcsán, Laufer Ferenccel készített interjúját a novemberi hő tematikánk kapcsán osztjuk meg újra.

Hirdetés