Hirdetés

Haniko aka 赤 című kiállítása Szentendrén.

A különleges papírkollázsairól ismert vizuális művész, Herbert Anikó legújabb, aka 赤 című kiállítása március 4-én nyílik a Vinczemill galériájában.

 

Az aka szó jelentése Herbert Anikó aka HANIKO életében most átalakul. Aka immár nem a művésznevet takarja (also known as), hanem a japán jelentését realizálja. A kiállítás címét rejtő aka 赤 szó immár a japánul piros, vörös jelentésű főnevet takarja. Az i hang hozzáadásával a főnév melléknévvé válik (akai). Ez a tónus aktív főszereplője az alkotó papírkollázsainak, ugyanis a vörös fonál egy véletlen folytán került évekkel ezelőtt az első kivágott papírkép sorozatába. Röviden összefoglalva a történet: egy londoni utazás, Tate Múzeum könyvesboltja, egy ajándékkönyv (Jorge Luis Borges) és Cuj Pen végtelen labirintusa. A vörös fonál a művésszel maradt, bár néha balti kalandok alkalmával kékké változik, ezúttal itt a meleg árnyalat dominál.
 


Úgy tartják, hogy az első színekkel kapcsolatos szavak Japánban a 8. században jelentek meg az első verses gyűjteményben, aminek a neve Manyoshu vagyis, „Tízezer levél gyűjteménye “. Az akkoriban színekre használt alapvető melléknevek száma mindössze négy volt: piros, fekete, fehér és kék.

Lehet, hogy ez a négy jelző túl kevésnek tűnik, de valójában mindegyik szónak nagyon széles volt a jelentéstartománya, és az emberek képesek voltak velük finom jelentés- és hangulati különbségeket kifejezni különböző kontextusokban. Ez a párhuzam fedezhető fel HANIKO finom, légies, a képzelet határaitól mentes tereiben.
 


A papír, mint legfőbb médium, nem csak alapanyagként szolgál HANIKO számára, hanem a munkák tárgyává is válik:

„Azt szeretném, ha az emberek erőt merítenének a munkáimból. Úgy érzem, hogy a papírban minden benne van: a természet, az ember, az élet. Sőt én kifejezetten élvezem, ha egy papírmunkán sérülések, gyűrődések keletkeznek, mert úgy gondolom, hogy azok adják meg az igazi mélységét. A papír ráadásul maga a tabula rasa: egy felület, amin mindent elölről lehet kezdeni. Szeretem ezt a médiumot, mert közel áll az irodalomhoz, hiszen a költők és írók is papírra jegyzik le a műveiket. Az pedig különösen izgalmassá teszi, hogy mennyire másképp használják a nyugati és a keleti kultúrákban.” 


A művész hol találhatott volna „otthonra” legújabb kiállítása számára, mint a Vinczemill papírműhelyében, melyet Vincze László papíripari mérnök 1985-ben alapított, és ahol 2000 éves kínai hagyományokon alapuló technológia szerint készülnek a valódi kézzel merített papírok.

A kiállítás ideje alatt egyedi nyomatokat lehet vásárolni A/3-as méretben, ami akár keretezve is kérhető és természetesen vincze-papírra készül. 

A tárlat megtekinthető munkanapokon 8.00 és 17.00 között április 14-ig.

 

HANIKO: aka 赤 

Időpont: 2023. március 4., szombat 16:00
Helyszín: Vincemill – 2000 Szentendre, Anna utca 16. 
A kiállítást megnyitja: Winkler Nóra, művészeti újságíró
Zenés produkció: Okos Viola, énekes, dalszerző

További részletek az esemény Facebook-oldalán.

 

Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

„Találj ki engem” – Haniko X Gutai Magda

„Találj ki engem” – Haniko X Gutai Magda

Herbert Aniko (Haniko) Gutai Magda versei által inspirált alkotásai a Fest;tisztít Galériában.

Menj ki bent!

Menj ki bent!

Előszó Herbert Anikó Otthonka című kollázssorozatához az OCTOGON magazin 172-es (2021/8-as) lapszámából.

Hirdetés