Hirdetés
  • 2022-05-17 11:00
  • Deco

Bauhaus adaptáció

A csendes, zöldövezeti környezetben található Bauhaus-jellegű épület átalakítása és felújítása.

Egy zugligeti, 1930-as években épült, háromszintes villa újult meg kívül-belül, melynek belsőépítészeti kialakítása során elsődleges szempont volt a korszak stílusjegyeinek mai kontextusba helyezése. Cikkünk az OCTOGON Deco 2022/2-es lapszámából.
 


Három év munkájának eredménye a csendes, zöldövezeti környezetben található Bauhaus-jellegű épület átalakítása és felújítása, aminek során néhány, az 1960-as években készült hozzáépítéstől is meg kellett szabadítani a házat. A belsőépítész tervezők, Ottlik György, Cserny Katalin és Szentpéteri András számára is komoly fejtörést okozott az elmúlt évtizedek megörökölt építészeti hagyatéka. Részben ezért, részben pedig az új igények miatt, a ház alaprajzát megváltoztatták, a belső válaszfalakat szinte teljesen elbontották.

Bár igyekeztek maximális alázattal és tisztelettel minden, a korra jellemző építészeti elemet megtartani, és ezeknek megfelelő hangsúlyt adni, mivel az épületről nem maradtak fenn eredeti fotók, a tervezést komoly stílustörténeti kutatómunka előzte meg. Küllemét tekintve a homlokzat kialakítása, az antracit, fém nyílászárók, a teraszok állítható, lamellás árnyékolói, a teraszkorlátok, előtetők és burkolatok mind a legkorszerűbb technológiát hordozzák, a gyanútlan szemlélődő mégis azt érezheti, hogy a ház érintetlenül, eredeti állapotban maradt fenn a Bauhaus éveiből. Az autentikusság érzése fokozódik a három szintes ház belső tereiben.
 


Az épület földszintjén kapott helyet a karakteres és látványos fogadótér, amelynek fekete-fehér – ismét csak a Bauhausra utaló – burkolatait olyan berendezési tárgyakkal ellenpontozta a tervező, mint Wittmann tűzpiros, bőrpadja, ami egy faborítású fülkébe építve kapott helyet. Ebből a térből nyílik a vendég mosdó, valamint egy vendégszoba, a hozzá tartozó fürdőszobával. Szintén a földszinten található a háztartási- és gépészeti helyiség, a bortrezor és egy klimatizált kamra is.

Az első emeletre kerültek a közösségi terek, a konyha, a nappali-étkező, valamint a dolgozószoba, a másodikon pedig az intim zónák, a szülők lakrésze és a gyerekszoba található. Különösen nagy gondot fordítottak a részletekre és a csomópontokra a tervezők. Emellett a Bauhausra jellemző stílusjegyek a ház minden részletében tetten érhetők: a lépcsőház vörös színű linóleumától, a visszatérő „tomatenrot” piroson át, az olyan ikonikus bútorokig, mint Breuer Marcel vagy Ludwig Mies van der Rohe székei.
 

Alapterület: 283 m2
Helyszín: Budapest, 12. kerület

Tervezők: Ottlik György, Cserny Katalin, Szentpéteri András

 

 

 Még több fotó a galériában!


Octogon Deco Magazinunkra itt tudsz online előfizetni.

A magazin a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.



Kapcsolódó cikkek

Bauhaus stílusban tervez kutyaházat egy magyar vállalkozás

Bauhaus stílusban tervez kutyaházat egy magyar vállalkozás

De skandináv és modern kivitelben is elérhető, nyitható tetővel és wifivel működtethető fűtéssel.

Újragyártották Walter Gropius lámpáját

Újragyártották Walter Gropius lámpáját

A Midgard cég a Bauhaus centenáriuma alkalmából elékszítette a TYP113-at.

Limitált Bauhaus-naplókkal ünnepli az évfordulót a Bomo Art

Limitált Bauhaus-naplókkal ünnepli az évfordulót a Bomo Art

Négy város jelenik meg a Bauhaus-inspirálta naplókon, határidőnaplókon és dekorpapíron. 

Hirdetés