Újrahasználható raklapokból épült meg a megújult idei Sziget Colosseum.

Innovatív fenntarthatósági megoldások gyakran a legkézenfekvőbb ötletekből születnek. Így történt Sziget Colosseum stage esetében is, amelynek első típusa 2012-ben épült meg – raklapokból. A nemzetközileg is elismert Hello Wood építészirodát a Sziget területén heverő rakománylapok inspirálták, hogy az ókori amfiteátrumokat idéző Colosseumot rendhagyó építőanyagból alkossa meg, amelyet nem kell kidobni vagy tárolni bontás után, hanem eredeti funkciójában újra használható. A kísérlettel a fesztivál helyszínek új kategóriáját teremtette meg, hiszen jól használható, de ugyanakkor látványos építészeti mű, egy önálló teret alkotó műalkotás jött létre – valami egészen más, mint amit az elsősorban funkcionális színpad szerkezetektől vagy fesztivál sátraktól megszoktunk.
 


A mára ikonikussá vált Colosseum az underground elektronikus zene népszerűségének növekedésével fejlődött egyre fontosabb, különlegesebb és nagyobb helyszínné. 2022-ben, a Covid után visszatérő Szigeten már egy a koncepciójában megújított, az eddigieknél is látványosabb és grandiózusabb építészeti alkotás készült el hatalmas gladiátor fejjel kiegészítve, amely funkcióját tekintve a DJ pultot emelte ki a szerkezetből. Az 1000 négyzetméternél is nagyobb belső arénában több mint 3000 fesztiválozó táncolhatott egyszerre olyan világhírű techno és house DJ-k zenéjére, mint Ben Klock, Honey Dijon, John Talabot vagy Nina Kraviz.

Az elektronikus zene gépiességéhez illeszkedő indusztriális épületkaraktert a felhasznált ipari anyagok teremtették meg.

A gladiátor sisakját acél trapézlemezek alkották, a raklaptornyokat nyers acélszelvények és kamion spaniferek stabilizálták, a gigantikus pillérek közé fémes fényű, alumínium háló került. A fémháló esztétikai és praktikus szerepet is betöltött; fontos volt, hogy kívülről engedje a belátást, ne takarja el a látványos gladiátor fej előtt táncoló tömegeket, és a belső tér hívogató legyen, ugyanakkor az éjszakai világításban megcsillanva és acélos fényűvé válva megteremtse a tér zártabb, otthonosabb hangulatát.
 


A fenntarthatóságra fókuszálva a Colosseum építőanyagainak nagyrésze továbbra is újrahasznosított vagy újrahasznosítható volt.

A kivitelezést is végző Hello Wood bérelte az épület megvalósításához szükséges 4400 darab raklapot, amelyeket a szerkezet bontása után eredeti funkciójában értékesíteni tud a gyártó. 

Az egymásra helyezett raklapokból kialakított pillérek a 9 méteres magasságot is elérték, ezt a maximális magasságot a szabvány raklapok terhelhetősége határozta meg, ezáltal nemcsak rácsos struktúrájukkal, de teherbíró képességükkel is alakították a designt. A raklap pillérek által közrezárt körívben két bár, a színpad, a backstage és egy VIP zóna is helyett kapott.
 

A szerkezet felépítése logisztikai bravúrt jelentett, hiszen mindössze három hét állt rendelkezésre a kivitelezésre, és másfél hét a bontásra. 

A 2022-es Colosseum felveszi a versenyt az egyre látványosabbá váló színpadképekkel, ugyanakkor a fesztiválokon szokatlan módon egyedi, semmihez sem hasonlítható építészeti teret alkot, amely izgalmasan megvilágított, modern kori amfiteátrumként még tovább fokozza a zenei élményt.
 

Tervezés és generálkivitelezés: Hello Wood Zrt.
Kreatív board: Huszár András, Pozsár Péter, Ráday Dávid, Tóth Krisztián
Felelős tervező: Szelecsényi Balázs
Építész munkatárs: Gerges Máté, Komesz-Kasza Ilona
Statika: Madaras Koppány, Madaras Botond
Tűzvédelem: Dr. Takács Lajos Gábor
Projektmenedzsment: Bozsik Tamás
Beszerzés: Mayer Richárd
Fotók: Danyi Balázs

 

 

Hello Wood | Web | Facebook | Instagram

 

 

Még több fotó és rajz a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Egy emberarcú élet lehetőségei | Fülszöveg by Hello Wood

Egy emberarcú élet lehetőségei | Fülszöveg by Hello Wood

Gyertyános Zoltán senior architect könyvajánlója

Megvannak a Hello Wood Diplomadíj idei nyertesei

Megvannak a Hello Wood Diplomadíj idei nyertesei

Díjnyertes építészeti diplomák

Lehetséges válaszok, új irányok  | Fülszöveg by Hello Wood

Lehetséges válaszok, új irányok | Fülszöveg by Hello Wood

Huszár András, Hello Wood CEO és társalapító könyvajánlója

Hirdetés