Hirdetés

Ikonikus bútorok – beszélgetés Jászay Elizabettel, a Ligne Roset hazai üzletvezetőjével. Negyedik rész.

Jászay Elizabet a hazai bútor szakma egyik legismertebb és legrégebbi alakja, több évtizedes szakmai tapasztalattal. Beszélgetés-sorozatunkban designtörténetről, ikonikus darabokról és tervezési mesterfogásokról beszélgetünk vele 12 epizódon át.

 

Előző beszélgetésünkben ott hagytuk abba, hogy a Nemolasz név választása a kollekciótokat is jellemzi. Mesélnél erről bővebben?

Az első és legszembetűnőbb, hogy az új Nemolasz Concept Store által forgalmazott márkák közül egyik sem olasz, és ez tudatos döntés volt. Ez nem azt jelenti, hogy ezeknek a márkáknak nincs olasz tervezőjük, csupán azt, hogy bölcsőjük Spanyol-, Magyar- vagy épp Franciaországban van. A Ligne Roset mellett, az egyik legkülönlegesebb cég, amelynek Patricia Urquiola, Jaime Hayon, Piero Lissoni, Jean-Marie Massaud, Lievore Altherr Molina, Naoto Fukasawa, Arik Levy és John Pawson is tervez, a Viccarbe. Ikonikus bútoraik mellett mottójuk a „Designed in the Sun” vagyis „Napfényben tervezve” fogott meg első pillantásra.

 

Viccarbe - Season Chair, by Piero Lissoni

„Napfényben tervezve”?! Egy ilyen bútort mindenki szívesen látna otthon! De miben nyilvánul meg ez pontosan?

A mottó jelzi, hogy a Viccarbe identitására nagy hatással van a majdnem egész évben tartó mediterrán napfény, ami egyaránt megjelenik a bútorok formavilágában, színeiben és árnyalataiban, az anyagok melegségében, de a tervezők részletekre való odafigyelésében és humorérzékükben is! A Viccarbe minden terméke kedves, mégis elegáns. Így nap mint nap úgy érezhetjük magunkat otthonunkban és környezetünkben, mintha nyaralnánk! A márka alapítója és vezető tervezője egyébként Victor Carrasco, akinek a brand megalapítása óta célja, hogy kényelmes, megfizethető, időtálló és ikonikus mediterrán termékeket hozzon létre, amelyek elég tartósak és fenntarthatóak az iparban, de kellően vonzóak egy otthonban. Victor Carrasco útját amellett, hogy példaértékűen építette a márkát egy Patricia Urquiola-val való véletlen találkozás is meghatározta.

 

Viccarbe - Collaborative Outdoor Season Sofa by Piero Lissoni

Hogyan találkozik az ember véletlenül Patricia Urquiola-val?

Ó, hát egészen banális módon, nem is gondolnád! Évekkel ezelőtt, amikor a Viccarbe még felfutó ágban volt, Victor Carrasco egy repülőút során véletlenül Patricia Urquiola mellett kapott helyet. Fiatal márka vezetőjeként akkor még nehéz lett volna közel kerülnie az akkor már sztárdesigner Urquiola-hoz, de a repülőút épp elég hosszú volt ahhoz, hogy elinduljon egy közös együttműködés. A találkozásból 2005-ben végül megszületett a Last Minute szék kollekció, amely időtlen formavilágával jelentős nemzetközi sikereket hozott a Viccarbe számára, a többi pedig már történelem. (Természetesen bemutatótermünk nyitó kollekciójába ez a szék is bekerült.)

 

Viccarbe - Last Minute Stool by Patricia Urquiola

Van egyébként kedvenced Patricia Urqiola és a Viccarbe együttműködéséből?

Természetesen! Bár pont nem a Last Minute szék, annak ellenére, hogy azt is nagyon kedvelem. Az abszolút szerelem számomra a Burin étkező- és lerakó -asztalkollekció. Formavilága egyfajta tisztelgés a hagyományos fafaragó szerszámok előtt, amit a láb kialakításában érhetünk leginkább tetten. Emellett pedig egy rendkívül jól tervezett, briliáns megoldású design asztalról van szó. Hiszen lerakó és bárasztaltól kezdve, a hagyományos étkezőasztal méreten át, egészen 5 méteres hosszúságig rendelhető a Burin, kül- és beltéri verziókban is. Ráadásul mindezt anélkül, hogy az eredeti formavilág kicsit is kibillenne mérnöki egyensúlyából.

 

Viccarbe - Burin table, by Patricia Urquiola

Mi az a 3 designdarab, amit a magyar az olvasóknak ajánlanál a Viccarbe kollekciójából?

Nehéz választani a sok különleges darab közül, de ha 3 darabra kell szűkíteni, akkor a Burin asztal mellé az Aleta cápauszonyt idéző étkezőszékeket Jaime Hayon tervezésében. Végül pedig a Victor Carrasco által személyesen tervezett Savina moduláris kanapécsaládot. De ne ragadjunk le csupán a Viccarbe darabjainál, hiszen még rengeteg különlegességet hoztunk a magyar közönségnek, amikről a következő cikkben mesélek.  

 

Viccarbe - Trino és Burin miniViccarbe - Aleta

Viccarbe - Savina by Victor Carrasco

 

Nemolasz Concept Store Facebook Instagram
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

„Nem, nem olasz” – A Ligne Roset átalakulása (X)

„Nem, nem olasz” – A Ligne Roset átalakulása (X)

Ikonikus bútorok – beszélgetés Jászay Elizabettel, a Ligne Roset hazai üzletvezetőjével. Harmadik rész.

 

Lenny Kravitz-nek is nagy kedvence a TOGO

Lenny Kravitz-nek is nagy kedvence a TOGO

Ikonikus bútorok – beszélgetés Jászay Elizabettel, a Ligne Roset hazai üzletvezetőjével. Második rész.

Ikonikus bútorok – beszélgetés Jászay Elizabettel I.

Ikonikus bútorok – beszélgetés Jászay Elizabettel I.

Jászay Elizabet a hazai bútor szakma egyik legismertebb és legrégebbi alakja, több évtizedes szakmai tapasztalattal. Beszélgetés-sorozatunkban designtörténetről, ikonikus darabokról és tervezési mesterfogásokról beszélgetünk vele 12 epizódon át.

Hirdetés