Hirdetés
  • 2021-07-30 08:00
  • Deco

Mindörökké nyár

Tengerparti nyaralások emlékét idéző, belső tereiben mégis modern családi ház Solymáron.

Hirdetés

Solymár faluközpontjában, felújított parasztházak között született meg ez a tengerparti nyaralások emlékét idéző, belső tereiben mégis modern és nagyvonalú eleganciát tükröző villa, ami egy háromgyerekes család otthona.

A Pest megyei település klasszikus faluközpontjának jellegét, hangulatát javarészt ma is a régi, sváb hagyományok szellemében épült házak, szűk utcák határozzák meg, emlékeztetve azokra a Mária Terézia által betelepített németekre, akik valaha a török dúlás utáni időkben újraélesztették, élettel töltötték meg az elnéptelenedett környéket. Ám az idő itt sem állt meg, az elmúlt évtizedekben hatalmas változások történtek a faluban. Solymár a 80-as évek óta a Budapestről kirajzó, agglomerációban letelepedni vágyó, elsősorban értelmiségi körök egyik kedvenc célpontjává vált. A külterületek rohamos beépítésén túl, ennek a folyamatnak a következményei nem hagyták érintetlenül a faluközpontot sem, ahol a látványosan felújított és korszerűsített, régi parasztházak mellett egyre több foghíjtelket építenek be, ami gyakran eklektikus megoldásokat szül.

Jóföldi Szabolcs építész a generiációk óta Solymáron élő megrendelők kérésére délies hangulatú házat tervezett a jellegzetesen zártsorú beépítésű, központi helyen található utcába, illeszkedve a környező épületek arányához, minőségi burkolatú homlokzattal folytatva a hagyományos utcaképet. Több telek összevonásával valósult meg a solymári viszonylatban kivételes méretűnek számító építési terület. Tervezéskor a funkcionális, esztétikai és műszaki elképzeléseket a helyi adottságokkal kellett közös nevezőre hozni. Olyan emeletes épületben gondolkodtak a tulajdonosok, aminek földszintjén a közösségi funkciók, emeletén pedig az intim szféra kap helyet. Fontos szempont volt a megfelelő tájolás, a benapozottság biztosítása, és a kert felé való nyitás is.

A hideg- és melegburkolatokat kombináló, impozáns és rendkívül tágas előtér natúr színeivel és léptékével előrevetíti az egész ház hangulatát. Innen indul az emeletre vezető lépcső, és a szinteltolással kialakított hatalmas közösségi tér.

A nappali minimalista stílusú enteriőrjében a több részből álló, kényelmes, L alakú kanapé kapta a főszerepet. A sötétbarna és szürke falfelületeket a halvány pasztell tónusú, puha szőnyeg és egy-egy narancsszínű bútor és kiegészítő lágyítják.Világos, tágas térben kapott helyet az elegáns étkező, ahol az asztal körül akár nyolcan is kényelmesen elférnek. A légiesség jegyében alakították ki a tálalót is, ami egy lebegő komód formájában egészíti ki a berendezést.

A villát tíz évvel ezelőtt tervezték, és a kivitelezés tizennyolc hónapig tartott – reprezentatív hangulatú bejárat, nagy belmagasságú, tágas terek, és kényelmes méretű hálószobák jöttek létre a megrendelők kívánságának megfelelően. Az eleganciát sugárzó, sötétebb fa- és világos kőburkolatokban bővelkedő anyaghasználatot, valamint a neutrális színpalettát a melegebb színű és puhább anyagok teszik kellemesen otthonos hangulatúvá.

A fogantyúk nélküli, letisztult, beépített konyhabútor szabályos rendjét a pult feletti függesztékek játékos elrendezése töri meg. A konyhabútorral összhangban kialakított szürke ajtó mögött kényelmes kamra bújik meg.

A barnás tónusokat a szürke különböző árnyalatai váltják fel a professzionális konyhában, ezáltal is utalva az otthonos pihenést és kikapcsolódást felváltó, minőségi konyhai gépekkel felszerelt munkaterületre, ahol a főzésé a főszerep.

A villa földszintjének jelentős részét elfoglaló közösségi térben a különböző funkciókat a térbe állított bútorok mellett a világítás és a kandalló választja el egymástól.Reggelizőpultként is szolgál a konyhát és a nappalit elválasztó félsziget, amihez látványos, fémes háttámlájú bárszékek tartoznak.

A tágas terek, minőségi anyagok, és kiegyensúlyozott belsőépítészeti megoldások időtlen eleganciát kölcsöneznek a helyiségeknek, amihez hozzájárul a mobíliákat és burkolatokat egyaránt jellemző, higgadt, többnyire földszíneket felmutató színskála is. A privát tereket is a barnás és drappos tónusok uralják, amik nem csak puha textilíákon vagy éppen barátságos fafelületeken tűnnek föl, de a fürdőszobai hidegburkolatokat is meghódították az egységesség és az otthonos hangulat kedvéért.

A földszinten megszokott nagyvonalúság az emeleten is folytatódik. A kényelmes, kétkarú lépcső egy tágas emeleti térbe vezet, innen nyílik a terasz, valamint a lakosztály jellegű hálószobák, amelyek mindegyikéhez saját fürdő és gardrób is tartozik.A tágas fürdőszobában kényelmesen elfért a légiesen könnyed, üveg zuhanykabin mellett, a két személy részére kialakított mosdó is.

A cikk az OCTOGON DECO 2021/2-es lapszámában jelent meg.


Octogon Deco Magazinunkra itt tudsz online előfizetni.

A magazin a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.



Kapcsolódó cikkek

Hivatalosan véget ért az OFF-Biennále, de számos esemény még elérhető, on- és offline is

Hivatalosan véget ért az OFF-Biennále, de számos esemény még elérhető, on- és offline is

30-nál is több kiállítás és program öt héten át, és még bőven van mire figyelni!

Négy szakasszal is bővül a budapesti kerékpárút-hálózat

Négy szakasszal is bővül a budapesti kerékpárút-hálózat

Az Európai Kerékpárút-hálózat, az EuroVelo fejlesztése keretében.

Hirdetés