• 2022-10-05 09:00
  • Deco

Belül tágasabb

Szuper budai lakás a CasaLinda Stúdió tervezésében.

Látványos ráncfelvarráson esett át ez a budai környezetben megbúvó, hatvanas években épült társasházban található lakás, amivel tervezője 2021-ben elnyerte az Év Lakberendezője díjat. Cikkünk az OCTOGON Deco 2022/4-es lapszámából.
 


Az épület története hatvan évvel ezelőtt kezdődött, amikor az egyik minisztérium néhány saját dolgozója számára megépíttette a többemeletes társasházat. Akkoriban egy többszobás budai lakás szinte az elérhetetlen álom kategóriájába tartozott. A huszadik század közepére jellemző, nem túl karakteres építészeti vonásokkal megalkotott épületben a lakásokat a kor igényeihez igazították, melyekben évtizedekig semmiféle változtatás nem történt. Igazi fordulatot csak az elmúlt időszakban bekövetkezett tulajdonosváltások, és a fiatalabb generációk megjelenése hozott.

A harmadik emeleti lakás jelenlegi tulajdonosai, Eszter és Bálint friss szemléletű, lüktető életérzéssel átitatott, fiatalos otthont képzeltek el az elavult hangulatú falak közé, amelynek megvalósításához ideális partnerre találtak Papp Linda építész, belsőépítész, a CasaLinda Stúdió alapítójának személyében. Lindára korábbi munkái alapján találtak rá, de ekkor még nem sejtették, hogy együttműködésük eredményeként, nemcsak egy testreszabott, vagány és élhető lakás tulajdonosaivá válnak, de mindezeken túl a projekttel Papp Linda 2021-ben a LOSZ Év Lakberendezője díjat is bezsebelheti. Az építész igyekezett kevés, ám hatásos eszközzel dolgozni.
 

A budai zöldövezetben kiemelt szerep jut a tájnak, ezért az anyagválasztás során az építész különös figyelmet szentelt a természetközeliségnek, így zömmel természetes anyagokkal és visszafogott földszínekkel dolgozott.

Linda célja a kissé nyomott hangulatú helyiségek vizuális kitágítása, áramló terek kialakítása volt, anélkül, hogy a meglévő alaprajzhoz jelentősebb mértékben hozzányúlt volna. Első lépésként az elavult nyílászárók cseréjére került sor, aminek során a nappali teljes falát kibontották – ide üvegfallá vált tolóajtó került teljes magasságban és szélességben.

Ugyancsak meghatározó elemei lettek a belső tereknek a beltéri szintmagas ajtók is. Néhány jelentéktelen fal kibontásával, napjaink életmódjához jobban illeszkedő, praktikus terek keletkeztek, melyek berendezéséhez egyedi tervezésű és kereskedelmi forgalomban kapható bútorokat egyaránt felhasznált a tervező, aki kitüntetett figyelmet szentelt a világításnak is.
 

Az íves részletek, gömbölyded lámpák teszik szerethetően otthonossá a fémszerkezetekkel, látszóbeton falburkolatokkal és nagy üvegfelületekkel modernizált áramló tereket.

Helyszín: Budai hegyvidék
Alapterület: 75 m2

Tervező: Papp Linda, Dunai Virág, CasaLinda Stúdió

 

 

További képek a galériában!


Octogon Deco Magazinunk a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

BEST OF DECO 2022 | Szuper budai lakás
  • 2023-01-02 11:00
  • Deco

BEST OF DECO 2022 | Szuper budai lakás

A CasaLinda Stúdió tervezésében.

Sármos karakter
  • 2022-10-19 09:00
  • Deco

Sármos karakter

Megúszós válasz a technológiára bízni a fenntartható építészetet

Megúszós válasz a technológiára bízni a fenntartható építészetet

Mert van komplexebb, ambiciózusabb küldetés is, mondja Szemerey Samu.

Hirdetés