Használjunk például elektromos szánt, amelyet a szél hajt.

A turisták kezdik ellepni az északi területeket a sarki fény megtekintéséért. Növekvő számuk sokakban aggodalmat kelt, amely környezetbarát megoldások alkalmazására készteti az utazási irodákat is: van, aki arra használna egy sarkköri szállodát, hogy megmutassa az embereknek, mit okoz az éghajlatváltozás, és van, aki úgy vinné közel a sarki fényhez a turistákat, hogy szél meghajtású szánokat ad alájuk.

Fotó: Off The Map Travel

Norvégia és az Északi-sark között helyezkedik el a Svalbard (Spitzbergák) szigetcsoport, amely első ránézésre nem éppen turistabarát hely: 24 órás sötétség, Norvégia és Európa legészakibb területe, és előfordul a mínusz 40 fokos téli hőmérséklet is. A zord körülmények ellenére Spitzbergák az északi fény miatt egyre több turistát vonz, amely felveti a kérdést, hogy mindez miképp rombolja a szigetcsoport környezetét, és mit lehet tenni ellene.

Az egyik stratégia lehet ennek elkerülésére az elektromos szánok bevezetése lehet, amely fenntarthatóbbá teheti a Spitzbergák felfedezését. 

Az ötletet az angol Off the Map Travel utazási iroda alkalmazza a "Truly Green Aurora" csomagja keretében. A cég az északi fény megtekintésére szervez utazásokat, és ebben próbál környezetbarát megoldásokat nyújtani: az Északi-sark szelét használják elektromos szánjaik meghajtásához. A szánkós barangolást a november és január közötti időszakban javasolják, amikor a szigetek feletti égbolt szinte állandóan sötét.

Fotó: Off The Map Travel

Az iroda alapítója Jonny Cooper elmondta, hogy a Spitzbergák az egyik legjobb hely az északi fény megtekintésére, szinte egész nap sötét van, az északi fény bármikor megjelenhet, a nap meg valójában sosem kel föl. 

Az e-motoros konstrukció nemcsak környezetbarát, hanem sokkal csendesebb motorral jár, amely jobban passzol az északi fény, a rénszarvas és a sarki róka kereséséhez, mint a tájba beletrollkodó, hangos motorzaj.

Forrás: Off The Map
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Az Északi-fény Újbudára költözött (X)

Az Északi-fény Újbudára költözött (X)

Az Allee belsőépítészeti látványelemekkel díszítette tereit.

Hogyan óvjuk meg a sarki fény környezetét a turistáktól?

Hogyan óvjuk meg a sarki fény környezetét a turistáktól?

Használjunk például elektromos szánt, amelyet a szél hajt.

Életre szóló emlékek őrzője | Pioneer by Dénes Petra

Életre szóló emlékek őrzője | Pioneer by Dénes Petra

A megújult Foncière store brand első saját termékével jelentkezik

Hirdetés