Elektronikai üveghulladékból tervezett burkolatot a Snøhetta.

A sokoldalú, 30 éves múltra visszatekintő és a világon számos irodát működtető Snøhetta építészettel, tájépítészettel, enteriőr, termék és grafikai tervezéssel foglalkozik. Szemléletük középpontjában a környezet és építészet, az egyén és közösség, a fizikai és szellemi aspektusa egymás mellett, egymást erősítve vannak jelen. A brüsszeli székhelyű, Archibald Godts és Theresa Bastek designerek által alapított Studio Plastique-kal közös projektjük kiváló példa érzékeny, a világra nyitott szemléletük érvényre juttatására – elektronikai üveghulladékból terveztek burkolatot.
 

 

A homokból készült üveg alapvetően meghatározza a fogyasztói termékek piacát (pl.: mikrohullámú sütők, hűtőszekrények, számítógépek előállítása), valamint nélkülözhetetlen a szilikon bázisú mikrochip-, és üvegszálas optikai kábel gyártásban, a napelemek előállítása során és a szigetelőanyag-iparban is. A felhasznált homok kitermelésébe, szállításába, finomításába, megmunkálásába fektetett jelentős energia ellenére az üvegalkatrészek elenyésző hányadát hasznosítják újra, habár kiválóan újrafeldolgozható lenne. Az elektronikus hulladékban jelenlévő üveg kinyerésére még EU-s direktíva sem született.

 

 

E felismerés nyomán indította el közös projektjét a Snøhetta és a Studio Plastique „Common Sands - Forite” néven, amely során az elektronikus eszközhulladék üvegtartalmának hatékony kinyerhetőségét vették górcső alá. Kiindulásként egy már meglévő belga kutatást alapul véve, számtalan próbálkozást követően, prototípusok és variációk sorát maguk mögött hagyva sztenderdizálták az alapfolyamatot. Kidolgozott késztermékük, az üvegcserép, igen előnyösen integrálja a felhasznált, változó minőségű üveget. 

 

 

A projekt következő fázisában az olasz Fornace Brioni burkolatgyártó is csatlakozott a belga-norvég duóhoz. Segítségükkel az ipari know-how, a gyártáshoz szükséges eszközpark, valamint a méretre szabás is szakértő kezekbe került.

A lapokat két méretben, opálos és víztiszta verzióban gyártják. Terrazzo-szerű anyagminőség, jellegzetes, egyedi mintázat jellemzi. Az építészetben széles körben felhasználható, a burkolattól kezdve a fényáteresztő térelválasztó elemek építéséig.

 


Környezetünk megóvását szem előtt tartva reménykeltő, hogy napjainkban ilyen és ehhez hasonló, átfogó, jól kidolgozott, országhatárokon átívelő, ökotudatos megoldások születnek.

 

 

Snøhetta | Web | Facebook | Instagram
Studio Plastique
 | Web | Facebook | Instagram
Fornace Brioni
 | Web | Facebook | Instagram

 

Forrás: designboom
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Felújították Párizs legrégebbi múzeumát, a Carnavalet-t

Felújították Párizs legrégebbi múzeumát, a Carnavalet-t

A Marais negyedben található múzeum a francia főváros történetét mutatja be.

Déli Városkapu: helyi identitás, sokszínűség és példaértékű zöld-kék infrastruktúra

Déli Városkapu: helyi identitás, sokszínűség és példaértékű zöld-kék infrastruktúra

A Snøhettát kérdeztük a Déli Városkapu mestertervéről.

Hirdetés