Jön a Falra fel! 8.0 plakátaukció.

A Múzeum Antikváriumnak és a Plakátfiúnak köszönhetően idén is előbb érkezik a karácsony a plakátművészet kedvelőinek, ugyanis az őszi Falra fel! 8.0 aukción rengeteg kincsre licitálhatnak november 17-én 19 órától az Atelierben az érdeklődők.

 

A plakátművészet célja mindig is a figyelemfelkeltés volt, de az adott pillanatban, akkor és ott az ember a nagy rohanás közepette fel sem fedezte a bennük rejlő művészi értéket. Bár a múlt században is neves grafikusok dolgoztak rajtuk, de az ötlet nem egy-egy egérkattintással valósult meg. Éppen ezért fontos felkutatni, összegyűjteni és mások számára is elérhetővé tenni a megmaradt plakátokat, mely a kezdetektől fogva a szervezők legfőbb célkitűzése és hitvallása, de nevezhetjük ezt akár szenvedélynek is.

Ha a címnél maradunk, akkor legtöbbünknek a Lugoson született, és később hollywoodi karriert befutott Lugosi Béla jut eszünkbe, aki elsőként formálta meg az erdélyi vérszívó grófot és kapta meg magyarként először a csillagot a hollywoodi hírességek sétányán. Az 1931-es Drakula film plakátja is ott lesz a nyolcadik Falra fel! aukció eladásra kínált tételei között. Lugosi mellett számos magyar filmes tett szert világhírnévre a tengerentúlon, köztük volt Kertész Mihály is, aki ugyancsak korán eldöntötte, hogy filmezni akar, és ehhez minden körülmények között tartotta magát. Munkássága előtt A magyar föld ereje című 1917-es filmjének plakátjával tisztelegnek a szervezők, amit még szülőhazájában forgatott, hogy aztán Michael Curtiz néven meghódítsa Hollywoodot is, és olyan filmeket alkosson az örökkévalóságnak, mint az 1942-es Casablanca, melynek plakátja szintén megtalálható a novemberi Falra fel! árverés tételei között.
 A pop art közkedvelt és közérthető formanyelve nagyon erős hatással volt az egész világ plakátművészetére, beleértve a hazait is, és egyetlen rezsimnek sem sikerült megakadályoznia a szabadságérzet beszivárgását a magyar közgondolkodásba, így hozva létre harsány, sokszínű és életvidám alkotásokat. Az aukción ezt a vonalat a műfaj legismertebb alakjai képviselik a My Fair Lady, az Estély habfürdővel, a Dél csillaga, a Matrózszerelem és a Ragyogj, ragyogj csillagom filmek plakátjaival.
 


Ezúttal is lesznek kereskedelmi- és reklámplakátok, mint például a velúrszőnyeg, a mosó méteráru, a Közért, a Zizi és a Deischel sodronygyár falragasza, a fogápolást népszerűsítő plakát vagy éppen az, amelyiken Alfonzó invitál minket filmnézésre. A vásári plakátokat a BNV és az 1938-as bécsi őszi vásár plakátjain kívül a Feszty-körkép Városligetbe való 1909-es visszatérését ünneplő darab képviseli, és érdekes színfoltot jelent Andy Warhol Roli Zoliról, a Lemezárugyár játékáról készített grafikája.
 


A Falra fel! nyolcadik aukcióján az érdeklődők licitálhatnak egy igazán erős Latinovits blokk darabjaira is, benne filmplakátokkal és standfotókkal, mint például az Isten hozta őrnagy úr! vagy a Legszebb férfikor; valamint a szervezők tisztelegnek az idén elhunyt Jean-Luc Godard előtt is, a rendező Alphaville című filmjének plakátjával.
 


A teljesség igénye nélkül még néhány tétel az árverésről: A világ nem elég, a francia Buster Keaton, az amerikai Pál utcai fiúk, a német Hellraiser és egy jugoszláv Rambo plakát, de nem maradhat ki a Star Wars univerzum sem, lesznek relikviák, köztük a magyar leleményre oly jellemző, engedély nélkül készült NOVOPLAST társasjáték és képregény keresztrejtvénnyel, valamint filmplakátok is.
 


 


A külföldi grafikusokat szintúgy olyanok képviselik, akik maradandót alkottak a plakátművészetben, kalapács alá kerül a Get Carter Michael Caine-nel, a Manhattan Woody Allentől, a Ginger és Fred Fellinitől, A nő a holdon Fritz Langtól, a My Fair Lady Audrey Hepburnnel vagy a Rocketeer plakátja is.
 


Most is erős lesz a zenei felhozatal, olyan ritkaságokhoz lehet hozzájutni, mint például a Teenbeat holland zenei magazin 1968-as száma, számozott művészplakátok Jim Morrisonról és Mick Jaggerről, a Nap-Nap Fesztivál vagy a holland Plastic Dolls 1987-es Petőfi Csarnokbéli koncertjének plakátja Gerhes Gábor grafikájával.

Falra fel! 8.0 plakátaukció

Időpont: november 17-én 19 órakor
Helyszín: Atelier
Facebook esemény

 

Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Drakulától a pop artig

Drakulától a pop artig

Jön a Falra fel! 8.0 plakátaukció.

Honeckertől a Hetedikig

Honeckertől a Hetedikig

Jön a Falra fel! 7.0 plakátaukció.

Ikonikus plakátok a hatodik FALRA FEL! árverésen

Ikonikus plakátok a hatodik FALRA FEL! árverésen

Ezúttal az R51 Atelier Budapestben várja a magyar plakátok szerelmeseit a Plakátfiú és a Múzeum Antikvárium közös aukciója.
 

Hirdetés