Egy olasz cég újragondolta a repülőgépek széksorait a társadalmi távolságtartás jegyében.

A koronavírus járvány nagy vesztese a légi közlekedés, a szektor egyike lesz azoknak az ágazatoknak, amelyek a leglassabban fognak kilábalni a válságból. A kialakult helyzet összességében megváltoztathatja a légi forgalom jövőjét, amely érintheti a repülőgépek belső tereinek kialakítását is. Ezt vizsgálva állt elő egy olasz cég egy új javaslattal, amely az ülések elhelyezésére vonatkozik, és amely figyelembe veszi a társadalmi távolságtartás szabályait. 

Glassafe a már meglévő ülésekhezJanus az új kialakításhoz

Két ülés előre, egy hátra, a székek pedig egymástól plexi fallal elválasztva - így foglalható össze az új elrendezés. Az Avio Interiors "Janus" névre keresztelt javaslata nem véletlenül kapta meg a "kétarcú" isten nevét. Janus a római mitológiában az átjárások és kapuk, a kezdet és vég védőszelleme, ezért ábrázolják két ellentétes irányba néző arccal.

A repülőgépek hármas üléssoraira ezt úgy fordította át az olasz cég, hogy a középső ülés ellentétes irányban helyezkedik el a másik kettővel. 

Mindegyik ülést plexi pajzs határolja le a másik üléstől,  így megakadályozza azt, hogy az utasok egymásra lélegezhessenek. Az elrendezés azt is lehetővé teszi, hogy az utasok csak egymástól legyenek leválasztva, de a folyosót használó légiutas kísérőktől is. A plexi biztonságos és könnyen tisztítható.

Az Avio Interiors emellett gondolt a már meglévő repülőgép belsőkre is, az utasterek elválasztásához itt is műanyag falat javasol, amely könnyen csatlakoztatható a székekhez, és amely "Glassafe" néven fut. 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Hiány és emlékezet | Breuer Marcell emlékkiállítás (X)

Hiány és emlékezet | Breuer Marcell emlékkiállítás (X)

Kiállítás a brutalizmus világhírű magyar építészéről 

Üvegszálak új kontextusban | Reebok X Eames

Üvegszálak új kontextusban | Reebok X Eames

Design szék inspirálta sportcipő

Ilyen lett a Székátiratok kiállítás katalógusa!

Ilyen lett a Székátiratok kiállítás katalógusa!

Az AU Műhely kortárs széktanulmányai a Néprajzi Múzeum gyűjteménye alapján. Lapozz bele!

Hirdetés