Hirdetés

Szezonnyitó kortárs művészeti esemény, a Gallery Weekend Budapest szeptember 15. és 16. között

A kapcsolódás alapvető emberi szükséglet. A kapcsolat olyan egységélmény, amelytől fejlődünk, többnek érezzük magunkat, és amely további új lehetőséget, új perspektívát nyit meg előttünk – nélküle a minket körülvevő világban elveszettnek tűnhetünk. A 2023/24. évadnyitó művészeti fesztiválja, a Gallery Weekend Budapest ennek jegyében várja szeptember második hétvégéjén a kortárs művészet iránt érdeklődőket. Idén több mint 10 budapesti galéria vesz részt a Kortárs Galériák Egyesülete által immár nyolcadik alkalommal megrendezett eseménysorozaton, ahol szeptember 15-én, pénteken kiállításmegnyitókra, 16-án, szombaton pedig ingyenes galériatúrákra és izgalmas programokra invitálják a látogatókat.
 

Minden korban, minden helyzetben szükség van kapcsolódási pontokra, de különösen akkor, amikor a körülöttünk levő világ bizonytalanná válik, amikor olyan kiszámíthatatlan dolgok történnek körülöttünk, amelyekre alig vagy egyáltalán nincs ráhatásunk. Most ilyen világban élünk.

Három évvel ezelőtt egy világjárvány változtatta meg egyik napról a másikra az életünket, másfél évvel ezelőtt közvetlen szomszédunknál tört ki háború. Egy-két évtizede még fényévekre tűnt, ma már napi szinten van jelen a mesterséges intelligencia az életünkben, amelyben éppúgy látjuk a lehetőséget, mint fenntartásainkat is. Ilyen időkben a kapcsolatokra különösen nagy szükségünk van, legyen az barátság, szerelem, család, munka, de lehet egy házi kedvenc, egy hobbi, egy érdeklődési kör. Ezek azok a dolgok ugyanis, amelyekben megnyugvásra és biztonságra lelünk.


A művészet is egy ilyen kapcsolódás. Ráadásul a kortárs művészet érti, érzi ezt a világot, hisz a művészeket a közvetlen környezetük inspirálja: megmutatják félelmeinket, örömünket, kifejezik lehetőségeinket, korlátainkat. A művészet nyelvén segítenek megérteni a körülöttünk zajló világot, kimondják azt, amit talán mi magunknak sem tudunk megfogalmazni.

„A Gallery Weekend Budapest 2023 célja, hogy segítsen kapcsolatot kialakítani a kortárs képzőművészettel, mégpedig úgy, hogy a kapcsolódás erejét, az egybefonódást mutatja be a művészet eszközeivel. A programban részt vevő galériák erre az alkalomra megálmodott kiállításainak témája is ez, a kapcsolatokat, az egységélményt és azok dimenzióit mutatja be. A kapcsolódásokat, amelytől – legyenek azok pozitívak vagy negatívak, jöjjenek létre ember-ember vagy éppen ember-tárgy, ember-eszme között – többek leszünk”

– mondta Tallér Ágnes, a Kortárs Galériák Egyesületének elnöke.

A nyilvános, ingyenesen látogatható fesztivál helyt ad a legkülönlegesebb kiállításoknak, rendhagyó galériatúráknak és vezetett tárlatvezetéseknek, amelyek előzetes bejelentkezés után fogadják a csoportokat.  

Mára világszerte számtalan nagyvárosban rendeznek Gallery Weekendet. Brüsszel, Chicago, Dublin, Havanna, Kaunasz, Mexikóváros, Párizs, Barcelona, Varsó, Berlin, Peking, Tel-Aviv, Antwerpen és London is csatlakozott ahhoz a kortárs képzőművészeti közösséghez, amely azon dolgozik, hogy közelebb kerüljön, kapcsolódjon mindazokhoz, akiknek értéket, élményt tud nyújtani. 

 

 Gallery Weekend Budapest | Web | Facebook | Instagram
 


Forrás: sajtóanyag


 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

BIOPHILIA  | Barabási Dániel X Csizik Balázs

BIOPHILIA | Barabási Dániel X Csizik Balázs

Kiállításajánló: művészet és természettudomány metszete

Megnyitotta kapuit a Káli Art-Park

Megnyitotta kapuit a Káli Art-Park

Kortárs szobrászok alkotásaival gazdagodnak a régió látványosságai.

Óriásplakátokon a 100 szóban Budapest

Óriásplakátokon a 100 szóban Budapest

A pályázat idei huszonhárom legjobb történetét, és a hozzájuk készült illusztrációkat november 25-től bárki megnézheti a Városháza parkban.

Hirdetés