A veszprémi Gyárkertben épült meg a Hello Wood legújabb köztéri installációja

Az egyedi kabinházairól és alkotófesztiváljáról is ismert Hello Wood építésziroda újra látványos köztéri alkotást tervezett és épített. A veszprémi Gyárkert KultúrPark központjába tervezett Közösségek Kertje a Veszprém-Balaton régió gazdag kultúráját hirdető művészeti alkotás.
 


A pavilon a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programban részt vevő 116 település összefogásának állít szimbolikus emléket. Nem először alkotott figyelemfelkeltő és fontos ügyet képviselő köztéri installációt a Hello Wood, többek között emlékezhetünk a budapesti Pop-up Parkra, a karácsonyi vásárok Adományfáira, és a számos európai városban ideiglenesen felbukkanó, ikonikus Szánkófára is.

„A VEB2023 programban résztvevő minden település számára egy-egy facsemetével beültetett, egyedi növényládát terveztünk, amelyek oldalán jól olvashatóan szerepel az adott település neve. Veszprémben, az Európa Kulturális Fővárosa 2023 központi helyszínén állítottuk fel az összesen 116 db növényládából álló Közösségek Kertjét, amely a közösségi összefogás örök érvényű értékeit hirdeti” – foglalja össze Szelecsényi Balázs, a projekt építész tervezője.


Mindenki számára megközelíthető, látványos kiállítóteret hoznak létre a különleges formájú növényládák. A geometrikus építészeti formák és a buja növényzet kontrasztja varázslatos hangulatot teremt odavonzva a Gyárkert látogatóit, akik a pavilont körbejárva a számukra kedves emlékeket hordozó települések neveinek böngészésébe merülhetnek el.

A ládákba ültetett, a régióra jellemző őshonos facsemeték együtt sokszínű és biodiverz vertikális kertet alkotnak, amely az évszakok körforgásával növekszik és erősödik. A növényzet egyészséges fejlődését a szerkezetekbe épített automatizált öntözőrendszer biztosítja. Emellett a komplex felépítésű szerkezet eltérő napsütéses, szél- és csapadékviszonyokat biztosít a növényzet számára, így a fafajokat a víz- és napigényüknek megfelelő helyzetbe telepíthették.

 


A tervezés során szintén meghatározó volt, hogy a helyszín történelmi jelentőségű; mintegy 120 éven keresztül itt működött a régió egyik legnagyobb bútorgyára. Ennek a történeti örökségnek állít emléket a növényládák burkolata, amely közel 120 éves, újrahasznosított faanyagból, a nemrég fejújított budapesti Drechsler-palota régi tetőszerkezetének vörösfenyő deszkázatából készült. Az antik anyaghasználat a történelmi utaláson túl időtlenséget kölcsönöz az alkotásnak.

Négy év eltelte után a növényládák mindegyike a hozzá tartozó településhez kerül, ahol a facsemeték, mint az EKF évet szimbolizáló fák gyökeret ereszthetnek és tovább nőhetnek, így állítva örök emléket a 2023-as összefogásnak. Ugyancsak az EKF 2023 program keretében tér vissza a Hello Wood építészeti alkotótábora július 6. és 15. között, új helyszínre, a zalahalápi bazaltbányába. Az eseményt a Hello Wood és a Katttarzis közös, kétnapos zenei fesztiválja, a Kráter zárja, amely elektronikus és hip-hop előadókat vonultat fel.

 

Helyszín: Gyárkert KultúrPark, Veszprém, Magyarország
Megrendelő: Veszprém 2030 Műszaki Infrastruktúra Fejlesztő Kft.
Tervezés és generálkivitelezés: Hello Wood Zrt.
Board: Huszár András, Ráday Dávid, Tóth Krisztián
Vezető tervező, ügyvezető, ötlet: Huszár András 
Építész tervező: Szelecsényi Balázs
Építész munkatárs: Odry Szilvia
Tájépítészet: Kapás Enikő 
Statika: Pongor László

Megvalósítás
Projektmenedzser: Rajmon Viktor
Szerkezet: Csicsó Attila, Piltman Miklós
Növényzet: Ronai Gergely
Fotók, videó: Palkó György 

 


Hello Wood | Web | Facebook | Instagram

 

 

További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Időutazás a Balaton Bútorgyárba

Időutazás a Balaton Bútorgyárba

Már rövid videókkal is kiegészíti a helytörténeti sorozatát a VEB2023.

Háromnapos házépítés harminc másodpercben

Háromnapos házépítés harminc másodpercben

Hogyan állt össze a Hello Wood Kabinjáka a MaxCity-ben?

Hirdetés