• 2022-03-30 09:00
  • Deco

Organikus modern

Nagypolgári otthon a Spirit Home tervezésében.

Mindig izgalmas kihívások elé állítják a tervezőket a történelmi épületek lakásai. Ez a belvárosi, századfordulós házban található nagypolgári otthon a Spirit Home kreatív munkája nyomán nyerte el jelenlegi, modern formáját. Cikkünk az OCTOGON Deco 2022/1-es lapszámából.
 A történelmi múlttal rendelkező terek mindig izgalmas helyszínek, hiszen magukban hordozzák múltjukat, ami belső atmoszférájuknak is fontos részét képezik. A budapesti Dorottya utcában található második emeleti lakás, korábbi felszabdalásának köszönhetően létrejött, különleges alaprajza ellenére viszonylag nagy alapterülettel rendelkezik, ami egyszerre jelentett lehetőséget és kihívást is a tervezők számára, hiszen a nagyvonalú arányokhoz kellett a megfelelő színeket és bútorokat párosítani.

Bár a lakás pár évvel ezelőtt már átesett egy komolyabb felújításon, tulajdonosa szeretett volna egy olyan nagypolgári-nagyvárosi karaktert létrehozni, amely egyszerre tartalmaz modern elemeket, emellett klasszikus karakterét sem veszíti el. Jelenlegi felújítása alapvetően a nappalit és hálószobákat érintette, a konyha és a fürdőszobák csekély mértékben változtak. Mivel a lakás egy szűk utcában helyezkedik el, az enteriőrök színválasztásánál elsősorban a világos tónusok dominálnak, főként a törtfehér és a homokszín. Ugyancsak adott volt a homlokzati ablakok jellege, valamint a belső nyílászárók sötét kontúrvonalai is – ezekhez igazítva kellett megtalálni a berendezési tárgyakat.

 

A merész, sötét tónusokat és az egyenes vonalú modern bútorokat lekerekített formák, és pasztell árnyalatú, kárpitozott társaik ellenpontozzák.

Harmonikus egésszé olvadnak össze a lakás különböző stílusjegyekkel bíró részletei – például az előszoba franciás hatású tapétája és ruhafogasa, a játékos, helyenként Art Deco jellegű lámpatestekkel, vagy épp az 1920-as évek világát idéző hálószobai tapétával. Izgalmas része a lakásnak a nappaliban található különleges sarok, aszimmetrikus fekvőkanapéjával, és a fölé benyúló, kalapot idéző lámpatesttel.
 

A hálószobák intim tereiben elegáns és meghitt hangulatot teremtettek finom színharmóniákkal, organikus formákkal és minőségi textíliák segítségével.

Mindenhol hangsúlyos kontrasztok jelennek meg a sötét és világos tónusok ellenpontozásával. A bútorok sok esetben a funkción túlmutatva a tereket is szegmentálják, amitől barátságosabbá, szerethetőbbé és intimebbé válnak a helyiségek, ugyanakkor a következetesen végigvitt koncepciónak köszönhetően az összkép is egységes és harmonikus lett.

Helyszín: Budapest, Belváros
Alapterület: 162 m2
TervezőSpirit Home

 

 

Még több fotó a galériában! 


Octogon Deco Magazinunk a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

BEST OF DECO 2023 | Szimmetriára szerkesztett eklektika
  • 2024-01-03 13:00
  • Deco

BEST OF DECO 2023 | Szimmetriára szerkesztett eklektika

Klasszikus és kortárs részletek kifinomult ötvözése

Időtlen elegancia minden esetre
  • 2021-11-09 12:00
  • Deco

Időtlen elegancia minden esetre

Az I. kerület impozáns részén, kivételes szépségű nagypolgári lakás nyerte el új formáját úgy, hogy értő kezekbe került, így megőrizhette értékeit, miközben a legkorszerűbb elvárásoknak is megfelel.

Lakás, szobák nélkül
  • 2019-05-20 11:36
  • Deco

Lakás, szobák nélkül

A belső falakat kivették, a funkciók leválasztása a kreativitás diadala.

Hirdetés