Hirdetés

Menteni a menthetőt

Lebontásra ítélt házat mentett meg a hagyománytisztelő renoválás Pekingben.

A pekingi székhelyű Archstudio kortárs, minőségre törekvő építészete az ember, a természet, a történelem és a design összhangját keresi. Projektjeik fókuszában jellemzően a természeti környezetbe történő tervezés, a városi átalakítás és felújítás, valamint a terek korszerűsítése áll. Megrendelőik békés oázist, nyaralóházat álmodtak meg a tradicionális pekingi, külvárosi családi ház felújítási munkálatainak megkezdése előtt.

 

 

Az eredetileg elő- és hátsó udvarral rendelkező ház néhány része eredeti állapotában megőrződött, néhányat átépítettek. Az épület a felújítás után is megőrizte alapvető esszenciáját: a 373 négyzetméteres otthon minden helyisége továbbra is összeköttetésben áll a külvilággal. A régi és új tereket tégla, cédrus fapanel és üveg következetes alkalmazásával kapcsolták össze, és ezzel a ház a helyi közösség hagyományos népi építészetéhez is csatlakozik.

 

 

A nappali, konyha és étkező egybefüggő terét a meglévő nyeregtetős épületrészek egybeépítésével és bővítésével alakították ki – a fennmaradó egységekbe helyezték el a hálókat, a fürdőket és a garázst. A bővítés eredményeként hat különálló udvarrész jött létre, ezek mindegyike saját karakterrel bír. A tágas, nyitott hátsó udvar egy kültéri játékokra és együttlétre alkalmas térré vált, amelyhez félig zárt veranda kapcsolódik. Csak a legszükségesebb helyeken alkalmaztak új anyagokat, ezek helyi beszerzésével a környezeti terhelést is csökkentették.

 

 

Napjaink lakókörnyezete többet kíván az építészettől, mint valaha, ehhez pedig a tervezési szemlélet evolúciójára van szükség. A hangsúly a folyamatosságon van és nem a forradalmi változtatásokon: a terek durva lerombolásának ideje – remélhetőleg – már a múlté, de legalábbis annak kellene lennie. Habár a meglévő épület terei sem funkciójukban, sem karakterükben nem találkoztak a megrendelő igényeivel, az Archstudio mégis rálelt arra a közös nevezőre, ahol az ügyfél elégedettsége mellett a korábbi építészet értékeit is át tudták menteni a jövőbe. A fejlesztés ezzel teljesítette a stúdió alapvető célkitűzését: megőrizte az épített környezet épségét, és egyúttal minimalizálta a környezeti terhelést is.

 

 

Archstudio | Web

 

 

Forrás: Frame

 

 

További képek a galériában!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ezek lettek az év épületei az ArchDaily idei versenyén

Ezek lettek az év épületei az ArchDaily idei versenyén

2021-ben is nagyon különböző épületek lettek a közönségkedvencek.

Magyar dinamizmus Pekingben

Magyar dinamizmus Pekingben

Extravagáns fitneszközpontot álmodott a kínai főváros szívébe a Bara Design Studio.

Alaposan átalakul a pesti Duna-part

Alaposan átalakul a pesti Duna-part

A RAK-PARK projekt keretében születik újjá Budapest ezen fontos része.

Nincs találat!

Hirdetés