A tó súlya

Györbíró Csenge és Haniko kiállítása

Egy kiállítás, amely a Balaton és a balatoni táj egyik legfontosabb problémáira tesz figyelemfelhívó kísérletet a design és a fenntartható szemléletű művészet segítségével. Ha valakinek az algavirágzás vagy a fecskemoszat fogalma eddig nem volt ismerős, a mostani kiállítás alkalmával a Balaton valós ökológiai helyzetével ismerkedhet meg. Györbíró Csenge és Haniko A tó súlya című kiállítása június 7-én nyílik a Hybridartspace-ben.
 


Ha a globális viszonyokat nézzük, a Földön jelenleg az ember által okozott klímaváltozás és kihalási hullám hatása már mindenütt érezhető. A Balatonra is hatnak ezek a folyamatok, a tó és vízgyűjtője kollektív viszonylatban is egyre fokozottabban kihasznált régió. Az intenzíven igénybe vett területek terjeszkedése fokozza mind a globális klímaváltozást, mind a globális biodiverzitási krízist. Megfelelő és célzott változtatásokkal lehetne alkalmazkodni ezekhez a folyamatokhoz és káros hatásukat csökkenteni.

A nádasok területének csökkenésével együtt eltűnhet a nádasok élővilága. A vízminőség további romlásával a tó területének jelentős része a nyári szezonban is alkalmatlanná válhat a fürdésre és halpusztulások következhetnek be. Továbbá a Balaton körüli turistaforgalom problémákhoz vezethet az elektromos-, víz- és szennyvízhálózat számára. Györbíró Csenge és Haniko alkotásait két jelentős, de a mai kor embere számára háttérbe szorult személy inspirálta: gróf Festetics Julianna és Sebestyén Olga.
 


Festetics Julianna grófnő (1753–1824) volt, aki a Nemzeti Múzeum természettudományos részlegét megalapozta, amikor 1804-ben a múzeumnak ajándékozta értékes ásványgyűjteményét. Sajnos a történelem viharai nem kímélték a kollekciót, így tárgyi leletek híján a képzelet segítségével idézik meg szellemiségét az alkotók.

Sebestyén Olga (1891-1986) hidrobiológus-limnológus, aki kiemelkedő munkásságával hosszú évekig kutatta a Balaton biológiai struktúráját, ezzel alapozva meg mindazt a tudást, amire ma is építhetnek a kutatók. Fő kutatási területe a Balaton élővilága – pl. moszatok, algák, planktonok – és annak megfigyelése volt. A hidrobiológia szakág hazai képviselőjeként elsőként hívta fel a figyelmet az ökológiai szemléletmód fontosságára. Munkáit gyakran saját – állat- és növényvilágot bemutató – rajzaival illusztrálta. Még életében számos díjjal tüntették ki, de az egyik legnagyobb elismerés talán az, hogy nevét viseli a Balatonból leírt új zöldalga-faj, a Rhopalosolen sebestyenae. Sebestyén Olga a természettudósok racionalitásával vizsgálta a tó hidrobiológiai vonatkozásait, de a tó szerelmeseként sokszor jelezte írásaiban a Balatont fenyegető ökológiai veszélyforrásokat.

A kiállítás anyaga multiszenzoriális művekből áll, amit a papír és természeti formák, különleges geometrikus alakzatok sokszínűsége gazdagít. Emellett az újrahasznosított anyagok, mint a papírmerítéshez (ki)használt filc, a számítástechnikai csomagoló hulladék vagy az épületháló is megjelenik és transzformálódik teljes értékű művészeti alkotássá.

A papírmunkák a Vinczemill együttműködésével és támogatásával készültek.
 

Győrbíró Csenge, textilművész |  2020-ban diplomázott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Textiltervező tanszékén, kötött anyag és formatervező illetve öltözékkiegészítő specializáción. Ösztöndíjasként alkotott Lengyelországban, Németországban és Ausztriában.

Haniko, vizuális művész |  2011-ben diplomázott az egri Eszterházy Károly Egyetem Vizuális Művészeti tanszékén. Célja minél több művészeti ággal kapcsolódni, kiállításait is gyakran ebben a szellemben valósítja meg: a Walter Rózsi- villában, a Vinczemill Műhelygaléria kiállítóterében vagy a Budapest Kulturális Központ kirakataiban.

Megnyitó: 2023. június 7. 19:00
Megnyitja: dr. Bacsek Júlia művészettörténész
Közreműködik: DJ Makayé

További infók az esemény Facebook-oldalán.

A kiállítás június 30-ig tekinthető meg a galéria nyitvatartása alatt.
Cím: 1052 Budapest, Galamb u. 6

 

Forrás: sajtóanyag
Fejléckép: Haniko

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ami változik, és ami örök

Ami változik, és ami örök

Aliga emlékezete.

Átszinezett hetvenes évek

Átszinezett hetvenes évek

A Zánkai Erzsébet-tábor felújítása és bővítése.

Hirdetés