Hirdetés

Az Air Co cég elektromos energia felhasználásával a szén-dioxidot etanollá alakítja.

„Majdnem lehetetlen” - hirdeti nagy betűkkel a brooklyni Air Co cég weboldala, de ők azért megcsinálták: egy régóta ismert eljárással a szén-dioxidot alkohollá alakították, így jött létre a karbon-negatív vodka. 

Fotó: Air Co

Az Air Co elektrokémikus társalapítói, Stafford Sheehan és Greg Constantine elmondták, hogy nincs új a nap alatt, az általuk használt folyamat évtizedek óta ismert, elektromos energia felhasználásával a szén-dioxidot etanollá alakítják.

Ez azonban az első alkalom, amikor vodkagyártásra használták. 

Az eredmény alátámasztására életciklus-elemzést végeztek, amely igazolja a vodka teljes gyártási folyamata során felszabaduló szén-dioxid mennyiségét. A hagyományos technológiához képest az előállítás egyébként is környezetbarátabb, ugyanis a gyártáshoz nem kellenek nagy földterületek és öntözés, de nagy, a környezetet terhelő gyárak sem. Olyan géppel dolgoznak, amely befér egy szobába, de sokkal gyorsabban és hatékonyabban képes előállítani a vodkát, és így nincs hatással a környezetre. 

A csomagolásnál is figyeltek a környezetvédelmi szempontokra, a New York-i designer, Joe Doucet és a helyi reklámügynökség, a Mythology segítségével az üveg újrahasznosítását is megoldották, eleve olyan ragasztót használtak, hogy az üveg címkéje könnyen, maradványok nélkül eltávolítható legyen. Az ügynökség találta ki a logót és a betűtípust is. 

Forrás: Air Co.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A világ első karbon-negatív vodkája

A világ első karbon-negatív vodkája

Az Air Co cég elektromos energia felhasználásával a szén-dioxidot etanollá alakítja.

Holdfénytető a Walter Rózsi-villában

Holdfénytető a Walter Rózsi-villában

Statisztikai elemzésekből született építészeti témájú versek papírkolllázsai – ész és érzelem lírai együttállása.

Virágzó falak

Virágzó falak

A torinói ATP tenisztornára készült Serena Confalonieri új installációja.

Hirdetés