Április 26-án tart előadást a MOME MAG kezdeményezés meghívására.

Április 26-án tart előadást a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen a kortárs holland design egyik legjelentősebb alakja, Jurgen Bey, aki a MOME MAG kezdeményezés meghívására érkezik Budapestre. A tervező az általa alapított Water School koncepciójáról beszél majd, amely innovatív módon járja körbe a tanulás, az alkotás és a közösség fogalmát úgy, hogy a vizet, és annak felhasználásának társadalmi vetületeit helyezi középpontba. 

 

„A tervezőnek olyan kulturális kérdésekkel kell foglalkoznia, amelyek összekötik a különböző világokat” – mondta Jurgen Bey egy korábbi előadásán Budapesten, a MOME-n. Legutóbb 2014-ben járt Magyarországon, szintén a MOME-n, akkor a Budapest Design Week holland díszvendégségének kapcsán.

Fotó: Mohai Balázs

Jurgen Bey, a vizionárius holland designer szeret léptékváltásban gondolkodni. Az első holland konceptuális tervezők egyike, aki nemcsak konceptuális padjairól (Tree-trunk bench) és St. Petersburg székeiről ismert, de arról is, hogy kiemelten fontosak számára a közösség és a fenntarthatóság értékei. Ahhoz a tervező generációhoz tartozik, amely a 90-es években rájött, hogy a design terén is paradigmaváltásra van szükség. Talán ennek is köszönhető, hogy a holland design akkor ismét visszakerült a nemzetközi piacra.
 
A 2002-ben Rianne Makkink építésszel közösen alapított Makkink & Bey design stúdió Water School koncepciója ugyanilyen vizionárius módon nyúl az oktatás és a fenntarthatóság kérdéseihez a design és az építészet eszközeivel. A Water School innovatív módon járja körbe a tanulás, az alkotás, a közösség fogalmait úgy, hogy az ember számára elengedhetetlen erőforrást, a vizet, és felhasználásának politikai, társadalmi vetületeit helyezi a középpontba. A Water School 2018-as bemutatkozása óta szakadatlanul turnézik a világ körül, mindenütt a lokális igényekre reagálva egyre tovább és tovább építi az iskola tananyagát. 

A Makkink & Bey stúdió megközelítése a designer megváltozott szerepére utal, melyben a tervező stratégiai pozícióba kerül. A siker titka pedig pedig a kutatási témák kiszélesítésére, interdiszciplináris csapatok együttműködése, és a különböző léptékekben való gondolkodás képessége.


A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem megújulásának részeként korunk globális kihívásaira reflektáló, nemzetközi viszonylatban is egyedülálló képzési modell kialakítását tervezi. Az új képzési módok fejlesztésekor nem csak arra keresik a választ, hogy hogyan változik századunkban az egyetemek szerepe, hogyan tanulunk majd a jövőben, de arra is, hogy milyen készségek szükségesek ahhoz, hogy kezelni tudjuk az új kihívásokat, és milyen képzési formák és tartalmak lesznek hitelesek egy folyton változó világban. A folyamatba olyan elismert nemzetközi szakértőket, designereket szeretnének bekapcsolni, akik a hagyományos keretek közül kilépve a jövő kérdéseire válaszoló perspektívát tudnak mutatni. 

A több száz, múzeumok, galériák, intézmények, cégek számára megvalósított projektet jegyző, világhírű tervező, Jurgen Bey most kilenc év után újra a MOME-n tölt egy szakmai napot. Ennek keretében délelőtt szakmai workshopot tart, melyen a MOME szakértőivel közösen az egyetemi képzésfejlesztés egyik legizgalmasabb kísérleti programját elemzik majd, délután pedig a nagyközönség hallhatja előadását a Water School-ról és arról, hogyan képzeli el a jövő design oktatását.
 

Az előadás időpontja: 2022. április 26. 17:00
Helyszín: MOME Auditórium (1121 Budapest, Zugligeti út 9.)

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A fény, ami víz alatti érzést kelt

A fény, ami víz alatti érzést kelt

MOME x BE LIGHT! pályázat, 2. rész.

Ragyogó hallgatói ötletek a MOME x BE LIGHT! kurzuson

Ragyogó hallgatói ötletek a MOME x BE LIGHT! kurzuson

A pályázat a Lighting Design határait feszegeti.

Egyedülálló IoT kurzus zárult a MOME-n

Egyedülálló IoT kurzus zárult a MOME-n

Látáskárosultakat segítenének, állatbetegséget diagnosztizálnának vagy épp okosotthont teremtenének a MOME hallgatói.

Hirdetés