Hirdetés

Mikro beton múzeumtól a mobil flamenco padlóig - a Budapesti Metropolitan Lab prezentációi a Magyar Nemzeti Galériában.

Hirdetés

Időpont: 2017. január 13., 18 óra
Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria, Budavári Palota B épület, 1014 Budapest, Szent György tér 2.

A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU, korábban BKF) 2015-ben indult progresszív műhelye, a Budapesti Metropolitan LAB a digitális technológia változásaira reagálva és annak trendjeit követve a különböző igényekre ad megoldásokat interdiszciplináris projektek megvalósításával. Fő célkitűzése a technológiai eredmények kreatív használata, innovatív művészeti lehetőségek kutatása, támogatása. Olyan közösségi tér, ahol fejleszteni és közösen tesztelni lehet az új ötleteket, és ami lehetővé teszi a folyamatos kísérletezést, valamint a hibrid műfajok megteremtését. Kooperációi mentén inspirációival segíti innovációs és technológiai folyamatainak végiggondolását iparági és GLAM partnereinek.

A Liget projektek célja a Szépművészeti Múzeum és a Budapesti Metropolitan Egyetem együttműködési megállapodásának köszönhetően újabb narratívák keresése a múzeum modern társadalomban betöltött szerepére.

A Budapesti Metropolitan Lab vezetője Dr. Seres Szilvia újmédia-művész, tudományos tanácsadó.

ColLabArt - Budapest, Amszterdam
Mikro beton múzeumtól a mobil flamenco padlóig

2017. január 13-án 18 órakor kerül sor a Budapesti Metropolitan Lab 2016 őszén indult projektjeinek záróeseményére, valamint a Távol lévő művek - Befogadás és interpretáció című kiállítás megnyitójára a Magyar Nemzeti Galériában.

Időpont: 2017. január 13., 18 óra
Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria, Budavári Palota B épület, 1014 Budapest, Szent György tér 2.
Megközelítés: közvetlenül gyalogosan a Budai Vár és a Dísz tér felől, a Duna partról a Clark Ádám térről (Siklóval is), vagy a Várkert Bazáron át, a Palota Lifttel 19.30-ig a várfal aljától, a Palota útról (Dózsa György térnél) a Palota szintjéig.

PREZENTÁCIÓK
A projektek résztvevői a Budapesti Metropolitan Egyetem művészeti képzésének Animáció,  Design- és művészetmenedzsment, Belsőépítész környezettervező művész, Divat- és textiltervezés, Formatervező művész, Mozgóképművész, Tervezőgrafika mesterszakos hallgatói. 

Mikro beton múzeum installáció#Liget projekt 
Projekt vezető: Szilágyi Csilla
A résztvevők elkészítették a Liget mikro múzeumát, emléket állítva a kivágott fáknak, tisztelegve a megőrzött természeti értékek előtt. 20x20 cm-es beton objektekbe öntötték  gondolataikat a régi és az új Ligetről, növényekről, emlékekről, tervekről, álmokról, és a vágyott múzeumokról.

Magyar Zene Háza#Liget projekt
Projekt vezető: Koroknai Zsolt DLA
A Magyar Zene Háza Budapest legújabb zenei centruma lesz, amely a tervek szerint a hangok világát mutatja be speciális installációkon és kiállítástechnikai megoldásokon keresztül. A projekt célja a „Hang képzése és a hang érzékelése” installáció tervezése volt innovatív lehetőségek kutatásával.
Köszönet: Batta András, Horn Márton, Sőrés Zsolt

Tárgyakadémia 100+
Projekt vezető: Frazon Zsófia
A kurzus  kutatási és kiállítási projekt egyben. A közös munka során a múzeumi gyűjteményi tárgyak és a hallgatók mindennapi tárgyai és történetei kerültek egymás mellé. Így olyan tudások és tapasztalatok értek egymásba, amelyek lehetővé tették a valódi együttműködést és részvételt. A témaválasztás, a tárgyválogatás, a forgatókönyvírás, a kiállítás formai és vizuális elemei is mind a közös munka eredményeként születtek meg.
A Tárgyakadémia 100+ a Néprajzi Múzeum (Mai tárgyak, mai emberek, társadalmi múzeumok című OTKA kutatás) muzeológusai és a Budapesti Metropolitan Lab együttműködésében valósult meg.

