Hirdetés
  • 2022-10-19 09:00
  • Deco

Sármos karakter

A budai hegyoldalban, pompás panorámájú, visszafogottan elegáns, ugyanakkor abszolút kortárs és izgalmas külsejű társasház belső tereinek kialakítása nem volt egyszerű feladat. Cikkünk az OCTOGON Deco 2022/4-es lapszámából.
 


A hatalmas üvegfelületekkel rendelkező, számos helyen szokatlan formákat, lekerekítéseket, vagy éppen dőlésszögeket alkalmazó, bátor, de mégsem hivalkodó épület – ami a Téralkotó Építész Stúdió tervei alapján valósult meg – külső kiképzése sok szempontból erőteljesen determinálta azt, hogy milyen belső világot lehet a falak mögött elképzelni.

Gampel Szilvia, a Sylburyhome tulajdonosa tervezésében és Meska, azaz Németh Emese művészeti koncepciójával készült el az a lakás, ami nagyban épít a külső kialakítás erőteljes karakterisztikájára, ugyanakkor – vagy éppen e hatások miatt is – határozottan férfias stílusú. Szerencsés módon a belsőépítészeti tervezés nem utólag, a már megkövült falak között bontakozott ki, hanem már az első perctől kezdve Gampel Szilvia alakíthatta a tereket, ezáltal jól tudta maximalizálni a hasznos területeket.

A dekorációk a kontrasztok ellensúlyozására épülnek, szándékosan csak egy-egy élénkebb színfolttal kiegészítve erősítenek rá a férfias hangulatú enteriőrökre.


A lakás központi eleme a nappali, amelyet nagyban meghatároz a hálószobában is megjelenő kevésbé szokványos ferdefal. Itt a térjátékot művészeti eszközökkel erősítették: egy korai konstruktivista vagy akár op-art irányt idéző, a síkot optikailag és ténylegesen is megtörő, absztrakt forma uralja a teret. Ugyanakkor a beton- és acélfelületeken tetten érhető a munkafolyamatok minden lenyomata, a hegesztési pontok és a gyártásközi hatások is nyíltan, takarás nélkül megmutatkoznak. A fal teremtette letisztult geometria jól illeszkedik az épület adottságaihoz, ugyanakkor erőteljesen meghatározza a helyiség további elemeit, kiegészítőit és bútorait.

A konstruktivista, op-art alkotás geometrikus és letisztult világa jól illeszkedik mind az építészethez, mind a belsőépítészeti megoldásokhoz, emellett a helyiség kiegészítőivel, bútoraival is harmonizál.


A különböző részek között határozott kommunikáció alakult ki. Az egész lakáson végigvonul a szürke különböző árnyalataira és a fehérre épülő, az épület külsejénél már bevezetett színvilág. Ez jelenik meg az egyszerűségre és praktikumra törekvő minimalista bútorokon is, amiket a kellő helyeken elhelyezett színes kiegészítők, áttört mintázatok, érdekes burkolatok vagy látványos textúrák mozgatnak meg.

 

Helyszín: Budapest, Hegyvidék
Alapterület: lakás 115m2, terasz 44m2

Tervező: Gampel Szilvia, Sylburyhome

 

 


Octogon Deco Magazinunk a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

BEST OF DECO 2022 | Társasház Budán
  • 2023-01-05 11:00
  • Deco

BEST OF DECO 2022 | Társasház Budán

Müller Mónika enteriőrtervező munkája.

BEST OF DECO 2022 | Szuper budai lakás
  • 2023-01-02 11:00
  • Deco

BEST OF DECO 2022 | Szuper budai lakás

A CasaLinda Stúdió tervezésében.

Belül tágasabb
  • 2022-10-05 09:00
  • Deco

Belül tágasabb

Szuper budai lakás a CasaLinda Stúdió tervezésében.

Hirdetés