Ikonikus bútorok – beszélgetés Jászay Elizabettel, a Ligne Roset hazai üzletvezetőjével. Hatodik rész.

Jászay Elizabet a hazai bútor szakma egyik legismertebb és legrégebbi alakja, több évtizedes szakmai tapasztalattal. Beszélgetés-sorozatunkban designtörténetről, ikonikus darabokról és tervezési mesterfogásokról beszélgetünk vele 12 epizódon át. Ezúttal a modern fabútorok koronázatlan királyairól lesz szó – Capdell és Ondarreta.

 

Rengeteg új brand, változatos stílusvilágok, különleges designer darabok. Egészen egyedi kínálattal álltatok a magyar közönség elé, amely a modern eleganciától a vidám eklektikáig terjed. Van olyan vásárlói réteg, amit egyáltalán figyelmen kívül hagytatok a kínálat összeválogatása során?

Törekedtünk arra, hogy bútoraink széles skálán mozogjanak. Minden gyártótól próbáljuk a legkülönlegesebb darabokat összegyűjteni és egy egységes kollekciót készíteni belőlük. Érdekes volt tapasztalni például, hogy itthon egyre nagyobb igény van a minőségi módon megmunkált fa bútorokra. A hazai vásárlói kör nagy százaléka kedveli és keresi a hagyományos és modern összefonódásából inspirált fa bútorokat vagy a természetes felületekkel operáló letisztult skandináv stílust. A belsőépítészeti törekvések is egyre inkább arra összpontosítanak, hogy az embereket boldogabbá, otthonaikat kényelmesebbé tegyék, mintsem, hogy a divatot kövessék mindenáron.

A lakberendezésben fontossá vált a külvilág elől való menekülés: pihentető, nyugodt, laza, a természethez visszatérő terek létrehozása, amelyek egyszerre funkcionálisak és érzelmekkel teltek. Ezért is esett a választásunk a spanyol Capdell és az Ondarreta bútoraira. Mindkét brand a hagyományos és modern formavilág, illetve gyártástechnológia keverésében nyújt kiemelkedőt. Bútoraik rendkívül igényesen, különleges részletekkel, sok esetben hagyományos technológiákkal készülnek, mégis jól illenek a kortárs otthonokba. Érdekes, hogy mindkét cég körülbelül 50 éve családi vállalkozásként kezdte meg működését és mindketten kiemelkedő magas minőségű fa asztalaikról, illetve székeikről váltak ismertté, illetve elismertté.
 

Ondarreta Bai Chairs

Ezek szerint a Capdell és az Ondarreta is viszonylag fiatal gyártók. Milyen megítélése van a márkáknak a nemzetközi piacon rövid működésük ellenére?


Ne feledjük, hogy ennyi idő azért egy fél évszázados tapasztalatot jelent. A fiatalság itt inkább frissességet és új látásmódok alkalmazását jelenti, a magas szaktudás megőrzése mellett. Mindkét cég erősen tiszteli a hagyományokat és abból merít ihletet, vagy azokat értelmezi újra a modern kor embere számára. Ezzel a szemléletmóddal nemzetközi berkekben is egyre nagyobb népszerűséget vívnak maguknak, hiszen hiánypótló bútorokat dobnak piacra. A Capdell és Ondarreta is fabútor gyártóként kezdte, tradicionális kézműves technológiákat alkalmazva, ami máig meglátszik bútoraikon. Ezt a fajta minőséget pedig és az anyag iránti szeretetet a közvélemény és a szakma is egyaránt tiszteli. Az is folyamatosan növeli népszerűségüket, hogy egyre híresebb tervezőkkel dolgoznak együtt. Sebastian Herkner vagy az Estudi{h}ac studio tervei is megjelennek például egyik- vagy másik cég kollekcióiban.
 

Capdell Droplets Ülőkék és Gus asztalok

Sebastian Herkner neve mostanában mindenhol ott lebeg, a veled való beszélgetésekben is többször elhangzott. Mit tud a német designer, ami miatt ennyire népszerűek a munkái?

Valóban, tervezett már a Ligne Roset-nak és a Sancal-nak is. Az ő nevéhez köthető például a barátságos Taru kanapécsalád, ami vásárlóink nagy kedvence és a sima kavicsokat idéző Vesper asztal is. Egy rendkívül termékeny és sokoldalú tervezőről beszélünk, aki a költői kompozíciók, kifinomult formák és a finom felületekkel, színekkel és textúrákkal való játék nagy mestere. Munkáit különlegessé teszi az is, hogy egyformán nagy az érdeklődése a kézművesség és az új technológiák iránt. Gyakran ötvözi például a kortárs technikákat a hagyományos kézművességgel, ami egyszerű, mégis újító, nem mellesleg pedig a hétköznapi életben is jól használható bútorokat eredményez. Számos nemzetközi díjat nyert és rendkívül nagy nevű gyártókkal működik folyamatosan együtt, így természetes, hogy a nevére minden designkedvelő felkapja a fejét. A kisebb gyártók szintén szívesen dolgoznak vele, hiszen mindig valami újat és hagyomány tisztelőt tud felmutatni, ami például a Capdell profiljába abszolút beleillik. Legújabb Ulis fotelüket lábtartóval és ebédlőszék kollekciójukat is ő tervezte, ami az idei Salone del Mobile kiállításon debütált és azonnal nagy sikert aratott.
 

