A MERCEDES vezető designere nyitotta meg a MOME MOBILITY DESIGN LAB-et

Budapesten, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen nyílt meg a régió egyik legkorszerűbb járműtervezési műhelye, a MOME Mobility Design Lab, ahol a hallgatók a leginnovatívabb technológiákkal dolgozhatnak majd. Az egyetem megújuló Járműtervezési Programjához kapcsolódó stúdiót Gorden Wagener, a Mercedes-Benz vezető designere és a MOME alapítványi elnöke közösen nyitotta meg július 1-jén.


 
A megnyitó apropója a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Mercedes-Benz idén húszéves együttműködése, amelyet az egyetem nagyszabású eseménysorozattal ünnepel. A most megnyílt Mobility Design Lab a mobilitás jövőjét kutatja: az autók mellett drónok, hajók, motorok és más közlekedési eszközök létrehozásával, valamint felhasználóiélmény-tervezéssel foglalkoznak majd az itt tanuló hallgatók.
 

Az új műhely megnyitása mérföldkő a régió leendő járműtervezőinek képzésében és versenyképességük növelésében.

 

Az egyetem hallgatói mostantól a hagyományos agyagmodellezés mellett a legmodernebb high-tech eszközökkel is bemutathatják terveiket. A kiterjesztett és virtuális valóság (AR és VR) technológiák, valamint a digitális rajztáblák alkalmazásával lehetőségük nyílik elképzeléseiket, fejlesztéseiket korszerűen megjeleníteni, úgy, mint egy vezető autógyár designrészlegén. A résztvevők megtekinthették a MOME Járműtervezési Program elmúlt öt évének legkiemelkedőbb terveit is, melyek között ott volt Treffler Máté által az Orvosok Határok Nélkül globális civil szervezetnek megálmodott mentő Unimogja, valamint Kiss Botond Levente és Elek Bálint luxusmodelljei is.

 

 
Böszörményi-Nagy Gergely, a MOME alapítványi elnöke a megnyitón elmondta: „A MOME és a Mercedes-Benz partnersége Magyarország jövőjéről szól. Az a célunk, hogy a magyar gazdaság gyártói képességei, dinamikusan bővülő kapacitásai mellett a kreativitás, ezen belül a design, a terméktervezői terület is megjelenjen, mint hazai hozzáadott érték. Új eszközeinkkel ehhez már minden lehetőség adott.”
 
„20 évvel ezelőtt valami teljesen más fogadott a MOME-n, a járműtervezési műhely olyan volt, mint egy startup garázs, azóta óriási fejlődés ment végbe. Nagyon büszke vagyok a közös munkára! A hallgatói projektekben a campus megújulása is tükröződik, professzionális konceptdesignt tettek le az asztalra, lenyűgöző a digitális tervezés színvonala is. Ez fontos, mert a jövő digitális lesz.” - emelte ki beszédében Gorden Wagener, a Mercedes-Benz vezető tervezője, aki a látogatás során személyesen adott visszajelzést a bemutatott hallgatói munkákra.
 

A Mercedes-Benzzel fennálló együttműködés elmúlt két évtizede alatt az egyetem tervezői programja a világ élmezőnyébe került: a közös műhelymunka folyományaként több MOME-s hallgató kezdhette meg a Mercedesnél a karrierjét, továbbá más vezető autógyárak – többek közt a Volvo, BMW, Audi vagy KIA – tervezői részlegére is felvételt nyertek.
 

 

 

Mindezzel nem csak az egyetem, de a régió oktatása is fejlődik, hiszen a Mobility Design Lab egyedülálló technológiai felszereltsége csak nálunk lesz elérhető. A műhelymunka során megtanulható új vizuális nyelv ismerete lesz annak feltétele a jövőben, hogy az egyes hallgatók gyakorlati helyeket kaphassanak vezető autóipari vállalatoknál vagy autógyáraknál, így ez egy jelentős befektetés a jövőbe.

  

 forrás: MOME sajtóanyag
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Cipők és csizmák beszélnek a klímaváltozásról

Cipők és csizmák beszélnek a klímaváltozásról

Eifert Kata Nóra cipők segítségével beszél az éghajlatváltozás okozta szorongásról.

After Bauhaus kiállítás nyílt Rómában, MOME-s hallgatók munkáiból

After Bauhaus kiállítás nyílt Rómában, MOME-s hallgatók munkáiból

A Római Magyar Akadémián rendezett kiállítás február 28-ig látogatható. 

Best of magyar épületek 2019

Best of magyar épületek 2019

Hazai fejlesztések szempontjából idén sem unatkoztunk. 

Hirdetés