• 2022-04-19 11:00
  • Deco

Túl a tornyon

A Tükörhegy meredek lejtőjére tervezett családi házat Répás Ferenc építész és Tóth-Dobos Zsófia belsőépítész, valamint csapatuk a DÉR Architects.

A törökbálinti Tükörhegy tetején, különleges környezetben épült meg ez az egyszintes, díjnyertes villa, melynek tervezésénél még az épület szomszédságában magasló tornyos ház markáns stílusát is figyelembe kellett venniük a tervezőknek. Cikkünk az OCTOGON Deco 2022/1-es lapszámából.
 


Minden bizonnyal Törökbálint egyik legizgalmasabb pontjára, a Tükörhegy meredek lejtőjére tervezett családi házat Répás Ferenc építész és Tóth-Dobos Zsófia belsőépítész, valamint csapatuk a DÉR Architects. A projekt egyik nehézségét az jelentette, hogy a telektől nem messze egy égre törő, különös épület vonja magára a figyelmet. Több mint száz éve, Alpár Ignác tervei alapján készült a Walla villa néven ismert, neoromán lakótoronnyal rendelkező épület – napjainkban pedig műemléki védettséget élvez. Kétségtelen, egy ilyen markáns szomszéd közelében építkezni még a szokásosnál is kényesebb feladatot jelent.

Szerencsésen indult a munka, a megbízó fiatal házaspár, Eszter és Miklós, valamint a tervezők első perctől megértették egymást. Elképzelésük egy minden részletében 21. századi, egyszerű, visszafogott, ugyanakkor a legkorszerűbb technikai megoldásokat felvonultató épületről szólt, ami léptékében és anyaghasználatában illeszkedik környezetéhez. A tájat uraló torony ellenpontozásaként az újonnan elkészült ház szerényen simul a hegyoldalba, alkalmazkodva a lejtős terep szabta feltételekhez – szinteltolásos, földszintes épület formájában. Alaprajza egy U betű formáját követi, mely száraival a távoli hegyek felé fordul, intim hangulatú belső udvart ölelve körbe. Az építészek szinte száz százalékban szabadkezet kaptak és a szabadságnak ez a fajtája mindvégig inspirálóan hatott munkájukra.
 

Tökéletes a harmónia a ház külső és belső megjelenése között. Az enteriőrbe tervezett bútorok, kiegészítők, különleges technikai megoldások nemcsak formai kialakításukban, anyaghasználatukban, hangulatukban, de elhelyezésükben is alkalmazkodnak az épület íratlan szabályaihoz.

Köszönhetően a 3D tervezésnek a megrendelők tableten követhették végig a folyamatokat, ellenőrizve, hogy a tervek és a valóság egyeznek-e. Tökéletes harmóniáról tanúskodik az elkészült ház építészeti megfogalmazása, az enteriőrök visszafogottsága – ami egyúttal a megrendelők elképzeléseit is hűen tükrözi. A belső térben kiemelt szerep jutott a nagy családi eseményeket lehetővé tevő közösségi tereknek, és egy kimondottan nagyvonalú wellness zónának is.

Üvegfalaival a távoli hegyek felé forduló medence a legmodernebb uszodatechnikával rendelkezik, emellett izgalmas fénymegoldásokkal tették igazán különlegessé.

 

Helyszín: Törökbálint – Tükörhegy
Alapterület: 358 m2

Tervezők: Répás Ferenc DLA, Tóth-Dobos Zsófia, DÉR Architects


 

 

Még több fotó a galériában!


Octogon Deco Magazinunk a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

Anyóslakás fából

Anyóslakás fából

Családi ház több generációnak Morva-Sziléziában.

Valami merész ház

Valami merész ház

A Zsíros-hegy oldalában.

Az egyszerűség luxusa

Az egyszerűség luxusa

Az építész saját családi háza, Csíkszentlélek.

Hirdetés