• 2022-06-07 09:00
  • Deco

Stílusváltás Budán

Luxe Residence a Törpe utcában, a Téralkotó Építész Stúdió tervezésében.

Bár a szigorú építési szabályok, a környező klasszikus épületek, a telek előnytelen adottságai megnehezítették a tervezők helyzetét, a végeredmény önmagáért beszél és az új társasház Buda izgalmas színfoltja lett. Cikkünk az OCTOGON Deco 2022/2-es lapszámából.
 


Patinás utca a budai hegyvidéken, ahol egy néhány éve lebontott lakóház helyén épült meg ez a maga nemében egyedülálló térkompozíció, ami mozgalmas homlokzatával messziről felhívja magára a figyelmet. Nem volt egyszerű feladat az épület megalkotása: egyrészt a meredeken lejtő telek állította bonyolult feladat elé a Téralkotó Építész Stúdió tervezőit, de ugyancsak kihívást jelentett a szomszédban álló, Bauer Emil tervezte neobarokk villa is, melynek értékeit igyekeztek maximálisan tiszteletben tartani.

Eközben egy pillanatra sem tévesztették szem elől eredeti céljukat, hogy egy minden tekintetben korszerű, napjaink haladó építészeti stílusát tükröző társasház valósuljon meg a helyszínen. Ehhez olyan formát kerestek, amely nemcsak egyedi, de arra is alkalmas, hogy magas színvonalú lakásokat alakítsanak ki benne. A Törpe utcában álló Luxe Residence nevű társasház épületének tömegét két, egymástól jól megkülönböztethető formából szerkesztették – ennek egyik elemét a visszafogott, antracit színű rész képezi, ebből emelkedik ki dinamikusan a világos homlokzatú, hatalmas doboz.
 

A nappali tere a hatalmas üvegfelületeknek és a ma épülő lakásokra kevésbé jellemző nagy belmagasságnak köszönhetően tágas és nagyvonalú

A lakások alaprajzából funkcionálisan következő, napjaink igényeihez igazodó, hatalmas nyílászárók kiosztását a különleges „hajtogatott homlokzat” ritmusa teszi izgalmassá. A társasház egyik lakásának tulajdonosai néhány éve véletlenül figyeltek fel az építkezés helyszínén kiragasztott látványtervekre. Azonnal beleszerettek az épületbe, és bár a munkálatok akkor már folytak, szerencséjükre volt még megfelelő eladó lakás. A bemutatott alaprajz megoldásaival szinte mindenben egyetértettek, módosításaikat igyekeztek még a tervezőasztalon véglegesíteni, így szinte semmit sem kellett a véletlenre bízni, vagy a helyszínen improvizálva módosítani.
 


A belsőépítészekkel – az épületet is tervező Nagy-Miticzky Szabolccsal és csapatával – azonnal megtalálták a közös hangot, így ma is örömmel gondolnak vissza erre az időszakra és a kreatív ötletekre, melyek eredményeként egy barátságos, hangulatos, minőségi otthon született meg.

A design mellett a legújabb műszaki megoldások, okosotthon funkciók, prémium minőségű anyagok és nem utolsósorban alacsony fenntartási költségek jellemzik az épület lakásait.

 

Helyszín: Budapest, Hegyvidék
Alapterület: 140 m2 + 14 m2 erkély 

Tervezők: Nagy-Miticzky Szabolcs, Oncsák Zsolt, Farkas Mária Magdolna, Téralkotó Építész Stúdió


 

További képek a galériában!


Octogon Deco Magazinunk a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

Sármos karakter
  • 2022-10-19 09:00
  • Deco

Sármos karakter

LEED GOLD minősítést kapott a BudaPart GATE irodaház

LEED GOLD minősítést kapott a BudaPart GATE irodaház

A közel legjobb, arany fokozattal ismerték el az épületet.

Ezzel a városépítő játékkal tényleg kizárhatod a külvilágot

Ezzel a városépítő játékkal tényleg kizárhatod a külvilágot

A Townscapert a skandináv várostervezés és mesekönyvek inspirálták.

Hirdetés