Hirdetés

A szavak közti csend állt a 2017-es magyar pavilon fókuszában Lipcsében.

Egyedülállóan komplex, a vásári hagyományokkal drasztikusan szakító pavilonnal készült a 2017-es Lipcsei Könyvvásárra Magyarország. A labirintusszerű tér a Lead82 alkotócsoport munkájaként, Salát Zalán Péter kétszeres Német Formatervezési Díj arany fokozatával és kétszeres Red Dot-díjjal kitüntetett art director vezetésével jött létre. A különleges installáció március 23-26. között várta Németország legfontosabb közönség-könyvvásárának több százezer látogatóját.

Idén is a Collegium Hungaricum Berlin rendezte meghívásos építészeti pályázaton dőlt el, ki legyen a lipcsei megjelenés tervezője. 2016-ban, az első pályázatot követően a győztes Sporaarchitects komoly minőségi mércét állított fel a „furnitecture” gondolat jegyében fogant standbútorukkal. 2017-ben még komolyabb kihívás várta a meghívott tervezőket: az idei kiírás a pavilon bútorát, a grafikai kialakítást és a pavilon üzenetét egységes egészként kezelte, a művészeti koncepciót állítva a középpontba az elmúlt évben megjelent könyvek tetszőlegesen összeállított listája helyett.
2017-ben a Lead82 nyílt alkotócsoport terve bizonyult a legerősebbnek, így a Salát Zalán Péter art director, Sztranyák Zsófia grafikus képzőművész, valamint Sztranyák Gergely és Zilahi Péter építészek erre a feladatra összeállt négyese valósíthatta meg elképzeléseit, a CHB kollektívájával együttműködve. A kreatív koncepció a szavak közötti üres, mégis jelentéssel bíró, nyelveken és kultúrákon átívelő teret: a szóközt helyezi a középpontba. A komplex pavilon építészetileg, grafikai megjelenésében és szellemiségében is újszerű, a különböző érzékelési területekre tett benyomások összjátékával maradandó élményt kínál a Könyvvásár látogatóinak.A „Csend legbelül” (Stille im Innersten) néven alkotott koncepció labirintusszerű térbe vezeti a betérőt, amelybe hatolva magunk mögött hagyhatjuk a vásári nyüzsgést. Az építészeti kialakítás a két pécsi alkotó: Sztranyák Gergely és Zilahi Péter munkája, és a Pausz Design helyi kivitelező csapatot dicséri. A fölénk magasodó falakon az utóbbi évben németül megjelent magyar irodalmi művek részletei olvashatóak az ősi szitázási technikával nyomtatva a falakra. A labirintus mélyebb rétegei felé haladva a látható betűk lassan elfogynak – helyüket a szöveg mintázta szóközök hálózata veszi át. „A szavak között megbúvó, szerény láthatatlanságba burkolózó karakter ezeréves diadalútját ünnepeljük” – írja Szablyár Eszter a bevezetőben, amely németül természetesen a labirintus kezdőfalán is olvasható. A feliratok a helyszín ihletésében az egykori kiváló grafikus és betűtervező, Albert Kapr professzor „Leipziger Antiqua” betűtípusával készültek. A koncepció értelmezésében a helyszínen elhelyezett művészkönyvek segítik a látogatókat – a kimagasló igényességgel összeállított kiadványok Salát Zalán Péter, Sztranyák Zsófia és Németh L. Dániel munkáját dicsérik.
A pavilon legmélyén fedett, zárt tér várta a látogatókat. A „kápolna” a legbelső csend helyszíne; itt Tesch Kata csendzenéje kínált elmélyülést a megfáradt vásárlátogatóknak. A Londonban élő magyar médiaművész testhangokból, valamint a NASA által rögzített „bolygóhangokból” állította össze a fejhallgatókon keresztül élvezhető akusztikus installációt. A könyvvásár látogatói a falra kihelyezett kártyákról a szükséges információkhoz is hozzájuthattak – így magukkal vihették az elmúlt év magyar megjelenéseinek listáját, a kiemelt könyvek idézeteit vagy a kísérőrendezvények programját. Idén a pavilon mellett három külső, városi helyszínen várta a látogatókat a magyar program, a műfajokat ötvöző eseményekkel. Péterfy Gergely a helyi Grassi Néprajzi Múzeumban olvasott fel a németül is megjelent A kitömött barbárból, a népszerű naTo szórakozóhelyen pedig zenével és videóprojekcióval kísért irodalmi est lesz, Danyi Zoltán, Hidas Judit, Péterfy Gergely és Térey János részvételével. Németország egyik legrégebbi filmszínházában, a ma is eredeti, 1912-es állapotában müködö UT Connewitz mozitermében pedig Tóth Kinga és Kalász Orsolya, a rangos költészeti Peter-Huchel-Díj 2017-es kitüntetettje adtak ízelítőt legfrissebb versesköteteikből.A 2017-es könyvvásári megjelenés a Publishing Hungary Program keretében a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával valósul meg.

forrás: sajtóközlemény

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Balatont (is meg)idéző design az új reptéri utasmólón

Balatont (is meg)idéző design az új reptéri utasmólón

Az S39 Hybrid Design munkája a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

Amikor művészeti projekthez használják az internetes adathalmazt

Amikor művészeti projekthez használják az internetes adathalmazt

Refik Anadol az adatokat mesterséges intelligencia segítségével kinyeri és feldolgozza, majd installációt készít belőle.

Játékos installációval hívja fel a figyelmet a méhek fontosságára egy építésziroda

Játékos installációval hívja fel a figyelmet a méhek fontosságára egy építésziroda

A design szerepe megkérdőjelezhetetlen a közösségek fejlesztésében és a környezetvédelemben.

Hirdetés