Hirdetés

A lapostetős, kockateraszos házak alternatívája

Madárhegyi társasházak az Archikon tervezésében.

Hirdetés

Noha az Év háza pályázat közönségszavazása már lezárult, a szakmai zsűri döntését csak ősszel ismerhetjük meg. Addig is bemutatunk néhányat a versenyre nevezett 33 projekt közül. Következzen a Nagy Csaba, az Archikon vezető tervezőjének összefoglalója az Újbuda peremén épülő társasházról.

Hegyvidéki, hagyományos magastetős épületegyüttes Madárhegyen, Budaörs határán. Az öt hosszúkás arányú telken hasonló karakterű, de változatos négy-négylakásos társasházak létrehozása volt a cél. Az épületek természetesen követik a domboldal emelkedését, a lehető legtöbb zöldfelületet hagyva egymás közt.  A tömegformálás a beépítési koncepcióból bontakozik ki:

A lehető legkeskenyebb épülettömegek hosszant nyúlnak el a telken, így a kedvezőbb benapozású, nyugati, kertre néző homlokzat megnyúlik, eltávolodik a szomszédos épülettől – helyet engedve a házhoz kapcsolódó, privát kertnek.

Ahhoz, hogy a magastetős épület követni tudja a terep emelkedését, a hosszúkás tömeg két részre válik szét. A keleti oldalakról megközelíthető középső lépcsőház szinteltolással köti össze a két épületszárnyat. A földszinten egy-egy kertkapcsolattal rendelkező kisebb, míg az emeleteken nagyobb kétszintes, belső galériás lakások találhatók. 

Az első négylakásos épület a nyugati oldalon valósult meg, de a beépítés a többi egység megépítése után is hasonlóan szeparált, kertekkel tagolt tud maradni, alternatívát mutatva a lapostetős, kockateraszos ingatlanfejlesztői sztereotípiáknak.

Az Archikon az elmúlt években számos díjat nyert, főként műemlék-épületek felújításáért, de a portfóliója rendkívül széles, ugyanakkor a tervezési programra adott építészeti válasz minden esetben egyedi és komplex.

Madárhegyi társasházak
„A” épület - négylakásos társasház 
1. lakás: 66 m2, 2. lakás: 58 m2, 3. lakás: 115 m2, 4. lakás: 102 m2
Helyszín: Budapest XI. kerület, Rozsdafarkú utca 7.
Építtető: Buda-Hold Kft. (Budapest Főváros XI. ker. Újbuda Önkormányzat)
Építés éve: 2019
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Hamarosan elkészül az Olof Palme Ház rekonstrukciója

Hamarosan elkészül az Olof Palme Ház rekonstrukciója

Rövidesen lezárul az Olof Palme Ház műemléki rekonstrukciója, a megújuló épületet Millennium Háza néven ősszel vehetik birtokba a látogatók.

Egyszülős Központ, Biennále és gyapjú ház az idei Highlights of Hungary jelöltjei között

Egyszülős Központ, Biennále és gyapjú ház az idei Highlights of Hungary jelöltjei között

Drón, robot, gyapjúház vagy esetleg egy közösségi tér lesz a nyertes? Inspiráló alkotások a hazai kreatív világból, január 28-ig lehet szavazni.

Hirdetés