Hirdetés

Klasszikus és kortárs részletek kifinomult ötvözése

Hagyományunkhoz híven, ilyenkor év vége felé a legjobb anyagainkat ajánljuk nektek újraolvasásra! Szász Kati, az OCTOGON Deco magazin főszerkesztője kiemelt 10, számára meghatározó projektet a 2023-ban megjelent lapszámokból. Ezúttal íme egy budai nagypolgári lakás átalakítása az OCTOGON Deco 2023/6-os lapszámából.



Az épület jellege és szimmetriája inspirálta a budai nagypolgári lakás átalakítását, amelynek koncepciójában fontos szempont volt az is, hogy egy gyönyörű villában található, ugyanakkor a 2020-as években készült. Ez a kettősség jelenik meg a designban is, ami a klasszikus és kortárs részletek kifinomult ötvözéséből áll.

A tervező, Szabó Z Milán nem új építésű lakásban gondolkodott, hanem megpróbálta visszaállítani az épület alsó szintjének eredeti alaprajzát, és a tökéletesen szimmetrikus épület szerkesztését lekövetve, a belső tereket is erre a tengelyre fűzte fel.


Eredetileg nyaralónak épült a budai hegyoldalban az a balusztrádos terasszal körbeölelt villaépület, aminek bejárati szintjén található lakása újult meg nemrég. A csodás panorámával és a zöldövezet nyugalmával rendelkező nagypolgári, közel négyméteres belmagasságú ingatlan újdonsült tulajdonosainak nagy kihívással kellett megbirkózniuk, mert a villa korábbi feldarabolása és átépítései során több kisebb helyiségből és zavaró közlekedőkből állt. Egy ponton úgy döntöttek, szakemberhez fordulnak.

Szabó Z Milánt kérték fel a belsőépítészeti koncepció elkészítésére, aki elvetve a tipikus új építésű lakás kialakításának ötletét, első lépésként visszakanyarodott az épület eredeti alaprajzához, és megpróbálta visszaállítani az alsó szint egykori elrendezését, visszahozni az épület homlokzatán is jól látható szimmetriát. Amellett, hogy az alaprajzot az épület szimmetriatengelyéhez igazította, a lakás bejáratánál kialakított egy központi, tágas előteret az apró előszoba és az abból nyíló hall egybenyitásával.
 


Így, belépve egyből feltárulkozik a hatalmas közösségi tér, amiben a konyhaszigetes, modern, olasz konyha és a nappali tere kapott helyet. Az eklektikusan berendezett közösségi tér impozáns része a boltíves oszlopsorral leválasztott télikert, ami a teraszra és a kertre néz. Bár a stukkók és díszlécek nagyobb része új, megőrizték a díszes kandallót, aminek giccsbe hajló esztétikája izgalmasan ellenpontozza a kortárs designt, valamint az antik bútorokat és kiegészítőket.

Párhuzamosan a közösségi térrel a lakás középső traktusába került a szülői háló és egy hatalmas gardróbszoba, az előszoba másik oldalán pedig a gyerekek birodalmát alakították ki, külön fürdővel. Extra megoldás, hogy ezen a fürdőszobán keresztül egy alagsori wellness részbe juthatunk, ahol nemcsak egy szaunát, de további tárolókat is kialakítottak.
 

Az enteriőr hangulatos összképe a tulajdonosok kifinomult ízlésének is köszönhető, így meglévő bútoraikat, szőnyegeiket, festményeiket is könnyedén bele tudták illeszteni a tervezői koncepcióba.

 

Helyszín: Budapest, 2. kerület
Alapterület: 151 m2

TervezőSzabó Z Milán

 


Octogon Deco Magazinunk a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.



Kapcsolódó cikkek

Organikus modern
  • 2022-03-30 09:00
  • Deco

Organikus modern

Nagypolgári otthon a Spirit Home tervezésében.

Időtlen elegancia minden esetre
  • 2021-11-09 12:00
  • Deco

Időtlen elegancia minden esetre

Az I. kerület impozáns részén, kivételes szépségű nagypolgári lakás nyerte el új formáját úgy, hogy értő kezekbe került, így megőrizhette értékeit, miközben a legkorszerűbb elvárásoknak is megfelel.

Helyhéjak: a város téri és közösségi formái mint a művészet valósága | Urbanum meets OCTOGON

Helyhéjak: a város téri és közösségi formái mint a művészet valósága | Urbanum meets OCTOGON

Kulcsár Géza írása a Formák az építészetben aktuális tematikánk kapcsán – egy csoportos kiállítás elé.

Hirdetés