Hirdetés
  • 2022-04-05 11:00
  • Deco

A rend ritmusa

Családi ház Remetehegyen a Molinter Studio tervezésében.

Megtalálták az ideális telket és beleszerettek a kilátásba. Ezzel az alaphelyzettel kezdtek neki a remetehegyi területet megvásárló tulajdonosok új családi házuk megterveztetésének. Cikkünk az OCTOGON Deco 2022/1-es lapszámából.

 

Regőczi Dénes építész és Molnár Péter László belsőépítész tervezők felé a tulajdonosok legfőbb kérése az volt, hogy új otthonuk minden irányban fogadja be a Pilis csúcsától a Hármashatár-hegyig bezárólag élvezhető panorámát, legyen szellős és világos, ugyanakkor lakói számára csendes, békés szigetet nyújtson.


A kedvező adottságú, északkeleti irányban erőteljesen lejtős telek az 1980-as és 90-es években megépült, építészetileg igen vegyes képet mutató családi házas övezetbe ékelődik. Ebben, a már-már vibráló összképben szeretett volna legalább a kijelölt területen belül némi vizuális nyugalmat, rendet biztosítani az építész. Kívül és belül is egyaránt a praktikumot helyezi előtérbe az elkészült méretes, de mégsem hivalkodó, minimalista szellemiségű ház, melynek minden részletét és az összhatást is meghatározza a tudatosan végigvitt geometrikus ritmus. Háromszintesre tervezték a domborzati viszonyokat maximálisan kihasználó épületet.
 


A ház központi tere a völgy irányában terasszal egészül ki. Alatta, a pinceszinten alakították ki a garázst és a bejáratot, valamint a kikapcsolódást és felüdülést szolgáló wellness részleget, edzőteremmel, szaunával, gőzkabinnal és merülőmedencével. A felső szint az intim tereké: a gyerek- és a vendégszoba színtere, ahol minden helyiség elmaradhatatlan panorámával büszkélkedhet. Nagy üvegfelületek futnak végig a megtört homlokzatokon, melyeket a visszafogott, fehér burkolatú részletek és a fahatású kültéri homlokzati elemek váltakozásai tesznek dinamikussá.

A melegburkolatok az egész házban egységesek, a természetes kőhatású hidegburkolatok minden szinten különböző árnyalatban és mintával jelennek meg, ezáltal is dinamizmust kölcsönöznek a belső térnek.


A színek és az anyagok ilyen jellegű kombinációja a belső térben is következetesen végigvonul. Ugyanakkor a plasztikus külső, otthonosabb eleganciává szelídül a belső terekben – finoman kidolgozott részletekkel, mégis egységes összképet alkotva. A gondosan megválogatott, magas minőségű anyagok a ház szerkezetére reflektálnak: jól megfér itt egymással a nyersen hagyott látszóbeton-mennyezet, a puha textíliák és az amerikai dió, illetve márvány hatású falfelületek.

A geometrikus mintákat és a márványminta hűvös eleganciáját a barátságos fafelületek ellensúlyozzák – ez a dinamika a ház külső és belső megjelenésére egyaránt jellemző.

Helyszín: Budapest, Remetehegy
Alapterület: 300 m2

Tervező: Regőczi Dénes építész, Molnár Péter László belsőépítész, Molinter Studio

 

 

Még több fotó a galériában!


Octogon Deco Magazinunkra itt tudsz online előfizetni.

A magazin a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.



Kapcsolódó cikkek

Máshogy szeretnénk lakni, mint a járvány előtt

Máshogy szeretnénk lakni, mint a járvány előtt

Több zöld, kevesebb utazás a munkába. 

Itt a hulladék nélküli, teljesen önfenntartó ház

Itt a hulladék nélküli, teljesen önfenntartó ház

A lakóhely koncepciót a sanghaji YANG Design tervezte.

Társadalmi célt szolgálnak a dán

Társadalmi célt szolgálnak a dán "gabonakörök"

Menjél ki a zöldbe és beszélgess a szomszédaiddal!

Hirdetés