Mikro beton múzeumtól a mobil flamenco padlóig - a Budapesti Metropolitan Lab prezentációi a Magyar Nemzeti Galériában.

Időpont: 2017. január 13., 18 óra
Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria, Budavári Palota B épület, 1014 Budapest, Szent György tér 2.

A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU, korábban BKF) 2015-ben indult progresszív műhelye, a Budapesti Metropolitan LAB a digitális technológia változásaira reagálva és annak trendjeit követve a különböző igényekre ad megoldásokat interdiszciplináris projektek megvalósításával. Fő célkitűzése a technológiai eredmények kreatív használata, innovatív művészeti lehetőségek kutatása, támogatása. Olyan közösségi tér, ahol fejleszteni és közösen tesztelni lehet az új ötleteket, és ami lehetővé teszi a folyamatos kísérletezést, valamint a hibrid műfajok megteremtését. Kooperációi mentén inspirációival segíti innovációs és technológiai folyamatainak végiggondolását iparági és GLAM partnereinek.

A Liget projektek célja a Szépművészeti Múzeum és a Budapesti Metropolitan Egyetem együttműködési megállapodásának köszönhetően újabb narratívák keresése a múzeum modern társadalomban betöltött szerepére.

A Budapesti Metropolitan Lab vezetője Dr. Seres Szilvia újmédia-művész, tudományos tanácsadó.

ColLabArt - Budapest, Amszterdam
Mikro beton múzeumtól a mobil flamenco padlóig

2017. január 13-án 18 órakor kerül sor a Budapesti Metropolitan Lab 2016 őszén indult projektjeinek záróeseményére, valamint a Távol lévő művek - Befogadás és interpretáció című kiállítás megnyitójára a Magyar Nemzeti Galériában.

Időpont: 2017. január 13., 18 óra
Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria, Budavári Palota B épület, 1014 Budapest, Szent György tér 2.
Megközelítés: közvetlenül gyalogosan a Budai Vár és a Dísz tér felől, a Duna partról a Clark Ádám térről (Siklóval is), vagy a Várkert Bazáron át, a Palota Lifttel 19.30-ig a várfal aljától, a Palota útról (Dózsa György térnél) a Palota szintjéig.

PREZENTÁCIÓK
A projektek résztvevői a Budapesti Metropolitan Egyetem művészeti képzésének Animáció,  Design- és művészetmenedzsment, Belsőépítész környezettervező művész, Divat- és textiltervezés, Formatervező művész, Mozgóképművész, Tervezőgrafika mesterszakos hallgatói. 

Mikro beton múzeum installáció#Liget projekt 
Projekt vezető: Szilágyi Csilla
A résztvevők elkészítették a Liget mikro múzeumát, emléket állítva a kivágott fáknak, tisztelegve a megőrzött természeti értékek előtt. 20x20 cm-es beton objektekbe öntötték  gondolataikat a régi és az új Ligetről, növényekről, emlékekről, tervekről, álmokról, és a vágyott múzeumokról.

Magyar Zene Háza#Liget projekt
Projekt vezető: Koroknai Zsolt DLA
A Magyar Zene Háza Budapest legújabb zenei centruma lesz, amely a tervek szerint a hangok világát mutatja be speciális installációkon és kiállítástechnikai megoldásokon keresztül. A projekt célja a „Hang képzése és a hang érzékelése” installáció tervezése volt innovatív lehetőségek kutatásával.
Köszönet: Batta András, Horn Márton, Sőrés Zsolt

Tárgyakadémia 100+
Projekt vezető: Frazon Zsófia
A kurzus  kutatási és kiállítási projekt egyben. A közös munka során a múzeumi gyűjteményi tárgyak és a hallgatók mindennapi tárgyai és történetei kerültek egymás mellé. Így olyan tudások és tapasztalatok értek egymásba, amelyek lehetővé tették a valódi együttműködést és részvételt. A témaválasztás, a tárgyválogatás, a forgatókönyvírás, a kiállítás formai és vizuális elemei is mind a közös munka eredményeként születtek meg.
A Tárgyakadémia 100+ a Néprajzi Múzeum (Mai tárgyak, mai emberek, társadalmi múzeumok című OTKA kutatás) muzeológusai és a Budapesti Metropolitan Lab együttműködésében valósult meg.