Capdell Ulis Armchair

Mesélnél erről a kollekcióról? Mi teszi ennyire különlegessé?

Számomra az Ulis család azért is különleges, mert a kollekció egyik foteljének prototípusát láttam meg először, amivel a Capdell elkezdett kampányolni és rendkívül megfogott a formavilága. Le se akartam venni róla a szemem! Egyszerre volt kifinomult, modern és retró. A fotel után az ahhoz tartozó lábtartó is megjelent, végül pedig az ebédlőszékekkel együtt az egész bútorcsalád debütált a milánói vásáron már egy egységes kollekciót alkotva, ahol volt szerencsém ki is próbálni őket.

Egyszerre volt kifinomult, modern és retró. Az ebédlőszékekből és fotelekből álló kollekciót egyébként a tervező modern kényelemről alkotott elképzelése ihlette. A modern komfortot megtestesítő darabok az anyagok kontrasztjával játszanak, úgy, hogy a kettő teljes egyensúlyba kerüljön egymással. A székek háttámlái úgy lettek kialakítva, hogy lágyan körbe öleljenek és beburkoljanak, így maximális kényelmet tudnak nyújtani a deréknak és hátnak. Mivel a bútorok két különböző külső és belső anyagból készülnek, ezért rengeteg variációban lehet őket rendelni, akár fa vagy bőrborítással is. A kollekció érdekessége még, hogy úgy lett megtervezve, hogy otthoni, illetve vendéglátói környezetbe is jól illjenek modelljei.
 

Capdell Ulis Dining Chair

Sokat beszélgettünk már előzőleg is a lakberendezés pszichológiájáról, bútor és ember kapcsolatáról, de ezek elsősorban a zárt belső terekre irányultak. Bár már javában tapossuk az őszi napokat, mégis megkérdezem, mi a Nemolasz Concept Store viszonya a kültéri bútorokkal?

A kert, terasz és erkély ugyanolyan része az otthonnak, mint a nappali vagy a konyha, hiszen kis szunyókálások vagy nagy közös étkezések színhelyévé válhatnak az év melegebb időszakaiban, de még a kissé hűvösebb őszi időben is. A trendeket és az emberek szokásait figyelembe véve elmondható; van egy törekvés arra, hogy a kültéri terek még inspirálóbbá, játékosabbá és kényelmesebbé váljanak. A kertek és balkonok élénk színek, innovatív anyagok és vonzó design beépítésével egyre inkább stimuláló közösségi „szobává” alakulnak. Ehhez az elképzeléshez mi is szívesen csatlakozunk és törekszünk arra, hogy kültéri bútor kollekciónk is egyre színesebb legyen, ehhez a Ligne Roset és az Ondarreta is nagy segítségünkre van. Az Ondarreta esetében különösen izgalmas, hogy legtöbb modelljük beltéri és kültéri változatban is elérhető. Nagy kedvencem például Hari székük, ami újrahasznosított műanyagból is készülhet. A már ikonikussá vált Harit egyébként a szövőszékek világa inspirálta: ahogy erős indusztriális megjelenésük párosul a szőtt szálak finomságával, úgy alkotnak elemei is egy erősen indusztriális, mégis finom és elegáns széket. Ezen kívül a Capdell szürke beton- és színes fémből készült Gus asztalok és az időjárás-álló kárpitozással is kapható Nara bárszékek jutnak még eszembe. Biztos számos példát sorolhatnék még, de hagyjunk témát a következő alkalomra is…
 

Ondarreta Hari Chair

 

Nemolasz Concept Store Facebook Instagram

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Az otthoni irodák fortélyai
  • 2020-09-27 11:00
  • Deco

Az otthoni irodák fortélyai

Otthonról dolgozni könnyű. De minőségi, mégis stílusos és esztétikus asztalt választani ehhez már nehezebb.

Hulladék helyett modern gobelin

Hulladék helyett modern gobelin

Erik Jensen eldobott billentyűzeteket gyűjt össze, kihalássza belőlük, amit már újrahasznosítani sem szoktak, megtisztítja, és képeket készít belőlük.

Közös a lakóhelyünk, közös a felelősségünk

Közös a lakóhelyünk, közös a felelősségünk

A Mood for Wood nemzetközi design workshop témája a természet és a város interakciója, ennek szellemiségében a résztvevők Poznań utcáira terveznek utcabútorokat.

Hirdetés