Májustól két kiállítással is jelen vannak a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Textiltervező tanszékének diákjai Tallinban. 

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME), az Eesti Kunstiakadeemia (Észt Művészeti Akadémia) Bőrműves tanszéke és a Hämeen Ammattikorkeakoulu (Hämei Szakfőiskola) közös kiállítása párhuzamosan két galériában – Hop Galerii és Disaini- ja Ahitektuurigalerii – is látható a nyár folyamán.A Hop Galerii PINSOL című tárlata a három intézmény diákjainak szemináriumi munkáit mutatja be. A különféle lábbelik alkotói az ipari elvek innovatív alkalmazása mellett tiszteletben tartották a kézműves hagyományokat is. A kiállított darabok közötti kapocs a cipők gerincét adó belső talp (észtül ’pinsol’) – egy apró elem, amelyre a lábbeli felső és alsó része is épül.

A Disaini- ja Arhitektuurigalerii SÄRFITUD című kiállítása a három egyetemen az utóbbi években készült kiegészítőket vonultat fel, teret adva a különböző országokban született szandálok, táskák, fejfedők és cipők párbeszédének. A címben szereplő észt szó egy bőrmunkával kapcsolatos szakkifejezés, ami az anyaghasználaton keresztül köti össze a diákok műveit.

A MOME Textiltervező tanszék adta a két kiállítás magyar anyagát, amelyet úgy állítottak össze, hogy az egyetem műhelyeiben elkészülő cipők, táskák és kiegészítők a legszélesebb spektrumát mutassák az itt folyó munkának. Így nem csak hétköznapi, hordható, de kísérleti darabok is bekerültek a kiállítások anyagaiba.

forrás: MOME
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Séta közben

Séta közben

Turányi Gáborra emlékezik egykori tanítványa, Pozsár Péter.

Elhunyt Turányi Gábor Ybl-díjas építész

Elhunyt Turányi Gábor Ybl-díjas építész

A MOME Doktori Iskola Építőművész DLA-képzésének vezetője 72 éves volt.

Tökéletes relaxáció a MOME campusával

Tökéletes relaxáció a MOME campusával

Ha nem hiszed, hogy lehetséges, nézd meg ezt a videót!

Hirdetés