Statisztikai elemzésekből született építészeti témájú versek papírkolllázsai – ész és érzelem lírai együttállása.

Herbert Anikó aka Haniko vizuális művész, Tóth Emese statisztikus – a szaksajtóban megjelent építészeti kritikák ihlette – rövid verseire komponált papírkollázsaiból nyílik kiállítás 2022. november 30-án a Walter Rózsi-villa Télikertjében.
 


A Hold és annak fénye életünk kétarcú kísérője. Egyik arca szigorú, számokkal mérhető és racionális. A Föld és a Hold közötti 384 400 kilométeres távolságot 1,255 másodperc alatt teszi meg a fény. Űrszondák vizsgálják krátereit, összetételét, mozgását. Másik arca sokkal líraibb: a Hold fénye szerelmes légyottok leplezője, évezredek óta ihletője költeményeknek.

Herbert Anikó vizuális művész projektje, a Holdfénytető, ezt a kettősséget olvasztja egybe és tárja fel a figyelmes néző előtt. Az alkotásban társa Tóth Emese statisztikus volt, aki többek között az OCTOGON magazin szövegeit is vizsgálat alá vetette. Az építészeti témájú szövegekben leggyakrabban használt szakkifejezésekhez (gerenda, átrium, beton, üveg, lépcső stb) társított építészeti hatást, pozitív és negatív társított hozzáadott értékeket (elfedő, letisztult, unalmas, természetközeliség, kint és bent érzésének egybeolvadása, intimitás hiánya stb). Ebből a racionális, szabályokhoz kötött gyűjtésből születtek meg Tóth Emese rövid versei, amik ihlető forrásokon túl izgalmas beszélgetőtársakká is váltak Herbert Anikó papírkollázsai mellett.
 


A Walter Rózsi-villa Télikertjében Herbert Anikó installációja három izgalmas médiumon keresztül foglalkozik a Hold fényének törékeny és az építészeti elemek – például a tető – stabilnak tűnő természetével. A rá jellemző finom, de a lelkiállapotot és hangulatot pontosan érzékeltető papíralapú kollázsok mellett egy nagyméretű kék textil installáció, valamint Tóth Emese építészetet és lírát ötvöző versei egészítik ki.
 

Megnyitó: 2022. november 30., szerda 18 óra
A kiállítást megnyitja: Farkas-Zentai Lili, az OCTOGON magazin online főszerkesztője
Helyszín: Walter Rózsi-villa, MÉM MDK (Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ – 1071 Budapest, Bajza u. 10.)
Megtekinthető: a villa nyitvatartási idejében, a Színtér és Lakótér kiállításra szóló jegy megváltásával ingyenesen megtekinthető 2023. február 26-ig

További információk az esemény Facebook-oldalán.Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Amikor az online élőbe vált

Amikor az online élőbe vált

Újra megnyílik a Youngart Galéria téli tárlata

A tó súlya

A tó súlya

Györbíró Csenge és Haniko kiállítása

Az a bizonyos vörös fonál

Az a bizonyos vörös fonál

Haniko aka 赤 című kiállítása Szentendrén.

Hirdetés