Távol lévő művek – Befogadás és interpretáció
Projekt vezető: László Zsófia
A közös munka fókuszában a műalkotás, a befogadás és az interpretáció fogalmának komplex vizsgálata állt egy olyan kizárólag interpretációs elemekből álló kiállítás létrehozásával, amelyben azt vizsgálták, hogy a képi, szöveges, hangzó és más egyéb elemekből álló interpretációs szövet mennyiben képes egy műalkotás felidézésére.
Köszönet: Imre Mariann

Dosgolpes
Projekt vezető: Megyesi Zsuzsa
A projekt betekintést adott a művészeti startupok világába egy konkrét példa, a Dosgolpes mobil flamenco táncpadló példáján keresztül. A hallgatók kapcsolódó online platformon és mozgóképes anyagokon dolgoztak. Végeredményének bemutatója  - interaktív multimédia installációja, pop-up concept store/pop up fotó kiállítás -  az amszterdami Bimhuisban valósul meg.
Köszönet: Rendek Péter, Imre Barnabás

Közöm – közöny
Projekt vezető: Róbert Júlia
Szakmai konzulens: Gyombolai Gábor
A csoport a félév során közös egyeztetés valamint különböző dramatikus módszerek és korábbi „jógyakorlatok” segítségével keresett olyan társadalmi problémákat, amelyek kapcsán fontos lenne változást előidézni. A hallgatók által választott téma végül a „Kép és valóság: az önreprezentáció formái és az önreflexió hiánya a virtuális térben” lett. Erre a témára készült egy társadalmi beavatkozásként is felfogható művészeti alkotás.

Pop Up Cinema
Projekt vezető: Liszka Tamás
Világszerte megváltoztak a filmnézési szokások, ezzel együtt a mozik szerepe is. A projekt célja az első magyar pop-up mozi teljes koncepciójának kidolgozása volt, amely a technikai megvalósíthatóságon túl a mozi napjainkban betöltött szerepének újraértelmezését is magába foglalta.

Interaktív városi séták
Projekt vezető: Balázs Juli
Szakmai konzulens: Zsigó Anna
A projekt célja az volt,  hogy a hallgatók különböző handheld eszközök (okostelefonok, iPad, tablet stb.) lehetőségeire is gondolva készítsenek városi sétát, amely a néző aktív közreműködésére épít.

A PREZENTÁCIÓK KÍSÉRŐ ESEMÉNYEI

Távol lévő művek - Befogadás és interpretáció
Megnyitó: 2017. január.13., 20 óra
Időpont: 2017.01.13-27.
Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria, B épület

Dosgolpes/Duch Flamenco Biennale
Időpont: 2017. január 28-29.
Helyszín: Bimhuis, Piet Heinkade 3, Amszterdam, Hollandia

Tárgy Akadémia100+
Megnyitó: 2017. február 2., 18 óra 
Időpont: 2017. február 2-17.
Helyszín: Stúdió Galéria, 1077 Budapest, Rottenbiller u. 35.

forrás: sajtóközlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Canon termékbemutató építészeknek és mérnököknek

Canon termékbemutató építészeknek és mérnököknek

Az iparági nyomtatók és szoftverek mellett konferencia beszélgetés is várja az érdeklődőket.

Lengyel design Budapesten

Lengyel design Budapesten

Az év első felében a Fuga Építészeti Központban bemutatott Steps Ahead c. kiállítás után a lengyel design ősszel visszatér Budapestre. 

Barkácsolni sokkal menőbb, mint mobilozni

Barkácsolni sokkal menőbb, mint mobilozni

Indulnak a DEMO Wood gyerektáborok.

Hirdetés