Távol lévő művek – Befogadás és interpretáció
Projekt vezető: László Zsófia
A közös munka fókuszában a műalkotás, a befogadás és az interpretáció fogalmának komplex vizsgálata állt egy olyan kizárólag interpretációs elemekből álló kiállítás létrehozásával, amelyben azt vizsgálták, hogy a képi, szöveges, hangzó és más egyéb elemekből álló interpretációs szövet mennyiben képes egy műalkotás felidézésére.
Köszönet: Imre Mariann

Dosgolpes
Projekt vezető: Megyesi Zsuzsa
A projekt betekintést adott a művészeti startupok világába egy konkrét példa, a Dosgolpes mobil flamenco táncpadló példáján keresztül. A hallgatók kapcsolódó online platformon és mozgóképes anyagokon dolgoztak. Végeredményének bemutatója  - interaktív multimédia installációja, pop-up concept store/pop up fotó kiállítás -  az amszterdami Bimhuisban valósul meg.
Köszönet: Rendek Péter, Imre Barnabás

Közöm – közöny
Projekt vezető: Róbert Júlia
Szakmai konzulens: Gyombolai Gábor
A csoport a félév során közös egyeztetés valamint különböző dramatikus módszerek és korábbi „jógyakorlatok” segítségével keresett olyan társadalmi problémákat, amelyek kapcsán fontos lenne változást előidézni. A hallgatók által választott téma végül a „Kép és valóság: az önreprezentáció formái és az önreflexió hiánya a virtuális térben” lett. Erre a témára készült egy társadalmi beavatkozásként is felfogható művészeti alkotás.

Pop Up Cinema
Projekt vezető: Liszka Tamás
Világszerte megváltoztak a filmnézési szokások, ezzel együtt a mozik szerepe is. A projekt célja az első magyar pop-up mozi teljes koncepciójának kidolgozása volt, amely a technikai megvalósíthatóságon túl a mozi napjainkban betöltött szerepének újraértelmezését is magába foglalta.

Interaktív városi séták
Projekt vezető: Balázs Juli
Szakmai konzulens: Zsigó Anna
A projekt célja az volt,  hogy a hallgatók különböző handheld eszközök (okostelefonok, iPad, tablet stb.) lehetőségeire is gondolva készítsenek városi sétát, amely a néző aktív közreműködésére épít.

A PREZENTÁCIÓK KÍSÉRŐ ESEMÉNYEI

Távol lévő művek - Befogadás és interpretáció
Megnyitó: 2017. január.13., 20 óra
Időpont: 2017.01.13-27.
Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria, B épület

Dosgolpes/Duch Flamenco Biennale
Időpont: 2017. január 28-29.
Helyszín: Bimhuis, Piet Heinkade 3, Amszterdam, Hollandia

Tárgy Akadémia100+
Megnyitó: 2017. február 2., 18 óra 
Időpont: 2017. február 2-17.
Helyszín: Stúdió Galéria, 1077 Budapest, Rottenbiller u. 35.

forrás: sajtóközlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kórházi fertőzések ellen küzdő magyar fejlesztés kapott Red Dot díjat

Kórházi fertőzések ellen küzdő magyar fejlesztés kapott Red Dot díjat

A HandInScan a 2015-ös Red Dot Award: Design Concept díj után a Brands & Communication Design díját is besöpörte.

Izgalmas sétákat és művészeti eseményeket ajánl a látogatóknak a Bartók Béla Boulevard

Izgalmas sétákat és művészeti eseményeket ajánl a látogatóknak a Bartók Béla Boulevard

Ismét jön a színes Bartók Béla úti forgatag, érdemes lesz kilátogatni.

Szeptemberben ha foghíjasan is, de megrendezik a világ egyik legnagyobb design eseményét

Szeptemberben ha foghíjasan is, de megrendezik a világ egyik legnagyobb design eseményét

A szervezők szerint sose volt rá akkora szükség, mint most.

Hirdetés