Hirdetés

10 van, babám!

Jubileumi Falra fel! plakátaukció a KÉK-ben

Tizedik alkalommal várják a régi film-, reklám- és propagandaplakátok rajongóit a Falra fel! plakátaukcióján, hogy értékes ritkaságokra licitálhassanak. A szinte már hagyományosnak mondható árverésen ismét csodálatos grafikai munkák kerülnek kalapács alá november 23-án a szakma legelismertebb hazai és nemzetközi szereplőinek életművéből. 
 

Az őszi plakátárverés főbb szereplői közül az egyik legimpozánsabb az olasz Modiano dohányipari márka fémtáblája a ’30-as évekből. A cég akkoriban forradalminak számító, nagyívű reklámkampányokkal igyekezett népszerűsíteni termékeit, és Olaszországon kívül a Modiano márkanév Magyarországon csengett a legismertebben. 

„Orgazmus kék fényben” – hirdeti az egyik koncertplakát 1980-ból –, és aki Szabó László egykori bűnügyi mindentudó intim házi videóira asszociál, azt az URH fogja elvinni, mégpedig az első koncertjükre, ahol azt üvöltik a mikrofonba: Van-e élet a földön? 

De van-e élet a földön? Ezzel a gyermekien provokatív, kijózanító attitűddel rúgta be az ajtót a '80-as évek magyar undergroundja a Kulich Gyula téri Pszichiátriai Klinika udvarán közel kétszáz érdeklődő előtt, és bár a Falra fel! árveréseken ennek az (ellen)kultúrának a falragaszai mindig kiemelt helyet kaptak, arról mostanáig csak álmodoztak a szervezők, hogy egyszer a korszak egyik legemblematikusabb darabja is kalapács alá kerülhet náluk.

Eközben a mozikban a szélesebb közönség lényegesen konszolidáltabb körülmények között az Üvegtörők című angol zenés film által ismerkedhetett a nyugati világot már megfertőző punkkultúrával. Az árverésen a kultfilm hivatalos plakátja mellett egy sokkal ritkább változat is megvásárolható lesz. És ha már üvegtörés, akkor legyen szék-, ruhásszekrény-, ajtó-, ablak- vagy éppen állkapocstörés is: Bujtor „Csöpi” István Pogány Madonnája már az előző árverésen is nagyot merült, a mostanin pedig egy még ritkább változatért lehet ringbe szállni. 
 


Alien soká a plakátművészet! – sugallja az eseményt hirdető plakát, – amit ezúttal is Faniszló Ádám készített –, hogy aki rajong a nyálkás, agresszív és szinte elpusztíthatatlan ismeretlen lények iránt, az most hazavihessen belőlük egy sorozatot. Ennél természetesen többről van szó, az Alien-filmek sikerét megalapozó Nyolcadik utas archaikus története és egyedi, napjainkig frissnek ható látványvilága, ha már megérintette, nem ereszti áldozatát.

Aki pedig sci-fi rajongóként látogat el a Falra fel! tizedik felvonására, nehezen tud majd ellenállni a Terminátor 2 vagy a Barbarella falragaszának, nem beszélve a Csillagok háborúja nagyméretű plakátjáról. Azok is számíthatnak ínyencségekre, akik kevésbé a kozmosz, sokkal inkább a poros vadnyugat hangulatát kedvelik. A hét mesterlövész, a Félszemű seriff és a Pisztolypárbaj című filmek plakátjaiért lehet megküzdeni – hatlövetű helyett egyre komolyabb ajánlatokkal. 


A 2021-ben elhunyt francia legenda, Jean-Paul Belmondo életművéből is elérhető lesz egy kisebb gyűjtés: a Profi plakátja mellett kalapács alá kerül a Félelem a város felett, a Kellemes húsvéti ünnepeket és az ikonikus Kifulladásig plakátja is. 

A gyerekkori nosztalgiát keresők a csodálatos Vízipók-csodapók, Misi mókus vagy épp a híres egyfejű, azaz Süsü, a sárkány plakátjai közül válogathatnak. Szintén a filmes blokkban szerepel egy Játszd újra, Sam! plakát vagy az Árendás József által tervezett, csodaszép Az utolsó valcer című Scorsese-film falragasza, de Árendás keze munkáját dicséri A Romeyke-ügy plakátja is. A neves mester művei közül most először akár tíz színházi előadás plakátjaira licitálhatnak az érdeklődők. 
 


A filmek és a zene világának metszetében helyezhető el Heinz Edelmann, a Sárga tengeralattjáró művészeti igazgatójának grafikája. A pop art egyik legnagyobb hatású – Csehszlovákiában született – művésze, többek között a szintén Kelet-Európából kivándorolt Bányai István munkásságára is nagy hatással volt. 
 


A jubileumi árverés egyik legkülönlegesebb darabja az 1880-as évekből származó, kiváló állapotú „bringás plakát”, amely a Párizsban működő Kossuth nyomdában készült kőnyomat, ami tökéletes állapotban vészelte át a közel 150 évet.
 

Aki kíváncsi a teljes repertoárra, és haza is vinne a terítékre kerülő darabokból néhányat, feltétlenül jöjjön el november 23-án a KÉK - Kortárs Építészeti Központba a Falra fel 10. aukciójára!Forrás: sajtóanyag


 

További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Megvannak Az Év Irodája verseny shortlistesei

Megvannak Az Év Irodája verseny shortlistesei

A pályázatok már jelzik az irodapiaci fordulópontot, hiszen a COVID-19 miatt megkezdődött az újratervezés, a munkaterek átalakítása.

Úszódresszként küldi vissza a tengerbe a kihalászott műanyagot

Úszódresszként küldi vissza a tengerbe a kihalászott műanyagot

A tevékenységért Lefteris Arapakis Young Champions of the Earth díjat kapott.

Az OFF-Biennále Budapest 2021 hívószava: Levegőt!

Az OFF-Biennále Budapest 2021 hívószava: Levegőt!

Öt hét kortárs művészet április 24. és május 31. között

Hirdetés