Hirdetés

Április 26-án tart előadást a MOME MAG kezdeményezés meghívására.

Április 26-án tart előadást a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen a kortárs holland design egyik legjelentősebb alakja, Jurgen Bey, aki a MOME MAG kezdeményezés meghívására érkezik Budapestre. A tervező az általa alapított Water School koncepciójáról beszél majd, amely innovatív módon járja körbe a tanulás, az alkotás és a közösség fogalmát úgy, hogy a vizet, és annak felhasználásának társadalmi vetületeit helyezi középpontba. 

 

„A tervezőnek olyan kulturális kérdésekkel kell foglalkoznia, amelyek összekötik a különböző világokat” – mondta Jurgen Bey egy korábbi előadásán Budapesten, a MOME-n. Legutóbb 2014-ben járt Magyarországon, szintén a MOME-n, akkor a Budapest Design Week holland díszvendégségének kapcsán.

Fotó: Mohai Balázs

Jurgen Bey, a vizionárius holland designer szeret léptékváltásban gondolkodni. Az első holland konceptuális tervezők egyike, aki nemcsak konceptuális padjairól (Tree-trunk bench) és St. Petersburg székeiről ismert, de arról is, hogy kiemelten fontosak számára a közösség és a fenntarthatóság értékei. Ahhoz a tervező generációhoz tartozik, amely a 90-es években rájött, hogy a design terén is paradigmaváltásra van szükség. Talán ennek is köszönhető, hogy a holland design akkor ismét visszakerült a nemzetközi piacra.
 
A 2002-ben Rianne Makkink építésszel közösen alapított Makkink & Bey design stúdió Water School koncepciója ugyanilyen vizionárius módon nyúl az oktatás és a fenntarthatóság kérdéseihez a design és az építészet eszközeivel. A Water School innovatív módon járja körbe a tanulás, az alkotás, a közösség fogalmait úgy, hogy az ember számára elengedhetetlen erőforrást, a vizet, és felhasználásának politikai, társadalmi vetületeit helyezi a középpontba. A Water School 2018-as bemutatkozása óta szakadatlanul turnézik a világ körül, mindenütt a lokális igényekre reagálva egyre tovább és tovább építi az iskola tananyagát. 

A Makkink & Bey stúdió megközelítése a designer megváltozott szerepére utal, melyben a tervező stratégiai pozícióba kerül. A siker titka pedig pedig a kutatási témák kiszélesítésére, interdiszciplináris csapatok együttműködése, és a különböző léptékekben való gondolkodás képessége.


A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem megújulásának részeként korunk globális kihívásaira reflektáló, nemzetközi viszonylatban is egyedülálló képzési modell kialakítását tervezi. Az új képzési módok fejlesztésekor nem csak arra keresik a választ, hogy hogyan változik századunkban az egyetemek szerepe, hogyan tanulunk majd a jövőben, de arra is, hogy milyen készségek szükségesek ahhoz, hogy kezelni tudjuk az új kihívásokat, és milyen képzési formák és tartalmak lesznek hitelesek egy folyton változó világban. A folyamatba olyan elismert nemzetközi szakértőket, designereket szeretnének bekapcsolni, akik a hagyományos keretek közül kilépve a jövő kérdéseire válaszoló perspektívát tudnak mutatni. 

A több száz, múzeumok, galériák, intézmények, cégek számára megvalósított projektet jegyző, világhírű tervező, Jurgen Bey most kilenc év után újra a MOME-n tölt egy szakmai napot. Ennek keretében délelőtt szakmai workshopot tart, melyen a MOME szakértőivel közösen az egyetemi képzésfejlesztés egyik legizgalmasabb kísérleti programját elemzik majd, délután pedig a nagyközönség hallhatja előadását a Water School-ról és arról, hogyan képzeli el a jövő design oktatását.
 

Az előadás időpontja: 2022. április 26. 17:00
Helyszín: MOME Auditórium (1121 Budapest, Zugligeti út 9.)

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Szociális lakhatás volt állami gondozottaknak

Szociális lakhatás volt állami gondozottaknak

Manhertz Albert diplomamunkája.
 

Többfunkciós kisasztal

Többfunkciós kisasztal

Horváth Ákos Kisasztal együttes nappaliba és társasági térbe című mestermunkája a MOME Formatervező művész MA szakán.

Hirdetés