Érzelmes bútorok (X)

Ikonikus bútorok – beszélgetés Jászay Elizabettel, a Ligne Roset hazai üzletvezetőjével. Nyolcadik rész.

Jászay Elizabet a hazai bútor szakma egyik legismertebb és legrégebbi alakja, több évtizedes szakmai tapasztalattal. Beszélgetés-sorozatunkban designtörténetről, ikonikus darabokról és tervezési mesterfogásokról beszélgetünk vele 12 epizódon át.
 


Legutóbbi beszélgetésünket ott hagytuk abba, hogy a Nomon bútorok különlegességét nemcsak megjelenésük vagy anyagmegmunkálásuk adja, hanem azok az erős érzelmek, amiket kiváltanak használójukból. Hogyan tudjuk saját otthonunkban is megteremteni azt az atmoszférát, ami erős pozitív érzelmeket vált ki belőlünk? 

Ahány ember, annyi lehetséges mód létezik erre. A terek és bútorok összhangja, különleges formák, az anyag-, szín- és mintaválasztások mind rendkívül sokat számítanak. Az biztos, hogy a meghitt hangulat kialakítása minden otthonban kulcsfontosságú, különösen a nappaliban és hálószobákban. Ezek azok az életterek, amikben a családi- és közösségi élet zajlik. és ahol sok kárpitozott berendezéssel vesszük magunkat körbe. A nappali megfelelő berendezése talán a legfontosabb, hiszen a legtöbb esetben ez az otthon központi, ennél fogva legnyilvánosabb része, ahol egyaránt beszélgetünk, dolgozunk és pihenünk, illetve vendégeink is ebben a helyiségben töltik a legtöbb időt, amikor nálunk tartózkodnak.


Vannak olyan nappali bútor, aminek hangsúlyosabb szerepe van a meghitt hangulat kialakításában?

Természetesen! A nappali leghangsúlyosabb eleme mindig az ülőgarnitúra, ezt egészítik ki a kisebb lakberendezési tárgyak és lakástextíliák. Egy jól megválasztott, személyiségünkhöz és igényeinkhez illő kanapénak óriási szerepe van a szoba hangulatának kialakításában, hiszen ez az egyik legnagyobb bútordarabunk, amin az általunk választott kárpitozás is nagy felületen meglátszik. A Viccarbe Savina kanapéját például azért is kedvelem annyira, mert már megjelenése is egy felhő puhaságára emlékeztet, de a Sancal-nak is erős felhozatala van különleges kényelmet sugárzó kanapék terén. 
 


Ahogy említetted most a felhő puhaságát, eszembe jutott a kép, ahogy egy csípős őszi napon pokrócba bugyolálva és teát szürcsölgetve nézem a kedvenc sorozatom a kanapén. Mit gondolsz, mennyire fontosak a textíliák a melegséget sugárzó otthon kialakításában?

Rendkívül sokat! A nagyobb bútorok mellett a textilek és kárpitok karaktere és színe meghatározóak a pozitív hangulat kialakításában. Az őszi és téli időszakban, ahogy beköszönt a hideg idő, különösen nagy igényünk van a melegséget árasztó, puha és süppedős tárgyakra, amik mind az otthonosság érzetét erősítik. Nem is gondolnánk például, hogy mennyit számít egy jó pléd kiválasztása! Egy megfelelő méretű, mintázatú és kényelmes anyagú takarót, az nem csak otthonunkat dekorálja, hanem kedélyünkre is megnyugtató hatással van. Hiszen nincs is annál jobb érzés, mint egy selymes pokrócba beburkolódzni és olvasni, filmezni vagy beszélgetni egy jót, ahogy te is mondtad.
 


Ha ősz, akkor tehát süppedős kanapék és selymes takarók minden mennyiségben! Van személyes kedvenced?

Túl sok is, egész nap tudnám őket sorolni! Nagy kedvencem például a Sancal humoros, kiterített tigrist ábrázoló Lindo Gatito takarója, ami elmossa a grafikai és a terméktervezés közötti határokat egy olyan sokoldalú terméket létrehozva, amelyet párnaként, takaróként és szőnyegként is lehet használni. Természetesen kevésbé hivalkodó darabokat is szeretek, mint a Ligne Roset Cent-pour-cent vagy Copenhague plédjei. Ezeket főleg színeik és tapintásuk miatt szeretem, ahogy a Cruciverba párnákat a motívumok miatt. Kevesen tudják például, hogy a díszpárnák színes kockás mintája a keresztrejtvények mintázatából ihletődött. 
 


Nemolasz Concept Store Facebook Instagram

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Hagyomány és modernizmus határán (X)

Hagyomány és modernizmus határán (X)

Ikonikus bútorok – beszélgetés Jászay Elizabettel, a Ligne Roset hazai üzletvezetőjével. Hatodik rész.

Spanyol humor (X)

Spanyol humor (X)

Ikonikus bútorok – beszélgetés Jászay Elizabettel, a Ligne Roset hazai üzletvezetőjével. Ötödik rész.

Napfényben tervezve (X)

Napfényben tervezve (X)

Ikonikus bútorok – beszélgetés Jászay Elizabettel, a Ligne Roset hazai üzletvezetőjével. Negyedik rész.

Hirdetés