• 2023-11-08 09:00
  • Deco

Muzikális kaméleon

Egy udvari lakás remek stílus- és arányérzékkel született újjá

Budapest századfordulón épült, historizáló bérpalotáinak egyikében, a gangos ház legfelső emeletén született újjá egy udvari lakás remek stílus- és arányérzékkel. A fiatal építészpáros gondos munkájának eredményeként létrejött belső terek racionalitása, egyéni hangvétele, természetes egyszerűsége és érdekes megoldásai mind példaértékűek. Cikkünk az OCTOGON Deco 2023/4-es lapszámából.

Az enteriőr letisztult eleganciája többek között a különleges arányban adagolt színeknek köszönhető. Az egymástól élesen elkülönülő feketék és világos tónusok egyúttal fontos információ hordozói is: míg a fehérek a lakás korábbi állapotára, addig a feketék az áttervezés kapcsán történt változásokra utalnak.


Látványosan megújult a Bartók Béla út Szent Gellért tér és Móricz Zsigmond körtér közötti szakasza az elmúlt években. Az egykor érezhetően elhanyagolt terület napjainkban galériák, közösségi terek, kávézók, éttermek eldorádójává nőtte ki magát, mozgalmas esti programokkal, több zöldterülettel, gondozott parkkal, szökőkúttal. Nem véletlen, hogy kicserélődött, megfiatalodott a környék közönsége is. Valószínűleg ez is motiválhatta a zenész-művész párt, amikor Budának éppen ezen a nyüzsgő pontján keresték és találták meg leendő otthonukat.

A 127 éve épült házban található lakás eddigi történetének ez volt a harmadik nagyobb felújítása. A Bubla Ágnes és Álmos Gergely tervezőpáros által kidolgozott belsőépítészeti koncepció mindenképp tiszteletben akarta tartani a lakás múltját, nem bolygatva az előző korszakok rárakódott rétegeit. Nem egy egyszerű korszerűsítést takar a mostani felújítás, hanem annál jóval többet, hiszen a cél a korábbi állapothoz képest egy praktikusabb, élhetőbb, többfunkciós helyzet megteremtése volt.
 


A függőfolyósóról nyíló, északkeleti tájolású, kétszobás lakás nagyobb szobáját egy pengefal és tolóajtók beépítésével osztották fel, amivel egy egymáshoz szervesen kapcsolódó, tágas közösségi teret és egy hálót nyertek. A nappali-konyha-étkező részben elfér egy nagyobb baráti társaság is, emellett akár workshopok tartására, közös zenélésre, zenehallgatásra is alkalmas. A tér gyors átrendezését könnyen mozgatható, praktikus, mobil bútorok segítik.

Ugyancsak fontos változtatás volt, hogy a bejárat melletti szoba alaprajzán módosítva, egy „kocka” beemelésével megszülethetett az a kisebb előtér, ami egyúttal a lakás fontos centrumát jelöli ki – innen a minden irányba izgalmasan kapcsolódó terek látványa fogad. Az átépítés további nyereségeként született meg egy kisebb zenei stúdió, ami egyúttal a tulajdonos fontos alkotó tere is. 
 

Alapterület: 58 m2
Helyszín: Budapest, Bartók Béla út
Tervezők: Bubla Ágnes, Álmos Gergely / Théque Atelier

 


Octogon Deco Magazinunk a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.



Kapcsolódó cikkek

„A science fictionben mindig a fiction győz”

„A science fictionben mindig a fiction győz”

A Műanyag égbolt alkotóival beszélgettünk

Egy város A-tól ZS-ig

Egy város A-tól ZS-ig

Tihanyi Anna kiállítását főszerkesztőnk, Martinkó József nyitotta meg

Négytonnás jégkocka a Széllkapu Parkban

Négytonnás jégkocka a Széllkapu Parkban

Rejtély, mi lapul az olvadó installáció mélyén

Hirdetés