Az Air Co cég elektromos energia felhasználásával a szén-dioxidot etanollá alakítja.

„Majdnem lehetetlen” - hirdeti nagy betűkkel a brooklyni Air Co cég weboldala, de ők azért megcsinálták: egy régóta ismert eljárással a szén-dioxidot alkohollá alakították, így jött létre a karbon-negatív vodka. 

Fotó: Air Co

Az Air Co elektrokémikus társalapítói, Stafford Sheehan és Greg Constantine elmondták, hogy nincs új a nap alatt, az általuk használt folyamat évtizedek óta ismert, elektromos energia felhasználásával a szén-dioxidot etanollá alakítják.

Ez azonban az első alkalom, amikor vodkagyártásra használták. 

Az eredmény alátámasztására életciklus-elemzést végeztek, amely igazolja a vodka teljes gyártási folyamata során felszabaduló szén-dioxid mennyiségét. A hagyományos technológiához képest az előállítás egyébként is környezetbarátabb, ugyanis a gyártáshoz nem kellenek nagy földterületek és öntözés, de nagy, a környezetet terhelő gyárak sem. Olyan géppel dolgoznak, amely befér egy szobába, de sokkal gyorsabban és hatékonyabban képes előállítani a vodkát, és így nincs hatással a környezetre. 

A csomagolásnál is figyeltek a környezetvédelmi szempontokra, a New York-i designer, Joe Doucet és a helyi reklámügynökség, a Mythology segítségével az üveg újrahasznosítását is megoldották, eleve olyan ragasztót használtak, hogy az üveg címkéje könnyen, maradványok nélkül eltávolítható legyen. Az ügynökség találta ki a logót és a betűtípust is. 

Forrás: Air Co.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Best of madness 2019

Best of madness 2019

A digitális rózsafüzértől egészen az építészet kritizálására használt dildóig. 

"Folyamatosan úton vagyunk"

Nagy Tamásra emlékezünk.

Videosorozat indul Megfagyott zene címmel

Videosorozat indul Megfagyott zene címmel

Innovatív épületeket, és az azokat megálmodó építészeket mutatja majd be. 

Hirdetés