Hirdetés

223 tétel – kétszázhuszonhárom egyedi történet a 15. Antikvárium.hu árverésen.

Az Antikvárium.hu 15. dedikált, aláírt és autográf tételeket felvonultató online árverésén többek között Annie Leibovitz Balla Demeternek dedikált albumára és egy André Kertész által dedikált fotós kiadványra is lehet licitálni.

 

Annie Leibovitz Balla Demeternek dedikált albuma

Az időpont 1998 nyara, amikor generációja és a korszak egyik leghíresebb fotósaként Annie Leibovitz budapesti kiállítására érkezett Budapestre. A Ludwig Múzeumban rendezett kiállításon az 1970 és 1990 között készült fotói voltak láthatóak, és az azonos (Photographs 1970-1990) című albumát dedikálta – méghozzá a címlapon és a „For Balla all my love, Annie Leibovitz Budapest 1998” szöveggel.

Leibovitz 1998-ban éppen a Vogue-nál folytatta karrierjét – az amerikai fotográfus elsősorban színészekről és más hírességekről készült portréfotóiról vált híressé. 1970 és 1983 között a Rolling Stone magazin fotósa volt, ekkoriban vált világszerte ismertté olyan képekkel, mint a Rolling Stones 1975-ös koncertkörútjáról vagy a Nixon elnök lemondásáról készült sorozata illetve Yoko Onóra meztelenül ráfonódó John Lennon fotó – ami néhány órával Lennon halála előtt készült.

Aztán 1983-ban a Vanity Fair lapnak kezdett el dolgozni. A magazin által kiadott Hall of Fame évkönyvben jelentek meg legnagyobb visszhangot keltő képei, így a terhes Demi Moore-ról, vagy a kádnyi tejben fürdő Whoopi Goldbergről. Ő volt a második fotós, akinek még életében önálló kiállítást szentelt a washingtoni National Portrait Gallery, ikonikus képein éppúgy szerepel Michael Jackson, mint Susan Sontag, II. Erzsébet királynő, Mick Jagger vagy éppen Patti Smith.

És ki a dedikáció címzettje? Balla Demeter, az egészen más stílusban alkotó, Kossuth-díjas magyar fotográfus.
 


 

André Kertész által dedikált fotós kiadvány

Az André Kertész Magyarországon című kötetet 1984-es hazalátogatása, illetve a művész 90. születésnapja alkalmából adták ki – több olyan képpel, amely ekkor látott napvilágot először.

A fotográfus a Tavaszi Fesztivál díszvendégeként járt Budapesten, a könyv félszáz fotója pedig 1912 és 1984 között készült, jó része az 1910-20-as években, még Magyarországon. Az előlapon szereplő dedikáció címzettje pedig „N. I." volt – a címfedél belső oldalán André Kertész autográf leveléről készült másolattal.
 

 

Az Antikvárium.hu 15. dedikált és autográf tételeket felvonultató online árverésén február 10-től február 20-ig összesen 223 tételre lehet licitálni. A tételekről az átlagos katalógusinformációnál sokkal gazdagabb fotóanyag és írásos háttér információ található az Antikvárium.hu aukciós felületén.

 

Forrás: sajtóanyag
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Annie Leibovitz és André Kertész által dedikált relikviák

Annie Leibovitz és André Kertész által dedikált relikviák

223 tétel – kétszázhuszonhárom egyedi történet a 15. Antikvárium.hu árverésen.

Rekordot dönthet Csontváry legtitokzatosabb képe

Rekordot dönthet Csontváry legtitokzatosabb képe

De előtte még bárki megnézheti a Virág Judit Galériában.

Szenzáció a Báv centenáriumi aukcióján

Szenzáció a Báv centenáriumi aukcióján

Igazi művészettörténeti ritkaság, Camille Claudel A könyörgő című szobra kerül kalapács alá a BÁV júniusi Centenáriumi aukcióján

Hirdetés