Lengyel Luca, a Hello Wood építész gyakornokának könyvajánlója

Mit olvassunk, ha szakmailag is inspiráló tartalomra vágyunk? Ebben adhat segítséget Fülszöveg elnevezésű sorozatunk, amelyben a Hello Wood és építész barátaik által ajánlott könyveket vesszünk sorra – olyan figyelemre méltó, gondolatébresztő köteteket, albumokat mutatunk be, amelyek témájukban építészeknek és designereknek is érdekesek lehetnek, vagy csak éppen nagyon aktuálisak.

Ezúttal Lengyel Luca, a Hello Wood építész gyakornokának könyvajánlóját olvashatjátok Edward T. Hall „Rejtett dimenziók című kötetéről.

 

„Edward T. Hall Rejtett dimenziók című könyve különféle perspektívákat nyit meg számunkra. A könyv elején az író számos kutatást végez, melyekben először az állatok, majd az emberek észlelésének fiziológiai alapjait vizsgálja. Majd a tér antropológiájával kezd el foglalkozni. Nemcsak társadalmi és kulturális, hanem lélektani szempontból is elemzi az ember és a hozzá kapcsolódó életterének viszonyát. Bemutatja, hogy az ember térhasználata miként befolyásolja a személyes kapcsolatokat, valamint hogyan formálja az építészet és a várostervezés megújulását. Szerintem építész hallgatóként különösen, de mások számára is rendkívül érdekes olvasmány lehet. Meleg szívvel ajánlom mindenkinek – főleg annak –, aki szeret egy könyvet meg-megállva, gondolkodva olvasgatni.”

 Távol és mégis oly közel
Avagy mit ír a hivatalos könyvismertető

„Egy nálunk még kevéssé áttekinthető, érdekes tudományág, a proxémika a tárgya ennek az igen olvasmányos és egyben tanulságos kis könyvnek. A Hall által képviselt tudományos vizsgálati irány az élőlények s különösen az ember távolság- és térérzékelésével, a társaitól való távolságtartás – a proximitás – fiziológiai, pszichológiai, szociológiai és kulturális és főleg a művészetre gyakorolt következményeivel foglalkozik.

A szerző – aki kiváló antropológus – eredeti, szórakoztató ismeretterjesztő írónak is bizonyult. Könyvünk témája tehát: a tér »rejtett« sajátosságainak érzékelése és ennek a jelentősége az egyes emberek, csoportok, kultúrák, kisebbségek életében. Az amerikai nagyvárosok és az európai népek, valamint a kelet-európai közösségek életformáinak szimpatikus szembeállításával számtalan érdekes, néha meghökkentően érzékletes példával bizonyítja a megapolisok elrettentő ridegségét. Mély humanizmus és kitűnő humor árad soraiból, amidőn az amerikai nagyvárosokba özönlő Puertő Ricó-iak, négerek »gettóiról«, az arabok, a németek és franciák emberi érintkezési formáinak – percepcióik különbözőségével magyarázott – furcsaságairól ír. Néhány észrevételén talán a mi városépítési terveink készítőinek is érdemes elgondolkozniok.”

 

Hello Wood Web | Facebook | Instagram

 

 

Grafikai kreatív: Sztranyák Zsófia

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Szeretlek, gyűlöllek, elhagylak, maradok | Fülszöveg by Hello Wood

Szeretlek, gyűlöllek, elhagylak, maradok | Fülszöveg by Hello Wood

Varga Anikó, a Hello Wood belsőépítész tervezőjének könyvajánlója

A lehetetlen és lehetséges határai | Fülszöveg by Hello Wood

A lehetetlen és lehetséges határai | Fülszöveg by Hello Wood

Bedrossian Ádám, építész könyvajánlója

Feléledt a kráter

Feléledt a kráter

Hello Wood Builder Summit TOP 3+1

Hirdetés