Spanyol humor (X)

Ikonikus bútorok – beszélgetés Jászay Elizabettel, a Ligne Roset hazai üzletvezetőjével. Ötödik rész.

Jászay Elizabet a hazai bútor szakma egyik legismertebb és legrégebbi alakja, több évtizedes szakmai tapasztalattal. Beszélgetés-sorozatunkban designtörténetről, ikonikus darabokról és tervezési mesterfogásokról beszélgetünk vele 12 epizódon át.

 

Előző beszélgetésünkben a Nemolasz Concept Store megalakulásának történetéről és az újonnan csatlakozott gyártókról beszélgettünk. Az eddig bemutatott francia, illetve új spanyol márkák egyaránt eleganciát és modernséget sugároznak. Míg a Ligne Roset kifinomultan kortárs, addig a Viccarbe inkább letisztult és minimalista. Milyen stílusokat képviseltek még ezen kívül?

Valóban mi inkább a finoman elegáns, mégis modern vonalat képviseljük. Emellett olyan gyártók termékeit is forgalmazzuk, melyekben a kifinomultság mellett ott van egy csepp humor és játékosság. Fontosnak tartottam, hogy az általunk forgalmazott bútorok ne szimplán kényelmet és szépséget nyújtsanak, hanem új ötleteket, érdekes gondolatokat és vidámságot is közvetítsenek, hiszen ettől lesz izgalmas egy-egy tervezői darab. Ilyen játékos márkánk például a spanyol Sancal, melynek már logója is egy nevető fejet ábrázol.
 

 

Vajon miért lett a brand identitásának alapköve a nevetés?

Hát biztos, hogy a spanyol háttérnek is köze van hozzá. Egyrészt a Sancal a szenvedélyes, nyitott, örömteli spanyol identitást kívánja beültetni bútoraiba, másrészt a cég fontosnak tartja a bútorok életminőségre gyakorolt hatását. Úgy gondolják, hogy jókedvvel rengeteget lehet javítani lelki és fizikai egészségünkön. Mottójuk is ehhez igazodva az, hogy „mosolyogj, törj ki a megszokottból és légy boldog!”. Ez egyben egy cselekvésre való felhívás, mivel üzenetük, hogy kezdjük mosolyogva a napot, mert a jó humor a jó munka és a boldog élet kulcsa.
 

 

Hogyan lesz egy bútor humoros?

Sokféle módon lehetséges ez. A Sancal esetében az erős formák eklektikus elemekkel és harsány színekkel vegyülnek. A karakteres, ugyanakkor kiegyensúlyozott bútorok tudatosan szakítanak a megszokottal: a tervezők, akik között olyan nagy nevek is szerepelnek, mint Sebastian Herkner vagy Karim Rashid sokszor bolondos, humoros, figuratív, olykor szoborszerű elemekkel játszanak, amik így egy sokoldalú és időtlen elegyet alkotnak. A játékos megközelítésből és a szabad gondolkozásmódból rengeteg innováció is születik.
 


A Sancal nem egy terméke újraértelmezi az egyes bútorok funkcióit, használati módjait, ezzel valami teljesen szokatlant és meghökkentőt alkotva. Az újabb kollekcióból ilyen például a Loop és Link kanapécsalád, melyek puha ember nagyságú láncokra emlékeztetnek, de mondhatnám a geometrikus fejet ábrázoló Faces asztalkákat vagy az ikonikus Roll széket is, amely az edzőtermekben található lábprések formavilágából inspirálódott. Ezek mindegyike megragadja a figyelmet, megmosolyogtatják és elgondolkoztatják az embereket.
 

 

Az látszik, hogy rengeteg izgalmas és egyedi darabból lehet válogatni! Mi a te kedvenc Sancal terméked?

A Remnant fotel az, ami engem rögtön megfogott, és azonnal tudtam, hogy szeretném a bemutatóteremben látni. Megtetszett benne, hogy nagy mérete ellenére mennyire dekoratív, mutatós és légies – egyszerűen más, mint a többi. Először egy nagypolgári miliőben láttam meg Bécsben. Gyönyörű, magas mennyezetű stukkós lakásban állt, csodaszép antik bútorok mellett. Rendkívül szimpatikus volt, hogy egy jól eltalált bársony kárpitozással mennyire jól illeszkedett ebbe a klasszikus térbe. A Sancal bútoraira ez egyébként is jellemző, hogy rendkívül jól idomulnak bármilyen stílusú és hangulatú enteriőrbe és tényleg csak az anyagválasztáson múlik, hogy valami teljesen mássá alakuljanak át. Hihetetlen, hogy mennyi minden múlik a jó anyagválasztáson: egy megfelelő kárpitozással még a legfeltűnőbb darab is visszafogottá válik!
 

 

Kiknek ajánlod a Sancal termékeit?

A Sancal egy igazi kaméleon márka, amit minden korosztály a saját ízlésvilágára tud alakítani. Az biztos, hogy az egyedi darabok gyűjtői és a retró szerelmesei hamar meg fogják kedvelni, mivel rengeteg retró hangulatú és bohókás bútoruk van, de a szülők is sok izgalmas dolgot fedezhetnek fel a gyerekszobába, hiszen a Sancal több kollekciója is játékosan kedves, mint a gyermekbútorok általában.
 

 

Nemolasz Concept Store Facebook Instagram

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A jövő anyagai | MOME

A jövő anyagai | MOME

Konferencia a jövő innovatív anyagairól a MOME-n.

Plydesign 3D-ben

Plydesign 3D-ben

A Plydesign teljes kollekciója elérhető a pCon adatbázisában. Molnár Zsuzsanna korábbi írását a digitális világ és az építészet, illetve a design kapcsolatát vizsgáló szeptemberi tematikánk kapcsán osztjuk meg újra.

Hirdetés