Hirdetés

Az Allee belsőépítészeti látványelemekkel díszítette tereit.

A modern design és a természetközeliség találkozása, egyedi belsőépítészeti megoldások jellemzik az Allee bevásárlóközpont megújult belső tereit. A XI. kerület szívében található üzletkomplexum felújítása a design oldaláról a látványos sarkifényt megidéző, légtérbe függesztett láncfüggöny rendszerrel, és a magyar történelmi festmények interpretációjával teljesedett ki. A vásárlói élmény mellett a modern építészeti megoldások és a fenntarthatóság került a középpontba.

 

A bevásárlóközpont két főbejáratánál található nagyméretű üveghomlokzat az üvegtetővel már eddig is látványos eleme volt az épületnek. A tervezők leginkább ezt a két teret használták ki arra, hogy 1-1 ikonikus légtérinstallációval megváltoztassák a belső térérzetet.
 


Az Október huszonharmadika utca felőli átriumba tavaly november közepén helyezték ki az alumínium mozaikokból álló, óriás mennyezeti térinstallációt, az úgynevezett „Staccato”-t. Felületére diplomás képző- és iparművészek által megálmodott képi világ került Színyei Merse Pál három világhírű festményének újraformálásával, így izgalmas elegyet alkot a régmúlt idők idillje a mai kor hétköznapjaival.

A két bejárat egyensúlyának megteremtése érdekében a bevásárlóközpont Váli utcai bejáratának átriumába az északi fényt megidéző látványelemet helyeztek el. Az egyedülálló megvalósítással készült installáció a misztikus, ritkán látható sarki fény hangulatát hozza be a belső térbe. Az átriumban az üvegtetőt tartó acélszerkezetre rögzítve egy közel 300 folyóméter hosszúságú sínrendszer található, amelyre felfüggesztették a több kilométer hosszú arany láncrendszert, mely bár nem mozog, mégis a folyékony mozgás hatását kelti, megelevenítve a csak ritkán látható természeti csodát, az északi fény jelenségét.

A Multi irányításával az Allianz Real Estate és a CBRE IM által képviselt Allianz intézményi befektetők tulajdonában álló Allee Bevásárlóközpont külső és belső korszerűsítése 2020-ban kezdődött, és a munkálatok a koronavírus-járvány alatt sem szüneteltek. A bevásárlóközpont felújítása jól időzítve a karácsonyi szezonra teljesedett ki a látványos, ívelt aranylánc-függönnyel, mely a természetközeliség érzetével játszik. A tervezők célja egy új, modern és friss belső tér megteremtése volt, amely megfelel a vásárlók elvárásainak, valamint egy saját identitással rendelkező, intimebb és melegebb légkört teremt.

Az egyedülálló, ívelt vonalakban elhelyezkedő Nordic Light légtérinstalláció nem csupán megjelenésében, hanem méreteiben is impozáns. A 16 320 db láncszálból álló, 9832 kg összsúlyú függöny 668 m2-en terül el. Ha a láncokat egymás után fűznénk, az hosszabb lenne, mint egy maratoni táv. Díszítő szerepe mellett a csillogó aranyláncok együttese megszűri a fényt, és egyben csökkenti a tetőablakok dominanciáját. Nappal a függöny árnyékoló szerepet is betölt, míg este az íveken végigfutó LED világítás csillogó, lágy meleg fényével teremt meghitt atmoszférát a bevásárlóközpont belső terében.
 


A függönyök néhol leereszkednek az átrium teraszain elhelyezkedő kávézókig némileg takarva, de mégis hangsúlyozva azokat, melyekkel együtt dinamikus, de mégis kifinomult hangulatot teremtenek. A látványos légtérinstallációk, főként napnyugta után, kívülről is jól láthatók, tervezésüknél és elhelyezésüknél a cél az volt, hogy az épületen belül sétálva, az utcai forgalom és mozgás ne vonja el a látogatók figyelmét.

Az Allee régóta fontosnak tartja a modern és formabontó designalkotások beemelését az üzletközpontba. Ilyen kezdeményezések voltak a már tavaly ősz óta látható egyedi mozifal, a mosdófolyosók madaras üvegfala, vagy az étteremterületen, az átgondolt ültetési koncepcióhoz illeszkedő, látványos mennyezetburkolatok megvalósítása. A projekt teljes körű tervezése, koordinálása és kivitelezése a Multi saját építész- és tervező csapata, a TTDesign munkáját dicséri.

Az egyedi látványvilágon és a vásárlói élményen túl a fenntarthatóságra is nagy hangsúlyt fektettek. A nemrégiben befejeződött felújítás során önmagában a karbonsemlegesség elérését célzó fenntarthatósági beruházásokra közel félmilliárd forintot fordítottak. Ennek köszönhetően az Allee az első olyan bevásárlóközpont Magyarországon, amelynek sikerült a legmagasabb, „kiemelkedő” BREEAM minősítési szintet elérnie. A létesítmény környezetvédelmi teljesítménye ugyanakkor szintén „kiválónak” bizonyult. Emellett az Allee a bérlők fenntarthatósági törekvéseit is proaktív módon ösztönzi.
 

 

Allee | Web | Facebook | Instagram

 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Piaci viszonyok

Piaci viszonyok

ZHU & CO. kínai bisztró a Nagymező utcában. Cikkünk az OCTOGON 174-es (2022/2-es) lapszámából.

Túl a tornyon
  • 2022-04-19 11:00
  • Deco

Túl a tornyon

A Tükörhegy meredek lejtőjére tervezett családi házat Répás Ferenc építész és Tóth-Dobos Zsófia belsőépítész, valamint csapatuk a DÉR Architects.

Művészettel töltve

Művészettel töltve

Kétszintes tetőtéri lakás Prágában. 

Hirdetés